web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van hart

De voedingswaarde van hart

Voedingswaardetabel van hart per 100 gram:

Per 100 g / ml Hart ADH*
kcal 127 6,35%
Kj 532 6,33%
Water (g) 1,2 0,06%
Eiwit (g) 20 35,71%
Koolhydraten (g) 0,2 0,08%
Suiker (g) 0
Vet (g) 4,5 6,43%
Verzadigd (g) 1,6
E.O.V. (g) 1,3
M.O.V. (g) 0,6
Omega 6 (g) 460
Omega 3 (g) 12,4
Cholesterol (mg) 140
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0,3 27,27%
B2 (mg) 1 66,67%
B3 (mg) 8,5 53,13%
B5 (mg) 2 40,00%
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 3,4 1,13%
B12 (ug) 9,7 346,43%
C (mg) 2,3 3,07%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,2 2,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg) 111 3,17%
Calcium (mg) 324 32,40%
Fosfor (mg) 240 30,00%
IJzer (mg) 4,9 61,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 23,7 7,90%
Koper (mg) 0,4 44,44%
Selenium (ug) 24,6 44,73%
Zink (mg) 1,9 12,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over hart
Hart valt onder het orgaanvlees en wordt beschouwd als ‘slachtafval’. Het kan afkomstig zijn van verschillende dieren, maar runder- en kippenhart worden nog het meest verkocht. Hart is een magere vleessoort en volgens kenners zeer smakelijk. Hart en ander orgaanvlees wordt in Nederland niet veel (meer) gegeten.

Verkrijgbaar
Er is weinig vraag naar hart en je kunt het dan ook vaak tegen een klein prijsje kopen. Het eten van orgaanvlees neemt af en daardoor wordt er juist weer meer voedsel verspild, want al die harten, levers en niertjes blijven over. Hart is niet standaard voorradig en moet je bestellen bij een goede slager.

Toepassing
In Nederland wordt hart sporadisch gegeten. Als het op het menu staat, dan meestal in stoofgerechten. Het geldt als een zeer mals stukje vlees. In andere landen op de wereld staat hart veel vaker op het menu. In Latijns-Amerika en Zuid-Azië bijvoorbeeld zijn kippenharten erg geliefd. Ze worden zelfs als gegrilde snack verkocht in barretjes op straat. In Brazilië heet dit ‘churrasco’: kippenhart aan het spit. Ook worden kippenharten gebakken of gestoofd of verwerkt in een bouillon. In Iran wordt hart verwerkt in verschillende soorten kebab. In Peru wordt runderhart gebruikt voor anticuchos: een soort saté. Bopis is een Filipijns gerecht met onder meer gebakken hart met tomaten, pepers en uien. In Bangladesh gelden de harten van de stier of geit zelfs als een echte delicatesse. In Vietnam worden hart, tong, en maag beschouwd als de kostbaarste stukken vlees en kunnen daardoor even duur zijn als een steak. Iets dichter bij huis kent Zweden het gerecht ‘Pölsa’. Dit bevat lever of hart, uien en kruiden en wordt opgediend met aardappelen, ei en rode biet. Ook in Rusland staat hart regelmatig op het menu.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: