Hoofdpagina » Nieuws » Brein alzheimerpatiënten bevat zeer lage niveaus voedingsantioxidanten

Brein alzheimerpatiënten bevat zeer lage niveaus voedingsantioxidanten

Uit een studie die recent is gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease, blijkt dat de niveaus van voedingsstoffen zoals luteïne, zeaxanthine, lycopeen en vitamine E in de hersenen van alzheimerpatiënten slechts de helft zijn van die in gezonde hersenen. De studie toonde voor het eerst een tekort aan belangrijke voedingsantioxidanten aan in de hersenen van alzheimerpatiënten. Hogere niveaus van luteïne en zeaxanthine in de voeding worden in verband gebracht met betere cognitieve functies en een lager risico op dementie of de ziekte van Alzheimer. Carotenoïden zijn krachtige antioxidanten die veel voorkomen in kleurrijke planten. Deze stoffen zijn belangrijk voor de bescherming van de hersenen tegen oxidatieve schade. Dit toont aan dat geheugenproblemen dus lang niet altijd door genetische factoren komen, maar dat een gezond dieet met veel antioxidanten van cruciaal belang is voor het verouderende brein.

De ziekte van Alzheimer is een steeds groter wordend probleem dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Nieuw onderzoek van Virginia Tech wijst uit dat mensen met Alzheimer beduidend lagere niveaus hebben van bepaalde antioxidanten in hun hersenen, zoals luteïne en zeaxanthine. Deze stoffen, die je onder andere kunt vinden in groenten als spinazie en boerenkool, zijn eerder gelinkt aan een betere hersenfunctie en een lager risico op dementie.

Carotenoïden, de groep antioxidanten waartoe luteïne en zeaxanthine behoren, zijn bijzonder belangrijk voor de hersenen. Ze helpen namelijk tegen oxidatieve schade, een soort slijtage in je hersenen die kan bijdragen aan Alzheimer. Studies, waaronder het Rush University Memory and Aging Project, hebben zelfs aangetoond dat een dieet rijk aan deze antioxidanten het risico op Alzheimer kan verminderen.

Tot nu toe was er nog geen direct bewijs dat lagere niveaus van deze antioxidanten in de hersenen gelinkt waren aan Alzheimer, maar dit nieuwe onderzoek vult die leemte. Het suggereert dat een dieet rijk aan carotenoïden niet alleen goed kan zijn voor je algemene hersenfunctie, maar ook kan helpen bij het voorkomen of vertragen van Alzheimer. Het geeft ook aan dat onderzoekers in de toekomst mogelijk de niveaus van deze stoffen in de hersenen kunnen meten om het risico op Alzheimer beter in te schatten (Bron MedicalXpress).

Originele studie: Dorey CK, Gierhart D, Fitch KA, Crandell I, Craft NE. Low xanthophylls, retinol, lycopene, and tocopherols in grey and white matter of brains with alzheimer’s disease. Journal of Alzheimer’s Disease. 2023;94(1):1-17.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.