Hoofdpagina » Nieuws » Onderzoekers: koffie gezond voor het hart

Onderzoekers: koffie gezond voor het hart

Engelse onderzoekers hebben eens gekeken naar het verband tussen het drinken van koffie en de gezondheid van 468,629 personen in de UK Biobank. Al gauw kwam aan het licht dat mensen die 0,5 tot 3 kopjes koffie per dag drinken in vergelijking met niet-koffiedrinkers een lagere kans hebben op een beroerte, cardiovasculaire problemen en een vroege dood. Tot deze conclusie kwamen de wetenschappers na het doornemen van 11 jaar aan onderzoeksdata. Van 30,650 deelnemers is nog eens door een MRI-scan ontdekt dat koffie ervoor kan zorgen dat het hart duidelijk in een gezondere staat verkeert.

Tot drie kopjes koffie per dag wordt geassocieerd met een lager risico op beroertes en fatale hartziekten, zo blijkt uit onderzoek dat is gepresenteerd op het ESC Congres 2021.

“Voor zover wij weten, is dit de grootste studie om systematisch de cardiovasculaire effecten van regelmatige koffieconsumptie te beoordelen in een populatie zonder gediagnosticeerde hartaandoeningen,” zei studieauteur Dr. Judit Simon, van het Hart en Vaat Centrum, Semmelweis Universiteit, Boedapest, Hongarije.

“Onze resultaten suggereren dat regelmatige koffieconsumptie veilig is, aangezien zelfs een hoge dagelijkse inname niet geassocieerd was met ongunstige cardiovasculaire resultaten en sterfte door alle oorzaken na een follow-up van 10 tot 15 jaar,” vervolgde ze. “Bovendien was 0,5 tot 3 kopjes koffie per dag onafhankelijk geassocieerd met lagere risico’s op beroerte, overlijden aan hart- en vaatziekten en overlijden door welke oorzaak dan ook.”

Hoewel koffie tot de meest geconsumeerde dranken ter wereld behoort, is er weinig bekend over het langetermijneffect van regelmatige consumptie op de cardiovasculaire gezondheid.

Deze studie onderzocht het verband tussen gebruikelijke koffie-inname en incidenteel hartaanval, beroerte en overlijden. De studie omvatte 468.629 deelnemers aan de UK Biobank die geen tekenen van hartaandoeningen vertoonden op het moment van aanwerving. De gemiddelde leeftijd was 56,2 jaar en 55,8% was vrouw.

De deelnemers werden verdeeld in drie groepen volgens hun gebruikelijke koffie-inname: geen (dronk niet regelmatig koffie, 22,1%), licht tot matig (0,5 tot 3 kopjes/dag, 58,4%) en veel (meer dan 3 kopjes/dag, 19,5%).

De onderzoekers schatten het verband tussen dagelijkse koffieconsumptie en incidente uitkomsten over een mediane follow-up van 11 jaar met behulp van multivariabele modellen. De analyses werden gecorrigeerd voor factoren die de relatie konden beïnvloeden, waaronder leeftijd, geslacht, gewicht, lengte, rookstatus, lichamelijke activiteit, hoge bloeddruk, diabetes, cholesterolgehalte, sociaaleconomische status, en gebruikelijke inname van alcohol, vlees, thee, fruit en groenten.

Vergeleken met niet-koffiedrinkers werd een lichte tot matige consumptie geassocieerd met een 12% lager risico op overlijden door alle oorzaken (hazard ratio [HR]=0,88, p<0,001), 17% lager risico op overlijden door hart- en vaatziekten (HR=0,83, p=0,006), en 21% lager risico op incidentele beroerte (HR=0,79; p=0,037).

Om de mogelijke onderliggende mechanismen te onderzoeken, analyseerden de onderzoekers het verband tussen dagelijkse koffie-inname en hartstructuur en -functie over een mediane follow-up van 11 jaar. Hiervoor gebruikten zij gegevens van 30.650 deelnemers die cardiale magnetische resonantie beeldvorming (MRI) ondergingen, die wordt beschouwd als de gouden standaard voor de beoordeling van de hartstructuur en -functie.

Dr. Simon zei: “De beeldvormingsanalyse gaf aan dat in vergelijking met deelnemers die niet regelmatig koffie dronken, de dagelijkse consumenten een gezonder formaat en een beter functionerend hart hadden. Dit was consistent met het omkeren van de schadelijke effecten van veroudering op het hart.”

Ze concludeerde: “Onze bevindingen suggereren dat koffieconsumptie tot 3 kopjes per dag geassocieerd is met gunstige cardiovasculaire uitkomsten. Hoewel verdere studies nodig zijn om de onderliggende mechanismen te verklaren, zouden de waargenomen voordelen gedeeltelijk verklaard kunnen worden door positieve veranderingen in de hartstructuur en -functie.”.

Koffie is bijzonder rijk aan actieve plantenstoffen, die waarschijnlijk voor het gunstige effect verantwoordelijk zijn. Voel je dus niet schuldig als je geniet van een kopje koffie, maar overdrijf niet: andere onderzoekers zeggen dat koffie bij meer dan 4 kopjes per dag juist weer ongezond kan worden.

Bron: Medical Xpress, Light-to-moderate coffee drinking associated with health benefits, door de European Society of Cardiology, 28-08-2021.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.