Volgens een nieuwe studie in de Frontiers in Nutrition kan het eten van cranberry’s het geheugen en de hersenfunctie helpen verbeteren. Dit komt door de vele antioxidanten die een neuroprotectieve werking hebben. Het onderzoeksteam bestudeerde de voordelen van het eten van 100 gram cranberry’s per dag onder 50- tot 80-jarigen. De resultaten toonden aan dat de neuronen beter functioneerden, de doorbloeding in het brein toenam en de cholesterolwaarde verbeterden. De wetenschappers vonden het opmerkelijk dat dit resultaat in korte tijd kon worden behaald, want de studie duurde slechts 12 weken. Cranberry’s, ook wel veenbessen genoemd, groeien ook in Nederland. Veel cranberry’s komen van Terschelling.
Het hoofd van het onderzoek, Dr. David Vauzour van de Universiteit van East Anglia te Engeland, vertelde Medical News Today dat de effecten van cranberry’s op de hersenen nog niet voldoende onderzocht waren, ondanks het feit dat ze rijk zijn aan twee soorten flavonoïden, anthocyanine en proanthocyanidinen. Deze flavonoïden komen niet alleen voor in cranberries, maar – zij het soms in mindere mate – ook in groenten, fruit, wijn, thee en koffie. Dr. Vauzour wist dat flavonoïden de cognitieve achteruitgang en het risico op dementie verminderen.
Over de studie
Voor de studie keken de onderzoekers naar 142 mannen en vrouwen tussen de 50 en 80 jaar. Mensen met geheugenproblemen, bepaalde gezondheidsgewoonten, gezondheidsproblemen die er al waren, of die bepaalde medicijnen gebruikten werden niet in de studie opgenomen. De onderzoekers gingen ook na of de mensen in de studie al veel flavonoïden-rijke voedingsmiddelen aten. De deelnemers gaven monsters van hun bloed en urine, ondergingen een lichamelijk onderzoek, en deden een mentale screeningstest. Uiteindelijk besloten de onderzoekers met 60 deelnemers verder te gaan. Deze 60 mensen gingen vervolgens naar een basisbezoek vóór de interventie, waar ze een reeks tests aflegden om hun cognitieve capaciteit te meten en een MRI-scan lieten maken. Daarna gaven de onderzoekers de mensen zakjes met ofwel gevriesdroogd cranberrypoeder ofwel een neppoeder. Ze zeiden tegen de deelnemers dat ze elke dag één zakje in de ochtend en één in de avond moesten innemen. De hoeveelheid ingenomen cranberrypoeder was ongeveer gelijk aan een portie verse cranberry’s. Het poeder werd 12 weken lang door de deelnemers ingenomen. Aan het eind van het onderzoek werd het bloed en de urine van de deelnemers weer onderzocht, evenals de fysieke conditie. Hierbij deden zij opnieuw de cognitieve onderzoeken, en ze ondergingen ook weer een MRI.
De resultaten
In de studie werd gekeken naar 14 manieren om geheugen, cognitieve functie, en het vermogen om de weg te vinden te meten. De onderzoekers vonden geen verschil tussen de placebogroep en de cranberrygroep op 13 van de 14 tests. Degenen die het cranberryextract innamen hadden echter wel een beter visueel episodisch geheugen. Wat het verbale episodische geheugen betreft, vonden de onderzoekers geen verschil. Episodisch geheugen is wanneer je je dingen herinnert die gebeurd zijn. De onderzoekers keken ook naar de bloedstroom in 81 verschillende delen van de hersenen. In 78 van de 81 gebieden vonden ze geen verschil tussen de twee groepen. Maar er was meer doorbloeding in drie delen van de hersenen in de cranberry groep. De veranderingen in de doorbloeding van de hersenen hadden niets te maken met de verbetering van het visueel episodisch geheugen, vonden de onderzoekers. De onderzoekers zagen bij de mensen die de cranberry supplementen innamen een flinke daling van het LDL-cholesterol, die zich niet alleen in de hersenen voordeed. De onderzoekers zagen geen veranderingen in het werkgeheugen (het vermogen om dingen kort te onthouden) of het executief functioneren van de mensen die deelnamen (complexe mentale processen die nodig zijn voor doelgericht gedrag).
Gesponsord
Het Cranberry Institute financierde de studie, wat het resultaat mogelijk kan vertroebelen. Het werd geleid door de Universiteit van East Anglia met onderzoekers van de Universiteit van Parma, het Quadram Instituut (VK) en onze eigen Leids Universitair Medisch Centrum. Hiermee wordt de basis gelegd voor toekomstige (hopelijk onafhankelijke) studies naar cranberry’s en neurologische gezondheid (Bron: University of East Anglia en MedicalNewsToday).