web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Brinta

De voedingswaarde van Brinta

Voedingswaardetabel van Brinta per 100 gram:

Per 100 g Brinta ADH* Wake Up! ADH*
kcal 344 17,20% 350 17,50%
Kj 1454 17,31% 1481 17,63%
Water (g) 11,4 0,57% 7,2 0,36%
Eiwit (g) 11 19,64% 5,7 10,18%
Koolhydraten (g) 65 25,00% 72,5 27,88%
Suiker (g) 4 24
Vet (g) 2,1 3,00% 1,2 1,71%
Verzadigd (g) 0,3 0,2
E.O.V. (g) 0,2 0,1
M.O.V. (g) 0,9 0,5
Omega 6 (g) 0,8 0,5
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 0 0
Transvet (g)
Vezels (g) 10,5 30,00% 13,4 38,29%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,35 31,82% 0,73 66,36%
B2 (mg) 0,06 4,00% 0,93 62,00%
B3 (mg) 5,6 35,00% 5,7 35,63%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,22 14,67% 0,93 62,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 60 20,00% 37 12,33%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 54 72,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 1,4 14,00% 8 80,00%
Vitamine K (ug) 1,9 1,58% 0,00%
Natrium (mg) 200 20,00% 3 0,30%
Kalium (mg) 400 11,43% 200 5,71%
Calcium (mg) 40 4,00% 0 0,00%
Fosfor (mg) 330 41,25% 105 13,13%
IJzer (mg) 3,5 43,75% 9,3 116,25%
Jodium (ug) 1,9 1,27% 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 85 28,33% 85 28,33%
Koper (mg) 0,45 50,00% 0,45 50,00%
Selenium (ug) 4 7,27% 4 7,27%
Zink (mg) 2,4 16,00% 2,9 19,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Brinta
Brinta is een Nederlands ontbijtproduct wat in 1944 voor het eerst in de handel verscheen. De naam is een acroniem en staat voor ‘Breakfast Instant Tarwe’. Dit was een knipoog naar de Amerikanen en de Engelsen die Nederland in de tijd van de Tweede Wereldoorlog hebben bevrijd. Brinta bestaat uit gebroken tarwe waar een kleine hoeveelheid zout aan toe is gevoegd. Brinta wordt bereid met warme melk, eventueel met wat suiker of honing voor extra smaak.

Herkomst en productie
De productie van Brinta is vrij eenvoudig en ontwikkeld door de Groninger Frederik André Möller. Allereerst worden er tarwekorrels ingekocht en gebroken en vermengd met water tot een brij. Dit wordt vervolgens gekookt, geperst, gedroogd en als laatste vermalen. In het proces wordt er ook een klein gedeelte zout aan de Brinta toegevoegd. Honig is in het verleden een tijd lang eigenaar van dit merk geweest, maar verkocht het in 1978 aan CSM. In 2001 heeft Heinz het oer-Hollandse merk onder haar beheer genomen.

Verkrijgbaar
De klassieke Brinta is vandaag de dag in vrijwel alle supermarkten te vinden. Er zijn inmiddels vele variaties in het assortiment van Brinta verschenen. In 1996 is de variant Brinta Wake Up op de markt gekomen. Dit product is ontwikkeld voor mensen die het te druk hebben om te ontbijten. Zo kan Brinta Wake Up worden bereid met koude melk. Aanvankelijk kende Brinta Wake Up alleen een neutrale of bananensmaak, maar inmiddels zijn hier ook sinaasappel, appel-kaneel, perzik-abrikoos en chocolade bijgekomen. In 2005 is de Brinta FruitVit aan het assortiment toegevoegd. Aan deze variant zijn vitamines en mineralen toegevoegd, het gaat hier dus om een verrijkt product. Omdat haver de laatste jaren steeds populairder is geworden heeft Brinta besloten om sinds 2015 een Brinta Havermout op de markt te brengen.

Bewaren
Brinta is doorgaans vrij lang te bewaren doordat het al gekookt en goed gedroogd is. Ook de kleine hoeveelheid zout in de Brinta helpt hierbij als natuurlijk conserveringsmiddel. Let wel op dat Brinta droog en donker wordt bewaar.

Weetjes/Wist je dat:

  • Reinier Paping na zijn winst op de Elfstedentocht in 1963, Nederland vertelde dat hij zo goed had gereden omdat hij die ochtend had ontbeten met Brinta?
  • Brinta vroeger ook een eigen damtoernooi organiseerde?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: