De voedingswaarde van hart

Voedingswaardetabel van hart per 100 gram:

Per 100 g / mlHartADH*
kcal1276,35%
Kj5326,33%
Water (g)1,20,06%
Eiwit (g)2035,71%
Koolhydraten (g)0,20,08%
Suiker (g)0
Vet (g)4,56,43%
Verzadigd (g)1,6
E.O.V. (g)1,3
M.O.V. (g)0,6
Omega 6 (g)460
Omega 3 (g)12,4
Cholesterol (mg)140
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)0,327,27%
B2 (mg)166,67%
B3 (mg)8,553,13%
B5 (mg)240,00%
B6 (mg)0,320,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)3,41,13%
B12 (ug)9,7346,43%
C (mg)2,33,07%
D (ug)00,00%
E (mg)0,22,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)
Kalium (mg)1113,17%
Calcium (mg)32432,40%
Fosfor (mg)24030,00%
IJzer (mg)4,961,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)23,77,90%
Koper (mg)0,444,44%
Selenium (ug)24,644,73%
Zink (mg)1,912,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over hart
Hart valt onder het orgaanvlees en vormt tijdens de slacht restafval. Het kan afkomstig zijn van verschillende dieren, maar rund en kip zijn de meest voorkomende. Het is een mager vleessoort en volgens kenners zeer smakelijk. Het eten van hart, en ander orgaanvlees, wordt in Nederland niet veel (meer) gedaan.

Verkrijgbaar
Er is weinig vraag naar hart en omdat het tijdens de slacht als restafval wordt aangeduid kun je het vaak voor een goedkoop prijsje krijgen. Het eten van orgaanvlees vermindert daardoor ook de voedselverspilling. Hart is niet standaard voorradig en dient te worden besteld bij een goede slager.

Toepassing
Hart wordt in Nederland sporadisch gegeten. Het wordt dan vaak verwerkt in stoofgerechten. Hierdoor smaakt het vlees zeer mals. In andere landen op de wereld staat hart veel vaker op het menu. In Latijns-Amerika en Zuid-Azië bijvoorbeeld zijn kippenharten erg geliefd. Ze worden zelfs als gerilde snack verkocht in straatbarretjes. In Brazilië heet dit churrasco: kippenhart aan het spit. Ook worden kippenharten gebakken of gestoofd of verwerkt in een bouillon. In Iran wordt hart verwerkt in verschillende soorten kebab. In Peru wordt runderhart gebruikt voor anticuchos: een soort saté. Bopis is een Filipijnse gerecht gemaakt van o.a. gebakken hart in tomaten, pepers en uien. In Bangladesh vormen de harten van stier of geit zelfs een echte delicatesse. In Vietnam worden hart, tong, en maag beschouwd als het kostbaarste vleesdeel en kunnen daardoor even duur zijn als een steak. Iets dichter bij huis kent Zweden een gerecht met de naam ‘Pölsa’. Dit bevat lever of hart, uien en kruiden en wordt opgediend met aardappelen, ei en rode biet. Ook in Rusland staat hart regelmatig op het menu.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: