Hoofdpagina » Nieuws » Curcumine gunstig voor hersenen en mentale vermogens

Curcumine gunstig voor hersenen en mentale vermogens

Een 18 maanden durende studie heeft aangetoond dat curcumine, een natuurlijk bestanddeel van kurkuma, een veilige en effectieve behandeling kan zijn om cognitieve achteruitgang te voorkomen en zelfs om te keren. In deze dubbelblinde, placebogecontroleerde studie werden 40 deelnemers tussen de 51 en 84 jaar oud stevig onder de loep genomen. Zij vertoonden allen milde cognitieve stoornissen of een afname in cognitieve prestaties door veroudering. Dit onderzoek laat duidelijk zien dat curcumine het geheugen en de aandacht bij volwassenen kan verbeteren. Er werden hersenscans vóór en na de behandeling uitgevoerd, die een afname van de ophoping van plaque en eiwitkluwens in hersengebieden lieten zien die stemming en geheugen beïnvloeden. Dit suggereert dat curcumine kan helpen tegen de ophoping van schadelijke eiwitten en ontstekingen, waardoor de hersenen beschermd worden tegen neurodegeneratie.

In een 18 maanden durend onderzoek onder volwassenen zonder dementie bleek dat dagelijkse inname van een speciale vorm van curcumine (Theracurmin) het geheugen en de aandacht verbetert. De resultaten werden niet alleen via tests gemeten, maar ook bevestigd met speciale hersenscans. Deze scans toonden aan dat curcumine ook de ophoping van schadelijke stoffen in het brein verminderde, wat suggereert dat de verbeteringen in geheugen en aandacht mogelijk te danken zijn aan ontstekingsremmende effecten of het opruimen van deze schadelijke stoffen in de hersenen.

Dit onderzoek suggereert dat curcumine een positief effect kan hebben op je geheugen en aandacht, en misschien zelfs je hersenen kan beschermen tegen achteruitgang.

Bron: Memory and brain amyloid and tau effects of a bioavailable form of curcumin in non-demented adults: a double-blind, placebo-controlled 18-month trial. The American Journal of Geriatric Psychiatry. 2018;26(3):266-277.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.