9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kerriepoeder

Kerriepoeder is een mengsel van kruiden met een heldere gouden tint en een complexe smaak. Het kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan kruiden, maar de basis is meestal een mengsel van kurkuma, koriander, komijn, fenegriek en chilipeper. Andere veel voorkomende toevoegingen zijn gember, zwarte peper, mosterdzaden, kerrieblaadjes en venkelzaden. Kerriepoeder kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden door de vele gezonde kruiden die het bevat. Hier zijn 9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kerriepoeder.

1. Krachtige ontstekingsremmende eigenschappen
Omdat kerriepoeder vol zit met kruiden zoals kurkuma, koriander en chilipeper, is het geen wonder dat dit kruidenmengsel een anti-inflammatoire werking heeft (1). Kurkuma, een van de belangrijkste specerijen in het mengsel, bevat een pigmentstof die curcumine wordt genoemd. Curcumine staat bekend om zijn vermogen om ontstekingen te bestrijden door het reguleren van ontstekingseiwitten, zoals interleukine-6 (IL-6) en tumor necrose factor-alfa (TNF-alfa) (23). In feite hebben zowel menselijk als dierlijk onderzoek aangetoond dat kurkuma en geïsoleerde curcumine de symptomen van ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, artrose en inflammatoire darmziekte verlichten (345). Andere kruiden die vaak in kerriepoeder worden aangetroffen, waaronder chilipeper en koriander, hebben ook een ontstekingsremmende werking. Chilipepers bevatten capsaïcine, die krachtig tegen ontstekingen kan werken (6). Koriander wordt al sinds de oudheid gebruikt als ontstekingsremmend middel in de traditionele geneeskunde. Er zijn aanwijzingen uit onderzoek bij knaagdieren dat behandeling met dit kruid de symptomen van ontstekingsziekten in de darmen kunnen verminderen (7). Wel is er meer onderzoek nodig om dit effect bij de mens te bevestigen.

Kortom: Kerriepoeder bevat een verscheidenheid aan ontstekingsremmende kruiden, waaronder kurkuma, koriander en chilipoeder.

2. Kan de gezondheid van het hart verbeteren
Het eten van kerriepoeder kan de gezondheid van het hart op verschillende manieren ten goede komen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat de kruidenmix de doorbloeding kan stimuleren en de bloedvatfunctie kan verbeteren, wat op zijn beurt het risico op hartziekten kan verminderen. Een klein onderzoekje onder 14 mannen toonde aan dat het eten van een maaltijd met kerriepoeder de bloedstroom in de armslagader – de belangrijkste aanvoer van bloed naar de arm – verbeterde in vergelijking met een controlemaaltijd. Dit werd toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten van kerrie (8). Een andere studie onder meer dan 100.000 mensen vond dat degenen die 2 tot 3 keer per maand tot 1 keer per week op kerriepoeder gebaseerde gerechten aten significant lagere triglyceridenniveaus hadden in vergelijking met mensen die minder dan 1 keer per maand kerrie consumeerden (9). Bovendien hebben studies bij de mens aangetoond dat aanvulling met kurkuma en curcumine het cholesterolgehalte kan verlagen, hoewel deze resultaten afkomstig zijn van supplementen met hoge doses; hoger dan de hoeveelheden die gewoonlijk worden aangetroffen in voedsel dat gekruid is met kerriepoeder (10). Bovendien wijzen sommige onderzoeken uit dat kerrie gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk, hoewel er meer onderzoek nodig is (811). Omdat hoge bloeddruk, hoog triglyceridenniveau en hoog cholesterolgehalte risicofactoren zijn voor hartziekten, kan het eten van kerriepoeder de gezondheid van het hart helpen verbeteren. Er is echter verder onderzoek nodig naar de manier waarop dit positieve effect van kerriepoeder op de hartgezondheid – en dus op de afname van risicofactoren voor hartziekten – tot stand komt.

Kortom: Het consumeren van kerriepoeder kan de hartgezondheid ten goede komen door verlaging van risicofactoren voor hartziekten, zoals een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte en door het verbeteren van de doorbloeding.

3. Kan kankerbestrijdende effecten hebben
Veel van de kruiden in kerriepoeder hebben kankerwerende eigenschappen. Talrijke reageerbuisonderzoeken hebben aangetoond dat met name kurkuma bepaalde kankercellen (12) kan bestrijden. Curcumine, de belangrijkste actieve stof in kurkuma, staat bekend om zijn krachtige kankerbestrijdende eigenschappen. Het veroorzaakt de dood van kankercellen en remt de verspreiding van kankercellen door onderdrukking van specifieke signaalroutes in het lichaam (13). Volgens dier- en reageerbuisonderzoeken kan curcumine verschillende vormen van kanker bestrijden, waaronder prostaat-, borst-, dikkedarm- en hersenkanker (13). Ook menselijke studies hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. Zo toonde een studie onder 126 mensen met colorectale kanker aan dat een supplement van 1.080 mg curcumine per dag gedurende 30 dagen de kankerceldood verhoogde en de ontsteking verminderde (14). Onderzoek heeft ook aangetoond dat andere specerijen in kerriepoeder, zoals chilipepers, koriander en komijn, krachtige antikankereffecten kunnen hebben (1516). Hoewel het huidige onderzoek naar de antikankereffecten van kerrie veelbelovend is, zijn er meer studies bij de mens nodig.

Kortom: Volgens sommige onderzoeken zou kerriepoeder krachtige antikankereigenschappen hebben, maar er zijn meer onderzoeken nodig.

4. Bevat krachtige antioxidanten
Antioxidanten zijn verbindingen die helpen bij het voorkomen van celbeschadiging door reactieve moleculen die bekend staan als vrije radicalen. Een overmaat aan vrije radicalen in je lichaam kan leiden tot oxidatieve stress, een aandoening die gepaard gaat met chronische aandoeningen zoals hartziekten, kanker en mentale achteruitgang. Het eten van antioxidantrijke voedingsmiddelen kan zorgen voor afname van de effecten van oxidatieve stress en verlaging van het risico op ziekte (17). Kerriepoeder bevat een overvloed aan antioxidanten, zoals curcumine, quercetine, pineen, luteïne, zeaxanthine en cuminal (18192021). Een kleine studie onder 17 mannen toonde aan dat het eten van maaltijden met 6-12 gram kerriepoeder zorgde voor een aanzienlijke afname van allantoïne – een marker van oxidatieve stress – in vergelijking met maaltijden zonder kerrie (22). Daarom kan het toevoegen van antioxidantrijk kerriepoeder aan maaltijden helpen oxidatieve stress en ziekterisico’s te verminderen.

Kortom: Sommige onderzoeken suggereren dat het eten van kerriepoeder kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress, waardoor het ziekterisico afneemt.

5–9: Andere voordelen

Naast de bovengenoemde potentiële voordelen kan dit smaakvolle kruidenmengsel de gezondheid op de volgende manieren verbeteren.

5. Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen: Een studie met meer dan 100.000 deelnemers toonde aan dat degenen die matige hoeveelheden kerrie aten significant lagere bloedsuikerspiegels hadden dan degenen die minder dan één keer per maand kerrie aten (9).

6. Kan de gezondheid van de hersenen verbeteren: Menselijk en dierlijk onderzoek heeft aangetoond dat curcumine, het belangrijkste bestanddeel van kurkuma, de markers van mentale achteruitgang aanzienlijk kan verbeteren en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer kan verlagen (23, 24).

7. Kan het gevoel van volheid vergroten: In één studie meldden mannen die maaltijden aten met 6 of 12 gram kerriepoeder een significante afname van honger en eetlust, vergeleken met degenen die een controlemaaltijd aten (25).

8. Antischimmel- en antibacteriële eigenschappen: Kerriepoeder bevat koriander en komijn, twee kruiden waarvan reageerbuisstudies hebben aangetoond dat ze een antischimmel- en antibacteriële werking hebben (26).

9. Kan de spijsvertering verbeteren: Studies bij knaagdieren hebben aangetoond dat curcumine het functioneren van je spijsverteringsstelsel kan verbeteren en de symptomen van spijsverteringsstoornissen kan verlichten, hoewel er meer menselijk onderzoek nodig is (27, 28, 29).

Houd er rekening mee dat deze voordelen vooral betrekking hebben op de afzonderlijke componenten van kerriepoeder en niet op het kruidenmengsel zelf. Er is meer onderzoek nodig naar het gebruik van kerriepoeder om de gezondheid te bevorderen.

Kortom: Het eten van kerriepoeder kan de gezondheid van de hersenen en de spijsvertering stimuleren, het gevoel van volheid laten toenemen, de bloedsuikerspiegel verlagen en antibacterieel werken. Er is echter meer onderzoek bij de mens nodig om deze potentiële voordelen te bevestigen.

Hoe gebruik je kerriepoeder in je dieet
Omdat kerriepoeder een mengsel van kruiden is, kan het gebruikt worden om tal van gerechten op smaak te brengen. Kerriepoeder heeft een unieke, warme smaak die zowel meer zoet als meer hartig kan uitpakken, afhankelijk van de exacte kruidenmix die door de fabrikant wordt gebruikt. Vergeet niet dat er geen vast recept voor kerriepoeder bestaat en dat de gebruikte kruiden kunnen variëren. Sommige versies kunnen pittig zijn door het gebruik van hete pepers, terwijl andere mild zijn. Als je eenmaal een kerriepoeder hebt gevonden die je smaakpapillen bevalt, voeg het dan eens toe aan gerechten als marinades, aardappelsalades, braadstukken, stoofschotels en soepen. In feite kan deze veelzijdige kruidenmix worden gebruikt om alles te kruiden, van groenten tot eieren, dus wees niet bang om te experimenteren. Aangezien kerriepoeder meestal kurkuma bevat, zal het je gerechten een goudkleurig tintje .

Kortom: Kerriepoeder is veelzijdig en kan worden toegevoegd aan een aantal gerechten zoals soepen, vlees- en stoofschotels.

Tot slot
De combinatie van kruiden en specerijen in kerriepoeder zorgt ervoor dat je heel wat smaak en voedingswaarde kunt toevoegen aan je gerechten met dit kruidenmengsel. Het is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en het kan helpen om oxidatieve stress te verminderen, de hartgezondheid te stimuleren en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen. Het mooiste is dat kerrie uitstekend verwerkt kan worden in een breed scala aan recepten. Probeer het eens uit in jouw favoriete gerechten voor een flinke dosis kleurrijke en smaakvolle gezondheid (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.