web
statistics

10 waarschuwingssignalen van een schildklierprobleem

Male thyroid anatomyDe schildklier beïnvloedt bijna alle stofwisselingsprocessen in je lichaam. Schildklieraandoeningen kunnen zich voordoen van relatief klein en meestal onschadelijk – zoals struma of krop (een vergrote klier) die behandeld moet worden – tot levensbedreigende kanker. De meeste veelvoorkomende schildklierproblemen hebben te maken met een abnormale productie van schildklierhormonen. Te veel schildklierhormonen resulteert in een aandoening die bekend staat als hyperthyreoïdie. Te weinig hormoonproductie resulteert in hypothyreoïdie. Hoewel de effecten vervelend of lastig kunnen zijn, kan aan de meeste schildklierproblemen wel wat gedaan worden als ze goed worden gediagnosticeerd en behandeld. Hier volgen de 10 belangrijkste waarschuwingssignalen dat er iets met je schildklier aan de hand kan zijn.

1. Vermoeidheid en uitputting
Vaak voelen mensen met schildklierproblemen zich moe, futloos of uitgeput en hebben ze weinig energie. Sommigen kunnen niet normaal functioneren of hun dagelijkse activiteiten volbrengen zonder een dutje of rust tussen de bezigheden door. Dit kunnen signalen zijn van een schildklierprobleem, vooral als je energieniveau of je gevoel van fitheid heel anders is dan normaal. Bij een te snelle schildklier kun je slapeloosheid ervaren, waardoor je overdag uitgeput raakt. Bij een te langzame schildklier kan het zijn dat je goed slaapt maar toch elke   ochtend moe wakker wordt.

Als je de hele tijd moe bent wordt het tijd om te gaan zoeken naar de oorzaken, want je zou wel eens een schildklierprobleem kunnen hebben.

2. Plotselinge gewichtsverandering
Onverklaarbare gewichtstoename of zelfs -afname, kan een symptoom zijn van een schildklieraandoening. Gewichtstoename, zelfs als je behoorlijk gezond eet en voldoende sport, kan komen door een te laag niveau van schildklierhormonen, dus hypothyreoïdie. Aan de andere kant, als de klier meer hormonen produceert dan het lichaam nodig heeft, kan het zijn dat je plotseling gewicht verliest. Als je onverklaarbare gewichtsverandering merkt, zou je je schildklier eens moeten laten onderzoeken.

3. Depressie of angst
Als je symptomen ervaart van depressie of angst, of paniekaanvallen hebt die niet overgaan van medicijnen of therapie, kan het zijn dat je lijdt onder de gevolgen van een onderliggende schildklierziekte. Een verminderde schildklierhormoonproductie heeft een negatieve invloed op het gehalte aan serotonine, een hormoon dat bekend staat als een ‘gelukshormoon’. Als er geen balans is in deze hormonen kan iemand plotselinge humeurveranderingen ervaren, of milde tot ernstige depressie, of paniekaanvallen hebben.

Hoewel depressie of angst kunnen wijzen op een schildklieraandoening, zijn deze symptomen op zichzelf niet voldoende om te concluderen dat dit ook inderdaad de oorzaak is.

4. Menstruatieproblemen
Vrouwen met schildklierproblemen lijden vaak aan een aantal menstruatieproblemen. Schildklierproblemen kunnen zelfs de oorzaak zijn van een vervroegde of verlate puberteit en menstruatie. En elke verandering in het menstruatiepatroon kan komen door een onderliggend schildklierprobleem. Een menstruatie die heftiger is, vaker komt, langer duurt en pijnlijker is, wordt meestal in verband gebracht met hypothyreoïdie. Een kortere, lichtere, minder vaak voorkomende of zelfs afwezige menstruatie staat in verband met hyperthyreoïdie. Onvruchtbaarheid kan ook liggen aan een ongediagnosticeerde schildklieraandoening.

Als je een plotselinge verandering merkt in je menstruatiecyclus, kan het een symptoom zijn van een onderliggend schildklierprobleem. En meisjes die heel vroeg of juist heel laat beginnen met menstrueren zouden ook een schildklierprobleem kunnen hebben.

5. Plotselinge haaruitval/haarproblemen
Onverklaarbaar haarverlies of het veel dunner worden van het haar, kan ook een gevolg zijn van schildklierproblemen. Lage niveaus van het schildklierhormoon kunnen je haargroeicyclus verstoren en meer haarverlies veroorzaken dan normaal. Het kan gaan om zowel haarverlies op het hoofd als van je wenkbrauwen en andere lichaamsdelen. Daarbij wordt het haar droog, breekbaar en grof. Dit zijn symptomen die worden geassocieerd met hypothyreoïdie. Ook een overactieve schildklier kan haarproblemen veroorzaken. Bij hyperthyreoïdie kan het zijn dat je alleen op het hoofd dunner haar krijgt. Ook zal de hoofdhuid te droog worden, wat ervoor zorgt dat het haar broos wordt en afbreekt.

Als je merkt dat je haar uitvalt en je daar bezorgd over bent, laat dan je schildklier nakijken.

6. Temperatuurregeling
Als je het te koud of te warm hebt in normale omstandigheden, dus als er geen reden is voor dit gevoel, kan het ook liggen aan de schildklier. Schommelingen in de schildklierhormonen kunnen het vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen verstoren.

Als je koude handen en voeten hebt, of als je het de hele tijd koud hebt terwijl je in een warme kamer bent, kan dat komen door een te langzame schildklier. Andersom kan een te snelle schildklier zorgen voor overmatig zweten en een verminderde tolerantie voor hitte.

7. Schorre stem en/of pijn in de hals
Schildklierproblemen kunnen ook zorgen voor problemen zoals een schorre, hese stem, snurken en een kleine verdikking of bult op de plek van de schildklier. Omdat de schildklier in de hals zit, kan een vervelend gevoel of pijn in dit gebied een teken zijn van een schildklierprobleem. Een ontsteking van de schildklier (of een vergrote schildklier, struma of krop genoemd), kan pijn en ongemak veroorzaken in het gebied van de keel.

8. Spijsverteringsproblemen
Als je last hebt van chronische verstopping, diarree of het prikkelbare darmsyndroom (PDS), kan dat liggen aan een schildklierprobleem. Schildklierhormonen kunnen veranderingen in de spijsvertering veroorzaken, waardoor het vermogen van het lichaam om voedsel te verteren en afval af te voeren ondermijnd kan worden.

Chronische verstopping blijkt in verband te staan met hypothyreoïdie, terwijl diarree of PDS een teken kan zijn van hyperthyreoïdie. Als je merkt dat je stoelgang is veranderd en er zelfs na behandeling geen tekenen van verbetering merkbaar zijn, zou het tijd kunnen zijn of je schildklier te laten nakijken.

9. Extreem droge huid
De gezondheid van je huid wordt geregeld door hormonen uit de schildklier. Vaak worden schildklierproblemen zichtbaar als huidproblemen.

Als het schildklierhormoongehalte laag is, wordt de huid droog en bleek. Andere symptomen van een trage schildklier zijn een schilferige en rimpelige huid, verminderd zweten, veranderingen in huidskleur, broze of dikke nagels en eczeem. In het geval van een overactieve schildklier, kan de huid extreem zweterig zijn en jeuken.

10. Spier- en gewrichtspijn
Onverklaarbare pijn in de spieren en gewrichten en een algemeen gevoel van zwakte in de armen en benen, kunnen symptomen zijn van een schildklierprobleem. Een te langzame schildklier kan zorgen voor spierzwakte en spierpijn, inclusief kramp en stijfheid. Het kan ook een algemene gewrichtspijn veroorzaken en zorgen voor peesontstekingen in de armen en benen, het carpale tunnelsyndroom en het tarsale tunnelsyndroom. Al deze symptomen kunnen wijzen op hypothyreoïdie. Anderzijds kan een overactieve schildklier spierzwakte en vermoeidheid veroorzaken waardoor het moeilijk kan worden om trap te lopen, dingen met de handen vast te houden en de armen boven het hoofd te tillen.

Als je één of meer van deze symptomen hebt, kan het zijn dat je lijdt aan een te snelle of te langzame schildklier. Het kan dan raadzaam zijn een goede orthomoleculaire therapeut bij jou in de buurt te zoeken. Het boek De Trage schildklierwerking de niet herkende ziekte is ook zeker een aanrader als je meer wilt weten:

De-Trage-schildklierwerking

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:

25 gedachten over “10 waarschuwingssignalen van een schildklierprobleem”

 1. Beste Juglen Zwaan, ik zal mijn probleem in het kort uiteen zetten. Begin 2012 ben ik geopereerd en is mijn schildklier in het AVL weggenomen, ik had een beginnende papilaire vorm in mijn schildklier. deze is zonder nabehandeling weggenomen en ben daarna terecht gekomen bij een internist, ik bleef moe en mijn bloedwaarden T$ TSH bleken niet binnen de marges te liggen van het normale, ik kreeg dus Thyrax.. so far so good… na een half jaar kon ik maar niet goed ingeregeld worden en doordat ik heel slecht sliep en werkelijk hondsmoe was overdag ” en nog ben ” werd ik doorverwezen naar een longarts, ik kreeg een aantal test te verwerken wo. een hystemine test en een longpunctie en slaaptest… hieruit bleek ik een zeer ernstige vorm van apneus 45x per uur aan te maken en waaronder ook een 10 tal zware adem stop van langer dan 35 sec, tot 50 sec.. kreeg vervolgens een Cpap aangemeten met een tweetal kapjes. ik kan er na maanden van proberen niet mee slapen, ik blijf het wel proberen maar toch.. ik was inmiddels ok weer een kleine 20 kg aangekomen en weeg nu rond de 127 kg en ben 190 lang, tussendoor nog een aantal keer bij de specialisten geweest en afgelopen maand zijn we tot de conclusie gekomen dat er uiteindelijk maar 1 oplossing is en dat is namelijk een Gastric Bypass…je zult begrijpen dat ik daar enorm geschrokken door bent, ik heb al meerdere keren getracht 20 kg en meer af te vallen maar door de opeen stapeling van deze factoren lukt mij dat gewoon weg niet. volgens de artsen moet ik rond de 88 kg wegen en dan zou ik een kan hebben van 75% dat ik van mijn apneus af kom en dat mijn levensverwachting aanzienlijk zou zijn verbeterd, Nu mijn vraag aan jou: hoe kijk je tegen een Gastic Bypass aan en zijn er misschien nog andere alternatieven. heb maanden op een 1000Cal. dieet gestaan en kwam evengoed een paar kg per maand aan.. ik bleef alleen op gewicht met Cambrigde shakes… maar daar werd ik heel hol en depressief van.. en dat is ook heel slecht op de lange termijn… je bent verplicht na 12 weken te sloppen en het af te bouwen… al met al een heel groot verhaal..toch wilde ik je het laten weten.. in afwachting van jou antwoord.

  • Steef,

   Je problemen met je gewicht zijn m.i. het gevolg van je niet goed functionerende schildklier. Thyrax helpt bij heel veel mensen niet goed. Er zijn ook alternatieven bv armour. Daarbij komt dat artsen je lab waarden behandelen dwz net zoveel schildklierhormoon totdat je TSH goed is maar dat wil niet zeggen dat jij dan genoeg schildklierhormoon hebt. Ik zou hier eerst naar gaan kijken. Doe nderzoek en kijk of je een betere dokter of specialist kan vinden voor je schildklier.

  • Beste Steef,, het is al weer even geleden dat je dit bericht schreef, maar ik ben benieuwd hoe het jou vergaan is. Heb je inmiddels een Gastric Bypass? Of een Sleeve oid? Ik heb zelf een GBP en ik voel me er goed bij. Ik ben 35 kilo kwijt. Je zou je eens moeten inlezen als je nog geen besluit genomen hebt. Ik ben benieuwd of je antwoord geeft. Er zijn verschillende ziekenhuizen die dit toepassen. Ikzelf zweer bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Maar er zijn ook andere goede ziekenhuizen hoor. Vriendelijke groet Claudia van Dijke

 2. Ook mijn schildklier werkt niet zoals het hoort. Ik herken heel wat symptomen. Inmiddels weet ik dat de oorzaak niet bij mijn schildklier ligt maar in zeer diep liggende chronische stress die niet altijd heel duidelijk aanwezig is. Gevolg is dat ik door overmatige aanmaak van adrenaline en cortisol, hormonaal uit balans ben geraakt. Gevolg daarvan is dat ook andere hormoonorganen reageren waaronder de schildklier. Ik wil alleen maar zeggen, kijk uit met symptoombestrijding, je lichaam is één groot geheel dus graaf diep om te vinden wat de oorzaak is van je klachten.

 3. Beste Jurgen,
  Dank je voor het artikel. Ik weet dit almjaren omdat ik al jaren een traagwerkende schildklier heb.
  zelfs mijn dochter die toen 12 jaar oud was har een trage schildklier.
  Maar mijn vraag is…… Waar komt die immuniteit ziekte vandaan? Nergens vind je er wat over, niemand kan het je vertellen terwijl het denk ik steeds meer voor komt bij mensen. Waarschijnlijk ook bij dieren denk ik ineens.
  En in eerste instantie verklaarde mijn huisdokter ons voor gek toen we met onze dochter kwamen en het voorstelde om haar schildklier te laten testen.
  Let wel! Zonder goed werkende schildklier had ze geen baarmoeder, eierstokken en borsten ontwikkeld.
  Mensen bij twijfel…. Laat je testen!

  • En laat dan niet alleen de TSH testen maar ook vrijT4, vrij T3, anti TPO en anti TG.
   Vraag alle waarden op en laat je niet het bos in sturen met een “alles oke mevrouwtje/meneertje”

   En !HEEL BELANGRIJK! zelfs al zijn al deze waarden wel oke dan wil dat nog niet zeggen dat je cellen voldoende schildklierhormoon ontvangen!
   Voor meer info lees het bovengenoemde boek of google op Dr Mark Starr.

 4. Mijn schildklierafwijking is ‘alleen maar’ het groter worden van 1 kant. Hij schijnt goed te werken, maar groeit toch. Mijn luchtpijp wordt al wat aan de kant gedrukt, dus als dit erger wordt dan moet ik die helft laten verwijderen. Ik heb me suf gezocht op internet of ik er zelf iets aan kan doen om het te laten slinken, maar ik ben nog niks tegen gekomen. Het idee dat het operatief moet worden opgelost jaagt me behoorlijk angst aan.

   • Beste Sonja en Johan, de meeste mensen (95 procent van het totaal aantal van de schildklierpatienten) met schildklierproblemen hier in het Westen, hebben schildklierontstekingen en kampen met de autoimmuunziekte hashimoto. Dan moet je echt niet zomaar met jodium aan de slag gaan: want de eventuele therapeutische werking van jodium is alleen bij bepaalde hoeveelheden soms effectief, maar buiten die kritische hoeveelheid kan het omslaan in nog meer ontsteking van diezelfde schildklier. En ik weet daar alles van: het is mij persoonlijk ook gebeurd dat ik merkte dat jodium me eerst hielp en (cysten gingen weg) en daarna kreeg ik veel meer last van voedselallergieen die mijn schildklier voelbaar deden ontsteken. De schildklier van mensen met hashimoto ontsteekt omdat er vaak onderliggend sprake is van een lekke darm, toxische belasting van het lichaam en van een erfelijke aanleg voor ook o.a. glutenintolerantie en andere intoleranties. De moleculaire structuur van gluten lijkt op die van de schildklier. Vandaar dat als iemand gluten niet tolereert, dat die ook de eigen schildklier kan gaan aanvallen. Daarom: mensen met hashimoto kunnen standaard beter uit de buurt blijven bij minimaal gluten, alle sojaprodukten (ook ketjap) en alle melkprodukten. Daarnaast verschilt het per persoon of beter alle granen en pseudogranen vermeden kunnen worden, bijv. ook nachtschades en evt. ook andere voedingsmiddelen. Ook moeten mensen met hashimoto net als alle andere westerse mensen selenium bijslikken omdat dit mineraal belangrijk is voor ons, maar standaard ontbreekt in onze westerse voeding. Een goed boek dat hierover handelt is dat van Izabella Wentz. Het heet in het engels: ¨The root cause¨ (de wortel van het probleem). In zowel de alternatieve als de reguliere hoek werd standaard over dit grondprobleem heengekeken. Heel kwalijk!!! Schildklieren van mensen met deze autoimmuunaandoening werden en worden verminkt met operaties en jodium. Schandalig! Die operaties zijn helemaal niet nodig Sonja: als je maar lang genoeg produkten eet waarvoor je intolerant bent of allergisch: dan verschrompelt je schildklier uiteindelijk vanzelf. Daar heb je helemaal geen operatie voor nodig of radioactieve jodium. Sterkte!

 5. angst en stress geven eerder schildklierprobemen dan andersom.
  dus oorzaak en gevolg. Schildklier reageert heel erg op stress.
  Daarmee zeg ik niets nieuws.

  • Lees het hierboven genoemde boek van Barnes “de trage schildklierwerking” maar eens dan wordt al veel duidelijk.
   Angst en stress geven misschien schildklierproblemen maar het is toch echt veel vaker wel andersom.

 6. Hallo Juglen,

  Ben altijd wat op de achtergrond maar lees je nieuwsbrieven met veel interesse. Dank ook weer, voor dit leerzame artikel.

  Dank,

  Fransien

 7. Beste Juglen en andere mensen,

  Hierbij een aanvullende opmerkingen over traag werkende schildklier: de oorzaak kan ook zijn een ophoping van kwik, afkomstig van amalgaam vullingen. Ook al zijn de vullingen zoals bij mij het geval is, jaren geleden vervangen, dan blijft de kwikbelasting nog jaren in de weefsels aanwezig. Bloedtesten kunnen dit niet aantonen, alleen weefsel onderzoek ! Vooral de schildklier is erg gevoelig voor zware metalen en dus ook kwik, waardoor deze traag wordt. Hetzelfde geldt voor het mineraal jodium. Door een chronisch tekort in de voeding zal de schildklier ook ondermaats presteren. De remedie : zorgen dat je van de belasting van kwik en andere zware metalen afkomt en suppleer met extra iodine. Zolang een jodiumvlek op de huid niet binnen 24 uur verdwijnt is er sprake van een jodiumtekort. Dus kan je dit heel gemakkelijk zelf controleren. Ik hoop, dat deze opmerkingen bijdragen tot een beter werkende schildklieren bij mijn medemensen. Tenslotte : laat je testen op mineraaltekorten bij een orthomoloculair therapeut, die de kennis en kunde hierover heeft. Niet alle therapeuten beschikken over deze kennis, dus wees heel selectief bij de keuze.

  Met vriendelijke groeten, Maurice van Mourik

 8. Heel goed Maurice, ik kan me helemaal aansluiten bij jouw advies.

  Ga vooral op zoek naar een goede homeopatisch arts/orthomoleculair therapeut. Ik had zelf ook vorig jaar veel last van schildklierproblemen: heel moe, depressief, ‘s nachts een paar keer wakker, pijnlijke spieren, droge (hoofd)huid, stress, schorre stem, en op ‘t laatst ‘voelde’ ik mijn schildklier ook echt met slikken; hij was verdikt. Het zit bij ons helaas in de familie. Mijn homeopatisch/orthomoleculair arts liet me meteen testen op bepaalde vitaminen- en mineralentekorten. Mijn reguliere huisarts wilde deze test overigens niet vergoeden. Hij stond er niet achter. Zijn advies was: aan de Thyrax. Maar ik had die 90,- er graag voor over. Er kwamen flink wat tekorten naar boven. Al na een week voelde ik me stukken beter bij het slikken van zeker 14 supplementen. Daarnaast deed ik dagelijks 2 belangrijke yoga oefeningen die de schildklier stimuleren: de kaars en de vis. Mijn energie ging met sprongen vooruit. Ik ben er nog niet helemaal (stresskip, aard van het beestje…) maar mijn schildklierproblemen zijn voorbij.

  Succes!

  • Ellen, kun je mij je therapeut doorgeven. Ik heb een snelle schildklierwerking, tenminste dat denk ik. Ik val af en moet veel eten om op gewicht te blijven. Haaruitval, moe met een hoofdletter M. Duizelig, dode tenen gevoel. Soms pijnlijk gevoel achter m’n ogen. Ben op vakantie geweest naar een warm land en aan zee kreeg ik kennelijk zoveel jodium te verwerken waar de schildklier op reageert dat ik een paar dagen later ziek werd. Taai slijm en grieperig, opgezette schildklier. Arts in dat land constateerde een vergrote schildklier. Bij mijn eigen huisarts ben ik al eens doorverwezen naar een internist en val ik bijna met alles tussen de lijntjes maar altijd of helemaal aan de bovenkant of helemaal aan de onderkant. De constipatie die ik heb is het ergst. De klachten horen bij een snelle en een langzame schildklier. Dus weet iemand het nog? Op internet ben ik op zoek naar een goede natuurgeneeskundige maar ik heb meer aan referenties. Dus Ellen, graag een naam aub zodat ik een afspraak kan maken. Bedenkt.

   • Ik heb veel vertrouwen in Marijke de Waal Malefijt, zij is grondig in onderzoek en is een lieve vrouw met luisterend oor.

    • Hallo Jose,
     Heb ik ook en dat heet de ziekte van Graves. Deze vorm is moeilijk in te stellen.
     Ik heb 2 keer radio actief jodium gekregen. Ik slik tot vorig jaar Thyrax en was goed ingesteld.
     Euthyrox is de boosdoender geweest dat ik mij weer doodziek ging voelen. Nu weer terug op de Thyrax HIEPERDEPIEP HOERA! Gaat weer de goede kant op.

 9. Hoi,
  Bovengenoemde klachten kunnen ook worden veroorzaakt door bijnieruitputting. Wat goed te verhelpen/verbeteren is met geduld, de juiste voeding, supplementen, rust en een bijnierextract.

 10. Hallo

  Ik heb helaas ook een langzame schildklier. Hier slik ik thyrax voor. Een maand terug ben ik bij een fantastische natuurarts geweest die ook medicijnen heeft gestudeert en hij zegt dat 90% van de mensen die een schildklier aandoening heeft een suikerintollerantie heeft. Nou heb ik een speciaal dieet gekregen en ik voel me iedere dag iets beter. Heb zelfs mijn medicatie iets kunnen zakken.

 11. Brrrrr, het was heftig. Beste Juglen, goed dat je ook dit onderwerp zo uitgebreid onder de aandacht brengt. Ik lees vandaag op vele wetenschappelijke sites dat je zelfs gewoon dood kunt neervallen als je veel te weinig schildklierhormoon in je lijf hebt. Bradycardie en extrasystole kunnen de directe gevolgen zijn van s.k. hormoon tekort. Dit hormoon is de aandrijving van alle organen. Ik ben de helft kwijt , van mn schildklier, en er is geen enkele controle geweest. Ik lag van de week 2 x bij de eerste harthulp met hartbonken(extrasystole) en ‘n hartslag van 42(…….) Finaal uitgeput van het dag en nacht hartbonken, en daarna de trage hartslag.Akelig. Dat was t dan , dacht ik. En opeens weer een ingeving; te weinig s.k. hormoon ! Dat ze zoiets niet standaard prikken bij eerste harthulp ?? O.k. ik neem nu op eigen houtje meer euthyrox. M’n hart tikt weer normaal, maar de hel waar ik inzat was iets om nooit meer te vergeten. De huisarts hoorde gisteren mijn verhaal aan, en zei dat ik wéér naar de E H H moest. Nee dus, ‘n gewone hartfilm is geen middel om ‘n s.k.tekort op te sporen.Hij zei dat ik dan wel meteen na t weekend de s k moest laten prikken( die zal nu al wel weer iets verhoogd zijn) Bloedonderzoek moeten ze doen,bij de E H H , eigenlijk. Gewoon even TSH en T4 prikken. Hoe eenvoudig kan het toch allemaal zijn…….Ik wens alle mensen die op de E H H hebben gelegen, en naar huis zijn gestuurd veel sterkte ! Vraag even bij de huisarts een bloedtest, en je hartproblemen zijn opgelost.Euthyrox of ‘n ander middel, en de dodelijke vermoeidheid en hartritmestoornissen zullen verdwijnen. Nee t zit niet tussen de oren, ‘t is gewoon een tekort van een levensreddend hormoon.

 12. Mijn verhaal is lang .. Al jaren ziek, vanaf 2004 begon de ellende , verkrampte handen misselijke knieën(dat kan niet zei de dokter;-) …afvallen tot 56 kilo met een lengte 180. En per jaar kwamen er klachten bij .. dokters in en uit gelopen wat je geloofwaardigheid niet echt helpt als ze niks vinden. 2009 werd t echt slecht. Bijna continu griep, niet meer kunnen slapen… constant moe, slapen slapen en nog eens slapen ..a a A zelfs op de fiets leek ik wel in slaap te kunnen vallen.. Gestopt met werken.. dokters, internist (die buiten op mijn hoofd slaan en aan mijn vinger trekken) niets vond en zei dat het vast hyperventilatie moest zijn! Door worstelen en steeds beroerder.. bang dat ze iets over het hoofd zien, of zit het dan toch in mijn hoofd??¿ Psycholoog raadplegen.. relatie onder druk.. zwanger.. bam! Klote zwangerschap… huilbaby .. En toen, het licht ging uit!!! Dokter vindt wat.. jehhhh ben zowaar blij.. droge ogen die meestal bij sjőrgen horen.. reuma.? De mallemolen in, alles lijkt erop te wijzen.. maar dan, 1 onderzoek waaruit volgens de reumatoloog zegt.. Je hebt geen Sjőrgen.. Wat het wel is!? F**k! Om een lang verhaal niet nog langer te maken .. Ik heb een te smal werkende schildklier (al jaren) ik ben tot verkort totaal uitgehold geweest. Was constant boos door woede die ik niet kon plaatsen.. hitte in mijn lijf vooral s nachts. Niet meer willen leven omdat je lijf continue pijn doet. Wakker liggen van rugpijn, buikpijn.. bruine urine..droge ogen. Ik loop sinds een maand bij een man die mij heeft doorgemeten.. Mijn lever mild en aders waren behoorlijk Door klappen onderhevig.. bijnieren totaal uitgeput. Schildklier werkt te snel. Nu zit ik aan de supplementen en het is raar maar waar… Ik heb geen droge ogen meer ( na jaren druppelen, waarmee ik zelfs gestopt ben) geen spierkrampen in handen en knieën. . Ja ter zijn nog klachten maar minder. Durf weer te geloven in het leven en besef dat ik niet gek ben! Ik haal op dit moment even een lange neus naar de westerseeneeskunde (niet te lang) en hoop dat ik per mand met sprongen vooruit blijf gaan .. Kan weer genieten van mijn dochter.. En mijn man en kleine meis genieten van mij! ;) ben zo intens gelukkig

Reacties zijn gesloten.