Hoofdpagina » Nieuws » Multivitamines gunstig voor geheugen

Multivitamines gunstig voor geheugen

Ouderdom komt met vele gebreken en een haperend geheugen is daar een van. Een team van onderzoekers wilde graag weten of een supplement in de vorm van een multivitamine hier verandering in kan brengen. Zij besloten om 3500 ouderen van 60 jaar en ouder gedurende drie jaar te voorzien van een pil: de ene helft een echte multi en de andere een placebo. Aan het einde van elk jaar deden de ouderen thuis geheugentesten via de computer. Al aan het einde van het eerste jaar was er een duidelijke verbetering te zien bij de deelnemers die de multi slikten. Aan het einde van de studie bleken de hersenen van de deelnemers die de multi’s hadden geslikt gemiddeld 3 jaar jonger dan de leeftijdsgenoten die een placebo hadden gehad. Hieruit blijkt dat de oudere hersenen bijzonder gevoelig kunnen reageren op tekorten aan vitaminen en mineralen. Hetzelfde geldt volgens een andere recente studie voor actieve plantenstoffen zoals flavanolen. Ouderen die weinig groente en fruit eten kunnen hun brein een enorme oppepper geven door het toedienen van flavanolen, maar dat geldt niet voor ouderen die deze via hun voeding al in voldoende mate binnenkrijgen.

Recent onderzoek van Harvard en Columbia suggereert dat het dagelijks innemen van een multivitaminepil bij ouderen kan helpen om hun hersenen gezond te houden. Dit is opmerkelijk, omdat algemeen werd aangenomen dat multivitaminen niet noodzakelijk zijn als men een gezond en gevarieerd dieet volgt. De studie, uitgevoerd bij 3500 mensen van 60 jaar en ouder, toonde aan dat degenen die dagelijks multivitaminen innamen een cognitieve voorsprong hadden, vergelijkbaar met ongeveer drie jaar minder ouderdomsgerelateerde aftakeling.

De resultaten waren nog indrukwekkender bij deelnemers met hart- en vaatziekten. Deze groep toonde een nog groter cognitief voordeel, wat de onderzoekers doet speculeren dat mensen met deze gezondheidsproblemen mogelijk lagere niveaus van bepaalde micronutriënten in hun lichaam hebben. De studie bouwt voort op eerder onderzoek dat vergelijkbare resultaten liet zien, en suggereert dat het nemen van multivitaminen deze deficiënties kan compenseren, hoewel hier nog geen definitieve conclusie over is.

De onderzoekers keken niet specifiek naar welke vitaminen en mineralen verantwoordelijk waren voor de waargenomen gezondheidsvoordelen. Ze benadrukken echter dat het verouderende brein gevoeliger lijkt te zijn voor deze voedingsstoffen dan voorheen werd gedacht. Het innemen van multivitaminen is een veilige, goedkope en eenvoudige methode zonder bekende bijwerkingen, mits de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet wordt overschreden.

Desondanks waarschuwen de wetenschappers dat het nemen van supplementen een gezond dieet niet kan vervangen. De positieve effecten op de cognitieve gezondheid zijn het sterkst wanneer multivitaminen worden gecombineerd met gezonde voeding. Daarom lijkt het advies voor ouderen te zijn om zowel een gezond dieet te volgen als een dagelijkse multivitaminepil te overwegen om cognitieve achteruitgang tegen te gaan (Bron: Scientias).

Originele studie: Yeung LK, Alschuler DM, Wall M, et al. Multivitamin supplementation improves memory in older adults: a randomized clinical trial. The American Journal of Clinical Nutrition. 2023;118(1):273-282.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.