Heeft visolie voordelen voor eczeem?

Over de hele wereld leven veel mensen met huidaandoeningen, waaronder eczeem. Hoewel eczeem vaak wordt behandeld met medicinale crèmes, orale geneesmiddelen en zelfs injecties, verlangen mensen die deze aandoening hebben vaak naar een meer natuurlijke manier om hun symptomen te verlichten. Gelukkig heeft onderzoek aangetoond dat veel voedings- en leefstijlveranderingen gunstig kunnen zijn voor eczeem. Voor veel mensen met eczeem is vooral visolie het aangewezen supplement, vanwege de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Toch kun je je afvragen of het echt zo goed helpt bij de behandeling van deze chronische huidaandoening. Dit artikel geeft een overzicht van de effectiviteit van het innemen van visolie voor eczeem.

Wat is eczeem?
Atopische dermatitis, algemeen bekend als eczeem, is een ontstekingsaandoening die de huid aantast. De ziekte is chronisch en begint meestal vroeg in het leven. Eczeem komt relatief vaak voor, met een prevalentie van ongeveer 12% en 7% onder Westerse kinderen en volwassenen (12). Eczeem veroorzaakt vervelende symptomen die de levenskwaliteit negatief kunnen beïnvloeden, waaronder ernstige jeuk, droogte en roodheid van de huid. Het kan ook resulteren in een gebarsten huid en plekken waar wondvocht uitkomt. Deze symptomen vlammen vaak periodiek op en verbeteren dan na een tijdje weer (3). Ze kunnen leiden tot slaap- en stemmingsstoornissen en problemen met het zelfvertrouwen. Een studie onder Amerikaanse volwassenen vond dat het de diagnose van eczeem de kans op depressieve symptomen en ernstig psychisch leed significant verhoogde (4). Recent onderzoek geeft aan dat de oorzaak van eczeem multifactorieel is. Afwijkingen in de huidbarrière, ontregeling van het immuunsysteem, genetische factoren en blootstelling aan het milieu spelen vermoedelijk allemaal een rol (5). Eczeem wordt meestal behandeld met lokale medicinale crèmes, vochtinbrengers, fototherapie waarbij de huid wordt blootgesteld aan ultraviolette (UV) lichtgolven, en orale medicijnen, waaronder steroïden en immunosuppressieve medicijnen (35).

Kortom: eczeem is een inflammatoire huidaandoening die verschillende symptomen veroorzaakt, waaronder jeukende, droge en ontstoken huid.

Waarom visolie mensen met eczeem kan helpen
Het doel bij de behandeling van eczeem is om de symptomen onder controle te houden en te kalmeren en om opflakkeringen te voorkomen. Het voorkomen van ontstekingen is essentieel bij de behandeling van eczeem, aangezien de aandoening wordt beschouwd als een inflammatoire huidaandoening (3). Ontsteking is een normale immuunrespons die kan beschermen tegen ziekte en infectie. Chronische ontstekingen kunnen echter leiden tot negatieve gezondheidseffecten, waaronder een verhoogd ziekterisico (6). Zowel de ontsteking van het zenuwstelsel als de huid dragen bij aan de ontwikkeling van eczeem. Visolie is rijk aan omega-3-vetzuren, die bekend staan om hun krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. De omega 3-vetten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) blijken de ontsteking op verschillende manieren tegen te gaan, onder andere door de productie van ontstekingseiwitten te remmen (7). Hoewel het onderzoek nog gaande is, hebben veel studies al aangetoond dat het aanvullen met visolie gunstig is voor mensen met ontstekingsziekten, zoals reumatoïde artritis en inflammatoire darmziekten (IBD) (89). Vanwege de krachtige anti-inflammatoire werking van visolie hebben sommige studies aangetoond dat dit supplement ook eczeem kan behandelen, hoewel grotere studies nodig zijn om dit mogelijke gunstige effect te onderbouwen (10).

Kortom: onderzoek toont aan dat visolie krachtige ontstekingsremmende effecten heeft. Visoliesupplementen kunnen dus gunstig zijn voor mensen met eczeem.

Vermindert visolie de eczeemsymptomen?
Visolie is een van de populairste ontstekingsremmende supplementen op de markt – en niet voor niets. Onderzoek toont aan dat het kan helpen bij de behandeling van veel ontstekingsziekten, waaronder eczeem.

Inname van visolie kan gunstig zijn voor eczeem
Sommige onderzoeken naar de effecten van visoliesupplementen op eczeem hebben veelbelovende resultaten opgeleverd. Van belang is wel om op te merken dat er een gebrek is aan onderzoek op dit gebied en dat er meer studies nodig zijn. Een overzichtsonderzoek uit 2012, van 3 studies naar visoliesupplementen en eczeem, toonde aan dat de behandeling met visolie de levenskwaliteit en de jeuk bij mensen met eczeem aanzienlijk verbeterde (11). De onderzoekers erkenden echter wel dat goed ontworpen, grotere studies nodig zijn om na te gaan of visolie moet worden aanbevolen als alternatieve behandeling voor eczeem (11). Een oudere studie uit 2002, onder 22 gehospitaliseerde mensen met eczeem, wees uit dat infusietherapie met visolie resulteerde in een significante verbetering van de ernst van het eczeem, in vergelijking met een infusie van sojaolie (12). Een andere 16 weken durende studie bij mensen met matig tot ernstig eczeem toonde aan dat het dagelijks aanvullen met omega 3-vetten, samen met omega 6-vetten, zink, vitamine E, en een multivitamine, de ernst van het eczeem met meer dan 50% verminderde bij meer dan 80% van de deelnemers (13). Houd er rekening mee dat omega 3-vetten slechts een onderdeel van deze behandeling waren, dus het is onbekend of het hetzelfde effect zou hebben gehad als het alleen zou zijn gebruikt. Ook dierstudies leverden positieve resultaten op. Uit een knaagdieronderzoek bleek dat ratten met eczeem die 30 dagen lang oraal een supplement met visolie kregen, aanzienlijke verbeteringen vertoonden in de hydratatie van de huid en een vermindering van het krabgedrag (14). Bovendien vond een muizenstudie dat de behandeling met DHA en EPA de eczeemscores en de niveaus van ontstekingseiwitten en immunoglobuline E (IgE) verlaagden. IgE is een antilichaam dat door het immuunsysteem wordt geproduceerd als reactie op allergenen, en hoge niveaus ervan worden geassocieerd met eczeem (1516). Houd er rekening mee dat niet alle onderzoeken positieve resultaten hebben opgeleverd en dat toekomstig onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe visolie mensen met eczeem ten goede kan komen.

Visolie kan het ontstaan van eczeem bij zuigelingen en kinderen voorkomen
Studies hebben aangetoond dat het innemen van visoliesupplementen tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van eczeem bij zuigelingen en kinderen kan helpen voorkomen (17). In één studie kregen zwangere vrouwen vanaf de 25e week van de zwangerschap tot en met gemiddeld 3-4 maanden van de borstvoeding dagelijks 1,6 EPA en 1,1 gram DHA toegediend. De resultaten gaven aan dat baby’s van moeders die het supplement namen een 16% lager risico op eczeem hadden tijdens hun eerste levensjaar, vergeleken met een controlegroep (18). In een andere studie hadden zuigelingen van vrouwen die 900 mg DHA en EPA uit visolie innamen vanaf de 21e week van de zwangerschap tot aan de bevalling een 5% lager risico op eczeem, vergeleken met zuigelingen van moeders die een placebo kregen (19). Bovendien werd in een overzicht van 8 studies, waarin 3.175 kinderen waren opgenomen, een duidelijke vermindering van eczeem vastgesteld bij zuigelingen en kinderen tot 36 maanden waarvan de moeders tijdens de zwangerschap een visoliesupplement kregen, in vergelijking met de moeders die dat niet kregen (20). Niet alle studies hebben echter gunstige effecten waargenomen, waarbij één studie aangeeft dat het aanvullen met visolie tijdens de zwangerschap het risico op eczeem bij kinderen kan verhogen (21). Het is duidelijk dat er meer onderzoek nodig is voordat visoliesupplementen tijdens de zwangerschap kunnen worden aanbevolen als middel om kindereczeem te verminderen.

Kortom: aanvulling met visolie kan de eczeemsymptomen verbeteren en het risico op eczeem bij zuigelingen en kinderen verminderen. Er is echter meer onderzoek nodig.

Hoe gebruik je visolie tegen eczeem
Afgezien van de mogelijke voordelen bij de behandeling van eczeem, kan het nemen van visoliesupplementen ook op andere manieren goed zijn voor de gezondheid, waaronder de hartgezondheid en ontstekingsremming (22). Omdat er niet voldoende recente onderzoeken zijn naar suppletie met visolie bij mensen met eczeem, is er niet veel informatie over de meest effectieve dosis voor dit doel. Een oudere studie wees uit dat een dosis van 5.500 mg DHA per dag gedurende 8 weken leidde tot verbeteringen in de symptomen van eczeem, verbeterde bloedspiegels van omega 3-vetten en afname van de productie van IgE-antilichamen. Er is echter maar weinig recente informatie over dosering (23). Onderzoek toont ook aan dat inname van maximaal 4.500 mg visolie met maximaal 2.070 mg DHA en 1.600 mg EPA veilig is tijdens de zwangerschap en kan helpen bij het verminderen van eczeem bij kinderen (20). De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) beveelt aan om de gecombineerde inname van DHA en EPA onder de 3.000 mg per dag te houden, met niet meer dan 2.000 mg uit supplementen. In veel onderzoeken is echter een hogere dosering gebruikt zonder nadelige effecten (24). De meeste supplementen op de markt bevatten ongeveer 1.000 mg visolieconcentraat per dosis, waarbij verschillende hoeveelheden EPA en DHA worden geleverd, afhankelijk van het product. Sommige supplementen bevatten grotere hoeveelheden DHA, terwijl andere meer EPA bevatten. Omdat hoeveelheden per product kunnen verschillen, moet je het etiket controleren om erachter te komen hoeveel EPA en DHA je per dosis binnenkrijgt. Overleg met je zorgverlener hoeveel visolie je per dag moet nemen voor de behandeling van eczeem.

Kortom: aangezien de doseringsinformatie beperkt is, is het slim om je (orthomoleculaire) arts te raadplegen over de juiste dosering van visolie voor de behandeling van eczeem. Visolie wordt als een veilig supplement beschouwd, maar het kan in hoge doseringen een wisselwerking aangaan met bloedverdunnende medicijnen.

Voorzorgsmaatregelen voor visolie
Visolie is een populair supplement dat voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd. Onderzoek toont aan dat inname van visoliesupplementen bij inname in doseringen tot 4–5 gram per dag niet samenhing met bijwerkingen (2224). Sommige mensen kunnen lichte spijsverteringssymptomen ervaren, zoals maag- en darmklachten en diarree, wanneer ze visolie gebruiken, hoewel de meeste mensen het goed verdragen zonder bijwerkingen. Visolie kan echter de bloedstollingstijd verlengen, wat bij hoge doses interacties met bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine kan veroorzaken (25). Raadpleeg bovendien je arts voordat je visoliesupplementen inneemt als je allergisch bent voor vis of schaaldieren (25).

Conclusie
Eczeem kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden, daarom is het belangrijk om deze chronische inflammatoire huidaandoening goed te behandelen en onder controle te houden. Hoewel conventionele medicijnen meestal de primaire behandelingsmethode zijn voor eczeem, kunnen natuurlijke therapieën zoals visolie enkele voordelen bieden. Onderzoek heeft veelbelovende resultaten opgeleverd bij het gebruik van visolie voor het verminderen van eczeemklachten, maar er zijn wel toekomstige studies nodig voor een beter begrip van hoe visolie mensen met eczeem kan helpen. Als je visolie wil gaan proberen om de symptomen van eczeem te verbeteren, neem dan contact op met je zorgverlener voordat je in de winkel of online een supplement koopt (met toestemming vertaald).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.