De voedingswaarde van niertjes

Voedingswaardetabel van niertjes per 100 gram:

Per 100 g / mlNieren (rund)ADH*
kcal864.30%
Kj3634.32%
Water (g)804.00%
Eiwit (g)1730.36%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)22.86%
Verzadigd (g)0.6
E.O.V. (g)0.5
M.O.V. (g)0.5
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)260
Vezels (g)
A (mg)0.111.11%
B1 (mg)0.545.45%
B2 (mg)2.5166.67%
B3 (mg)850.00%
B5 (mg)3.978.00%
B6 (mg)0.426.67%
B11 / Foliumzuur  (ug)6020.00%
B12 (ug)15535.71%
C (mg)1013.33%
D (ug)110.00%
E (mg)0.222.20%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)17017.00%
Kalium (mg)2406.86%
Calcium (mg)101.00%
Fosfor (mg)24030.00%
IJzer (mg)787.50%
Jodium (ug)1510.00%
Magnesium (mg)206.67%
Koper (mg)0.555.56%
Selenium (ug)141256.36%
Zink (mg)213.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over niertjes
Niertjes zijn orgaanvlees afkomstig van verschillende dieren maar meestal van het rund (kalf) of de kip. De nieren van het dier vallen onder de restslacht en worden grotendeels weggegooid of verwerkt in andere producten en diervoer. Slechts een klein deel is voor menselijk consumptie. Niertjes bevatten veel voedingstoffen waaronder ijzer en vitamine A in hoge mate.

Vroeger werd orgaanvlees in Nederland veel gegeten maar tegenwoordig is het wat in de vergetelheid geraakt. In andere landen is het eten van niertjes een normaal verschijnsel en is het zelfs een delicatesse te noemen. Vooral de niertjes van jonge dieren belanden daar regelmatig in stoofschotels en wokgerechten. In Europa worden er vooral in Frankrijk en Engeland (de steak and kidney pie) nog regelmatig niertjes gegeten.

Verkrijgbaar
Niertjes kun je (op bestelling) halen bij de slager. Het voordeel van orgaanvlees, naast de voedingsstoffen is de prijs. Niertjes en ander orgaanvlees zijn een stuk goedkoper dan ander vlees. Kies altijd voor de biologische variant. Daarnaast is het de moeite waard om de leefwijze van het gebruikte dier te achterhalen. Dit zegt veel over de kwaliteit en de aanwezige voedingstoffen in de niertjes.

Toepassing
Niertjes hebben een vrij uitgesproken smaak, wat niet iedereen lekker vindt. Traditioneel worden niertjes gestoofd in een mengsel van water, boter, laurier, peper en zout. Niertjes kunnen ook prima gebakken worden en naast groenten geserveerd worden. Ook een Oosterse variant is mogelijk door de niertjes vooraf te marineren te serveren met rijst en roerbakgroenten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: