Hoofdpagina » Nieuws » Slimmer door omega 3-vetten

Slimmer door omega 3-vetten

Onderzoekers hebben 12 studies over het effect van omega 3 bij elkaar gevoegd, om zo te kijken of er een trend zichtbaar is. Zij zagen geen effect op het gebied van depressie en taalvaardigheid, maar wel een flinke verbetering op het gebied van cognitie. De onderzoekers zagen dat supplementen met langeketen omega 3-vetzuren in de vorm van DHA of EPA met DHA de werking van de hersenen kan verbeteren. Het leek er ook op dat deze vetzuren ontstekingen kunnen remmen en het gehalte aan bèta-amyloïde in het bloed kan verlagen. Zorg dus dat er regelmatig vette vis zoals haring, sardines en zalm op het menu staat of dat je suppleert met levertraan, algenolie of visolie.

Milde cognitieve stoornis (MCI) is een vroeg stadium van dementie waarin het nog mogelijk is om de achteruitgang van denkvermogen te vertragen. Een recent onderzoek bekeek of het nemen van bepaalde visolie-supplementen, bekend als DHA en EPA, hierbij kan helpen. Het team analyseerde twaalf eerdere studies en vond dat deze supplementen inderdaad een positief effect kunnen hebben op algemene denkvaardigheden, maar niet op specifieke gebieden zoals taalvaardigheid of stemming.

De conclusie is dat als je in een vroeg stadium van dementie zit, deze visolie-supplementen mogelijk kunnen helpen om je denkvermogen op peil te houden. Toch is het nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken, want er zijn nog niet genoeg studies gedaan. Dus, hoewel de vroege resultaten hoopvol zijn, is er meer onderzoek nodig om echt zeker te zijn.

Originele studie: Yang L, Zhao F, Sun Y, et al. N-3 polyunsaturated fatty acids in elderly with mild cognitive impairment: a systemic review and meta-analysis. J Alzheimers Dis. Published online February 9, 2023.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.