10 waarschuwingssignalen van een schildklierprobleem

Male thyroid anatomyDe schildklier beïnvloedt bijna alle stofwisselingsprocessen in je lichaam. Schildklieraandoeningen kunnen zich voordoen van relatief klein en meestal onschadelijk – zoals struma of krop (een vergrote klier) die behandeld moet worden – tot levensbedreigende kanker. De meeste veelvoorkomende schildklierproblemen hebben te maken met een abnormale productie van schildklierhormonen. Te veel schildklierhormonen resulteert in een aandoening die bekend staat als hyperthyreoïdie. Te weinig hormoonproductie resulteert in hypothyreoïdie. Hoewel de effecten vervelend of lastig kunnen zijn, kan aan de meeste schildklierproblemen wel wat gedaan worden als ze goed worden gediagnosticeerd en behandeld. Hier volgen de 10 belangrijkste waarschuwingssignalen dat er iets met je schildklier aan de hand kan zijn.

1. Vermoeidheid en uitputting
Vaak voelen mensen met schildklierproblemen zich moe, futloos of uitgeput en hebben ze weinig energie. Sommigen kunnen niet normaal functioneren of hun dagelijkse activiteiten volbrengen zonder een dutje of rust tussen de bezigheden door. Dit kunnen signalen zijn van een schildklierprobleem, vooral als je energieniveau of je gevoel van fitheid heel anders is dan normaal. Bij een te snelle schildklier kun je slapeloosheid ervaren, waardoor je overdag uitgeput raakt. Bij een te langzame schildklier kan het zijn dat je goed slaapt maar toch elke   ochtend moe wakker wordt.

Als je de hele tijd moe bent wordt het tijd om te gaan zoeken naar de oorzaken, want je zou wel eens een schildklierprobleem kunnen hebben.

2. Plotselinge gewichtsverandering
Onverklaarbare gewichtstoename of zelfs -afname, kan een symptoom zijn van een schildklieraandoening. Gewichtstoename, zelfs als je behoorlijk gezond eet en voldoende sport, kan komen door een te laag niveau van schildklierhormonen, dus hypothyreoïdie. Aan de andere kant, als de klier meer hormonen produceert dan het lichaam nodig heeft, kan het zijn dat je plotseling gewicht verliest. Als je onverklaarbare gewichtsverandering merkt, zou je je schildklier eens moeten laten onderzoeken.

3. Depressie of angst
Als je symptomen ervaart van depressie of angst, of paniekaanvallen hebt die niet overgaan van medicijnen of therapie, kan het zijn dat je lijdt onder de gevolgen van een onderliggende schildklierziekte. Een verminderde schildklierhormoonproductie heeft een negatieve invloed op het gehalte aan serotonine, een hormoon dat bekend staat als een ‘gelukshormoon’. Als er geen balans is in deze hormonen kan iemand plotselinge humeurveranderingen ervaren, of milde tot ernstige depressie, of paniekaanvallen hebben.

Hoewel depressie of angst kunnen wijzen op een schildklieraandoening, zijn deze symptomen op zichzelf niet voldoende om te concluderen dat dit ook inderdaad de oorzaak is.

4. Menstruatieproblemen
Vrouwen met schildklierproblemen lijden vaak aan een aantal menstruatieproblemen. Schildklierproblemen kunnen zelfs de oorzaak zijn van een vervroegde of verlate puberteit en menstruatie. En elke verandering in het menstruatiepatroon kan komen door een onderliggend schildklierprobleem. Een menstruatie die heftiger is, vaker komt, langer duurt en pijnlijker is, wordt meestal in verband gebracht met hypothyreoïdie. Een kortere, lichtere, minder vaak voorkomende of zelfs afwezige menstruatie staat in verband met hyperthyreoïdie. Onvruchtbaarheid kan ook liggen aan een ongediagnosticeerde schildklieraandoening.

Als je een plotselinge verandering merkt in je menstruatiecyclus, kan het een symptoom zijn van een onderliggend schildklierprobleem. En meisjes die heel vroeg of juist heel laat beginnen met menstrueren zouden ook een schildklierprobleem kunnen hebben.

5. Plotselinge haaruitval/haarproblemen
Onverklaarbaar haarverlies of het veel dunner worden van het haar, kan ook een gevolg zijn van schildklierproblemen. Lage niveaus van het schildklierhormoon kunnen je haargroeicyclus verstoren en meer haarverlies veroorzaken dan normaal. Het kan gaan om zowel haarverlies op het hoofd als van je wenkbrauwen en andere lichaamsdelen. Daarbij wordt het haar droog, breekbaar en grof. Dit zijn symptomen die worden geassocieerd met hypothyreoïdie. Ook een overactieve schildklier kan haarproblemen veroorzaken. Bij hyperthyreoïdie kan het zijn dat je alleen op het hoofd dunner haar krijgt. Ook zal de hoofdhuid te droog worden, wat ervoor zorgt dat het haar broos wordt en afbreekt.

Als je merkt dat je haar uitvalt en je daar bezorgd over bent, laat dan je schildklier nakijken.

6. Temperatuurregeling
Als je het te koud of te warm hebt in normale omstandigheden, dus als er geen reden is voor dit gevoel, kan het ook liggen aan de schildklier. Schommelingen in de schildklierhormonen kunnen het vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen verstoren.

Als je koude handen en voeten hebt, of als je het de hele tijd koud hebt terwijl je in een warme kamer bent, kan dat komen door een te langzame schildklier. Andersom kan een te snelle schildklier zorgen voor overmatig zweten en een verminderde tolerantie voor hitte.

7. Schorre stem en/of pijn in de hals
Schildklierproblemen kunnen ook zorgen voor problemen zoals een schorre, hese stem, snurken en een kleine verdikking of bult op de plek van de schildklier. Omdat de schildklier in de hals zit, kan een vervelend gevoel of pijn in dit gebied een teken zijn van een schildklierprobleem. Een ontsteking van de schildklier (of een vergrote schildklier, struma of krop genoemd), kan pijn en ongemak veroorzaken in het gebied van de keel.

8. Spijsverteringsproblemen
Als je last hebt van chronische verstopping, diarree of het prikkelbare darmsyndroom (PDS), kan dat liggen aan een schildklierprobleem. Schildklierhormonen kunnen veranderingen in de spijsvertering veroorzaken, waardoor het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren en afval af te voeren ondermijnd kan worden.

Chronische verstopping blijkt in verband te staan met hypothyreoïdie, terwijl diarree of PDS een teken kan zijn van hyperthyreoïdie. Als je merkt dat je stoelgang is veranderd en er zelfs na behandeling geen tekenen van verbetering merkbaar zijn, zou het tijd kunnen zijn of je schildklier te laten nakijken.

9. Extreem droge huid
De gezondheid van je huid wordt geregeld door hormonen uit de schildklier. Vaak worden schildklierproblemen zichtbaar als huidproblemen.

Als het schildklierhormoongehalte laag is, wordt de huid droog en bleek. Andere symptomen van een trage schildklier zijn een schilferige en rimpelige huid, verminderd zweten, veranderingen in huidskleur, broze of dikke nagels en eczeem. In het geval van een overactieve schildklier, kan de huid extreem zweterig zijn en jeuken.

10. Spier- en gewrichtspijn
Onverklaarbare pijn in de spieren en gewrichten en een algemeen gevoel van zwakte in de armen en benen, kunnen symptomen zijn van een schildklierprobleem. Een te langzame schildklier kan zorgen voor spierzwakte en spierpijn, inclusief kramp en stijfheid. Het kan ook een algemene gewrichtspijn veroorzaken en zorgen voor peesontstekingen in de armen en benen, het carpale tunnelsyndroom en het tarsale tunnelsyndroom. Al deze symptomen kunnen wijzen op hypothyreoïdie. Anderzijds kan een overactieve schildklier spierzwakte en vermoeidheid veroorzaken waardoor het moeilijk kan worden om trap te lopen, dingen met de handen vast te houden en de armen boven het hoofd te tillen.

Als je één of meer van deze symptomen hebt, kan het zijn dat je lijdt aan een te snelle of te langzame schildklier. Het kan dan raadzaam zijn een goede orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt te zoeken. Het boek De Trage schildklierwerking de niet herkende ziekte is ook zeker een aanrader als je meer wilt weten:

De-Trage-schildklierwerking

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.