Hoofdpagina » Nieuws » Multivitamines kunnen geheugen en denkvermogen op latere leeftijd verbeteren

Multivitamines kunnen geheugen en denkvermogen op latere leeftijd verbeteren

Uit een grootschalig Amerikaans onderzoek blijkt dat het innemen van een dagelijks multivitaminesupplement het geheugen en denkvermogen van ouderen kan verbeteren. Dit suggereren de resultaten van de COSMOS-studie, uitgevoerd door onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten en ziekenhuizen.

Achteruitgang van het geheugen en denkvermogen is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Een op de vier 65-plussers krijgt hier in de toekomst mogelijk mee te maken. De onderzoekers wilden daarom kijken of vitaminen en mineralen uit een pil deze achteruitgang kunnen remmen.

Deze nieuwe studie in het American Journal of Clinical Nutrition toont aan dat een dagelijkse multivitamine het episodische geheugen en de algemene cognitie significant verbetert. In het onderzoek namen bijna 6000 ouderen gedurende 2 tot 3 jaar dagelijks óf een multivitaminepilletje óf een neppil zonder effect (placebo). Vervolgens testten de onderzoekers hun geheugen en denkvermogen. Uit de resultaten bleek dat de groep die multivitamines had geslikt over het algemeen beter presteerde op deze testen dan de placebogroep.

De resultaten bevestigen eerdere studies die al een positief effect van multivitamines op het cognitief functioneren hadden aangetoond. De onderzoekers schatten in dat een dagelijkse multivitamine de cognitieve veroudering met 2 jaar kan vertragen. Dit is een enorm belangrijke bevinding, aangezien 1 op de 3 volwassenen tegen 65 jaar cognitieve achteruitgang zal ondervinden. Zelfs een lichte cognitieve achteruitgang op deze leeftijd voorspelt al een hoger risico op dementie, alzheimer en andere cognitieve stoornissen verderop in het leven.

Volgens de onderzoekers komt dit waarschijnlijk doordat een multivitamine veel vitaminen en mineralen bevat die belangrijk zijn voor een goede hersenfunctie. Hiermee lijkt het slikken van een dagelijkse multivitamine dus een veilige en betaalbare manier om het geheugen en denken op latere leeftijd te ondersteunen. Toch is meer onderzoek nodig om dit definitief te bewijzen (bron: MedicalXpress).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.