Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van zuurkool

De voedingswaarde van zuurkool

Voedingswaardetabel van zuurkool per 100 gram:

Per 100 g / ml Zuurkool ADH*
kcal 12 0.60%
Kj 51 0.61%
Water (g) 96 4.80%
Eiwit (g) 2 3.57%
Koolhydraten (g) 1 0.38%
Suiker (g)
Vet (g)
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg) 0.04 2.67%
B3 (mg) 0.2 1.25%
B5 (mg) 0.09 1.80%
B6 (mg) 0.01 0.67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 9 3.00%
B12 (ug)
C (mg) 25 33.33%
D (ug)
E (mg) 0.1 1.00%
Vitamine K (ug) 25.1 20.92%
Natrium (mg) 600 60.00%
Kalium (mg) 210 6.00%
Calcium (mg) 60 6.00%
Fosfor (mg) 30 3.75%
IJzer (mg) 0.3 3.75%
Jodium (ug) 1 0.67%
Magnesium (mg) 10 3.33%
Koper (mg)
Selenium (ug) 3 5.45%
Zink (mg) 0.1 0.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over zuurkool
Zuurkool is fijngesneden witte kool die, wanneer traditioneel bereid, 3 tot 8 weken gefermenteerd is. Het toegevoegd zout zorgt ervoor dat er vocht aan de kool wordt onttrokken. De aanwezige melkzuurbacteriën geven de groente zijn typisch zure smaak.

Zuurkool is in Nederland een echte wintergroente. Deze kool wordt al eeuwenlang over de hele wereld gegeten. Rondtrekkende volken, waarschijnlijk de Mongolen, ontdekten dat het een lang te bewaren en voedzame groente was. Vroeger werd zuurkool vooral in Oost-Europa gegeten, pas later werd zuurkool ook in Nederland bekend. In de 18e eeuw ontdekte men dat zuurkool op lange scheepsreizen kon helpen scheurbuik te voorkomen. Dat dit lag aan de ruimschoots aanwezige vitamine C werd pas veel later duidelijk.

Verkrijgbaar
Zuurkool is in elke supermarkt te koop en wordt vaak verkocht in zakjes: naturel of met kruiden. Het is een goedkope groentesoort, ook de biologische variant is heel betaalbaar. Zuurkool is over het algemeen tot een paar weken houdbaar. Maar als de vacuümverpakking eenmaal is geopend, is de houdbaarheid nog maar een dag of 3 à 4.

Bewaren en toepassing
Zuurkool wordt van origine gegeten als stamppot met aardappelen en rookworst. Maar zuurkool leent zich voor veel meer bereidingen. Wie zuurkool te zuur vindt, kan er wat zoete ingrediënten aan toevoegen. Zo is het lekker zuurkool te wokken met appel en rozijnen. Of kies voor ander gedroogd fruit zoals cranberry’s of pruimen. Eet de groente eens met zoete aardappel. Zuurkool leent zich ook goed als vulling voor wraps en combineert goed met paddenstoelen. De echte zuurkoolfan maakt zijn zuurkool natuurlijk zelf. Gezond en goedkoop. Op internet zijn genoeg recepten te vinden.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.