web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van niertjes

De voedingswaarde van niertjes

Voedingswaardetabel van niertjes per 100 gram:

Per 100 g / ml Nieren (rund) ADH*
kcal 86 4.30%
Kj 363 4.32%
Water (g) 80 4.00%
Eiwit (g) 17 30.36%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 2 2.86%
Verzadigd (g) 0.6
E.O.V. (g) 0.5
M.O.V. (g) 0.5
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 260
Vezels (g)
A (mg) 0.1 11.11%
B1 (mg) 0.5 45.45%
B2 (mg) 2.5 166.67%
B3 (mg) 8 50.00%
B5 (mg) 3.9 78.00%
B6 (mg) 0.4 26.67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 60 20.00%
B12 (ug) 15 535.71%
C (mg) 10 13.33%
D (ug) 1 10.00%
E (mg) 0.22 2.20%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 170 17.00%
Kalium (mg) 240 6.86%
Calcium (mg) 10 1.00%
Fosfor (mg) 240 30.00%
IJzer (mg) 7 87.50%
Jodium (ug) 15 10.00%
Magnesium (mg) 20 6.67%
Koper (mg) 0.5 55.56%
Selenium (ug) 141 256.36%
Zink (mg) 2 13.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over niertjes
Een niertje is orgaanvlees en kan afkomstig zijn van verschillende dieren, maar meestal van rund (kalf) of kip. Nieren vallen onder de ‘restslacht’ en worden grotendeels weggegooid of verwerkt in andere producten en diervoer. Slechts een klein deel is voor menselijk consumptie. Niertjes bevatten veel voedingstoffen waaronder ijzer en in hoge mate vitamine A.

Vroeger werd orgaanvlees in Nederland veel gegeten maar tegenwoordig is het wat in de vergetelheid geraakt. In andere landen is het eten van niertjes veel gewoner en wordt het zelfs een ‘delicatesse’ genoemd. Vooral de niertjes van jonge dieren belanden daar regelmatig in stoofschotels en wokgerechten. In Europa worden er vooral in Frankrijk en Engeland (steak & kidney pie) nog regelmatig niertjes gegeten.

Verkrijgbaar
Niertjes kun je (op bestelling) halen bij de slager. Naast de voedingsstoffen is het voordeel van orgaanvlees de prijs. Niertjes en ander orgaanvlees zijn een stuk goedkoper dan ander vlees. Kies altijd de biologische variant. Daarnaast is het de moeite waard om te achterhalen hoe het dier is grootgebracht. Dit zegt veel over de kwaliteit en de aanwezige voedingstoffen in de niertjes.

Toepassing
Niertjes hebben een vrij uitgesproken smaak, waar niet iedereen van houdt. Traditioneel worden niertjes gestoofd in een mengsel van water, boter, laurier, peper en zout. Niertjes kunnen ook prima gebakken worden en naast groenten geserveerd worden. Ook een oosterse variant is mogelijk door de niertjes vooraf te marineren en te serveren met rijst en roerbakgroenten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: