Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van hart

De voedingswaarde van hart

Voedingswaardetabel van hart (rauw) per 100 gram:

Per 100 g Kip ADH* Rund ADH*
kcal 153 7,65% 105 5,25%
Kj 640 7,62% 438 5,21%
Water (g) 73,6 3,68% 78,1 3,91%
Eiwit (g) 15,6 27,86% 18,5 33,04%
Koolhydraten (g) 0,71 0,27% 0 0,00%
Suiker (g) 0 0
Vet (g) 9,33 13,33% 3,4 4,86%
Verzadigd (g) 2,66 0,857
E.O.V. (g) 2,37 0,53
M.O.V. (g) 2,71 0,579
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 136 124
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0 0,00% 0 0,00%
A (mg) 0,009 1,00% 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,152 13,82% 0,252 22,91%
B2 (mg) 0,728 48,53% 0,682 45,47%
B3 (mg) 4,88 30,50% 4,44 27,75%
B5 (mg) 2,56 97,60% 1,79 35,80%
B6 (mg) 0,36 24,00% 0,16 10,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 72 24,00% 0,00%
B12 (ug) 7,29 260,36% 10,8 385,71%
C (mg) 3,2 4,27% 0 0,00%
D (ug) 0,00% 0,00%
E (mg) 0,00% 1,22 12,20%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 74 7,40% 86 8,60%
Kalium (mg) 176 5,03% 275 7,86%
Calcium (mg) 12 1,20% 4 0,40%
Fosfor (mg) 177 22,13% 209 26,13%
IJzer (mg) 5,96 74,50% 4,38 54,75%
Jodium (ug) 0,00% 0,00%
Magnesium (mg) 15 5,00% 22 7,33%
Koper (mg) 0,346 38,44% 0,373 41,44%
Selenium (ug) 4,3 7,82% 9 16,36%
Zink (mg) 6,59 43,93% 1,51 10,07%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over hart
Hart valt onder het orgaanvlees en wordt beschouwd als ‘slachtafval’. Het kan afkomstig zijn van verschillende dieren, maar runder- en kippenhart worden nog het meest verkocht. Hart is een magere vleessoort en volgens kenners zeer smakelijk. Hart en ander orgaanvlees wordt in Nederland niet veel (meer) gegeten.

Verkrijgbaar
Er is weinig vraag naar hart en je kunt het dan ook vaak tegen een klein prijsje kopen. Doordat het eten van orgaanvlees afneemt, wordt er juist meer voedsel verspild, want al die harten, levers en niertjes blijven over. Hart is niet standaard voorradig. Je moet het meestal vooraf bestellen bij een goede slager.

Toepassing
Hart wordt meestal gegeten in stoofgerechten. Het geldt als een zeer mals stukje vlees. In andere landen op de wereld staat hart veel vaker op het menu. In Latijns-Amerika en Zuid-Azië bijvoorbeeld zijn kippenharten erg geliefd. Ze worden zelfs als gegrilde snack verkocht in barretjes op straat. In Brazilië heet dit ‘churrasco’: kippenhart aan het spit. Ook worden kippenharten gebakken, gestoofd of verwerkt in bouillon. In Iran wordt hart verwerkt in verschillende soorten kebab. In Peru wordt runderhart gebruikt voor anticuchos: een soort saté. Bopis is een Filipijns gerecht met onder meer gebakken hart, tomaten, pepers en uien. In Bangladesh gelden de harten van de stier of geit zelfs als een delicatesse. In Vietnam worden hart, tong, en maag beschouwd als de kostbaarste stukken vlees en kunnen daardoor even duur zijn als steak. Iets dichter bij huis kent Zweden het gerecht ‘Pölsa’. Dit bevat lever of hart, uien en kruiden en wordt opgediend met aardappelen, ei en rode biet. Ook in Rusland staat hart regelmatig op het menu.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.