Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van pijnboompitten

De voedingswaarde van pijnboompitten

Voedingswaardetabel van pijnboompitten per 100 gram:

Per 100 g / ml Pijnboompitten ADH*
kcal 635 31,75%
Kj 2659 31,65%
Water (g) 2,4 0,12%
Eiwit (g) 24 42,86%
Koolhydraten (g) 13,5 5,19%
Suiker (g) 0,1
Vet (g) 52,5 75,00%
Verzadigd (g) 7,5
E.O.V. (g) 19,2
M.O.V. (g) 21,7
Omega 6 (g) 20,7
Omega 3 (g) 0,7
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 3,6 10,29%
A (mg) 0,003 0,33%
B1 (mg) 0,7 63,64%
B2 (mg) 0,2 13,33%
B3 (mg) 4,3 26,88%
B5 (mg) 0,3 6,00%
B6 (mg) 0,1 6,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 57 19,00%
B12 (ug)
C (mg) 2 2,67%
D (ug)
E (mg) 24 240,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 5 0,50%
Kalium (mg) 600 17,14%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 500 62,50%
IJzer (mg) 5 62,50%
Jodium (ug) 0,2 0,13%
Magnesium (mg) 230 76,67%
Koper (mg) 1,2 133,33%
Selenium (ug) 2 3,64%
Zink (mg) 6 40,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pijnboompitten
Pijnboompitten zijn een geliefd product in de Italiaanse keuken en in allerlei Italiaanse gerechten. Denk aan pesto en carpaccio. Dankzij de zachte en rijke smaak tilt de pijnboompit menig gerecht naar een hoger niveau.

Herkomst en groeiwijze
Pijnboompitten groeien aan grote dennen (pijnbomen of parasolden genoemd), waarvan er ongeveer 20 soorten pijnboompitten dragen die groot genoeg zijn voor de commerciële verkoop. Pijnbomen groeien voornamelijk in Siberië, Turkije, Pakistan en China.

In een kegelvrucht, die lijkt op een grote dennenappel, verschuilen de pijnboompitten zich. In de nazomer wordt er geoogst. De dennenappels worden geplukt en geschud, zodat de pijnboompitten uit de vrucht vallen. Om elke pijnboompit zit een klein vliesje dat eraf moet worden gepeld. Vroeger werd dit allemaal met de hand gedaan, tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker machinaal.

Verkrijgbaar
Pijnboompitten zijn tegenwoordig te koop in elke supermarkt. De prijzen lopen wel sterk uiteen. Als je daar een beetje op let, kan je flink bezuinigen. Zo worden er vaak op drie plekken pijnboompitten aangeboden: op de versafdeling, in het notenschap en bij de bakproducten. Elk in een andere prijsklasse.

Bewaren
Bewaar pijnboompitten goed afgesloten en droog. De pitten gaan vrij snel in smaak en stevigheid achteruit. Pijnboompitten zijn vrij olierijk dus bewaar de zaden op een koele plek. Geroosterde pijnboompitten zijn nog twee dagen houdbaar.

Toepassing
Geroosterde pijnboompitten zijn veel sterker van smaak, dus even roosteren is bij veel gerechten aan te raden. Rooster ze kort op een niet te hoog vuur en hou ze vooral goed in de gaten, want ze verbranden in een mum van tijd.

Kruisbloemige groenten (zoals broccoli en bloemkool) combineren goed met pijnboompitten. Maar ook heerlijk bij bladgewassen zoals spinazie en andijvie. Strooi eens een handje pijnboompitten over een salade of soep of meng ze door een zelfgemaakte spread of tapenade. Pijnboompitten geven ook extra smaak aan smoothies en ontbijtpap. Door pijnboompitten lang te malen ontstaat er een spread die zo romig is dat ze boter kan vervangen.

Wist je dat:

  • Bij het eten van een bepaald ras pijnboompit uit China sommige mensen nog dagenlang een verstoorde (metaalachtige) smaak hebben? Dit wordt ook wel het ‘pijnboompitten syndroom’ genoemd.
  • Pijnboompitten vrij prijzig zijn in vergelijking met andere zaden en pitten? Dit komt door de langzame groei van de pijnbomen en de arbeidsintensieve oogst.
  • Pijnboompitten uit China kort en dik zijn en de soorten uit Europa wat langer en smaller?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van pijnboompitten
Onderzoekers ontdekten dat het eten van pijnboompitten de aanmaak van cholecystokinine (CCK) in het lichaam bevordert. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eetlust afneemt, waardoor je minder honger hebt en minder eet (1).

In de handel zijn goedkope (en foute) pijnboompitten te krijgen die kunnen zorgen voor het pijnboompittensyndroom (PNS). Mensen krijgen hierbij na enkele dagen last van een bittere smaak door pijnboompitten. Dit probleem is tot nu toe alleen nog vastgesteld bij Chinese pijnboompitten en niet bij Europese varianten (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Einerhand AW, Pasman W, Rubingh C. Korean pine nut fatty acids affect appetite sensations, plasma CCK and GLP1 in overweight subjects. The Faseb Journal. March 2006.

2. Bittere pit pijnboom uit China, NRC, 16-02-2011

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.