De voedingswaarde van pijnboompitten

Voedingswaardetabel van pijnboompitten per 100 gram:

Per 100 g / mlPijnboompittenADH*
kcal63531,75%
Kj265931,65%
Water (g)2,40,12%
Eiwit (g)2442,86%
Koolhydraten (g)13,55,19%
Suiker (g)0,1
Vet (g)52,575,00%
Verzadigd (g)7,5
E.O.V. (g)19,2
M.O.V. (g)21,7
Omega 6 (g)20,7
Omega 3 (g)0,7
Cholesterol (mg)
Vezels (g)3,610,29%
A (mg)0,0030,33%
B1 (mg)0,763,64%
B2 (mg)0,213,33%
B3 (mg)4,326,88%
B5 (mg)0,36,00%
B6 (mg)0,16,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)5719,00%
B12 (ug)
C (mg)22,67%
D (ug)
E (mg)24240,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)50,50%
Kalium (mg)60017,14%
Calcium (mg)252,50%
Fosfor (mg)50062,50%
IJzer (mg)562,50%
Jodium (ug)0,20,13%
Magnesium (mg)23076,67%
Koper (mg)1,2133,33%
Selenium (ug)23,64%
Zink (mg)640,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over pijnboompitten
Pijnboompitten zijn een geliefd product in de Italiaanse keuken en binnen allerlei Italiaanse gerechten. Denk aan pesto en carpaccio. Dankzij de zachte en rijke smaak tilt de pijnboompit menig gerecht naar een hoger niveau.

Herkomst en groeiwijze
Pijnboompitten groeien aan grote dennen (pijnbomen of parasolden genoemd), waarvan er ongeveer 20 soorten pijnboompitten dragen die groot genoeg zijn voor de commerciële verkoop.
Pijnbomen groeien voornamelijk in Siberië, Turkije, Pakistan en China.

In een kegelvrucht (lijkt op een grote dennenappel) verschuilen de pijnboompitten zich. In de nazomer vindt de oogst plaats. De dennenappels worden geplukt en geschud, waarbij de pijnboompitten uit de vrucht vallen. Om elke pijnboompit zit een klein vliesje wat gepeld moet worden. Vroeger werd dit alles met de hand gedaan, tegenwoordig gebeurt de verwerking steeds meer machinaal.

Verkrijgbaar
Pijnboompitten zijn tegenwoordig verkrijgbaar in elke supermarkt. De prijzen lopen wel sterk uiteen. Wie daar op let kan flink bezuinigen. Zo worden er regelmatig op drie plekken pijnboompitten aangeboden: bij de versafdeling, in het notenschap en bij de bakproducten. Elk met een andere prijsklasse.

Bewaren
Bewaar pijnboompitten goed afgesloten en droog. De pitten gaan vrij snel in smaak en stevigheid achteruit. Pijnboompitten zijn vrij olierijk dus bewaar de zaden op een koele plek. Geroosterde pijnboompitten zijn nog twee dagen houdbaar.

Toepassing
Geroosterde pijnboompitten zijn veel sterker van smaak dus dat is bij veel gerechten aan te raden. Rooster de pitten kort op laag vuur en pas op voor verbranden. Kruisbloemige groenten (zoals broccoli en bloemkool) combineren goed met pijnboompitten. Maar ook bladgewassen zoals spinazie en andijvie. Strooi eens een handje pijnboompitten over een salade of soep. Of meng door een zelfgemaakte spread of tapenade. Pijnboompitten geven ook meer smaak aan smoothies en ontbijtpap. Door pijnboompitten lang te malen ontstaat er een spread welke goed kan dienen ter vervanging van boter vanwege de romigheid.

Weetjes/Wist je dat:

  • Bij het eten van een bepaald ras pijnboompit uit China sommige mensen nog dagenlang een verstoorde (metaalachtige) smaak hebben? Dit wordt ook wel het ‘pijnboompitten syndroom’ genoemd.
  • Pijnboompitten vrij prijzig zijn in vergelijking met andere zaden en pitten? Dit komt omdat de bomen langzaam groeien en de oogst erg arbeidsintensief is.
  • Pijnboompitten uit China kort en dik zijn en de soorten uit Europa wat langer en smaller?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van pijnboompitten
Onderzoekers ontdekten dat het eten van pijnboompitten de aanmaak van cholecystokinine (CCK) in het lichaam bevordert. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eetlust afneemt, waardoor je minder honger hebt en minder eet (1). In de handel zijn goedkope en foute pijnboompitten te krijgen die kunnen zorgen voor het pijnboompittensyndroom (PNS). Mensen krijgen hierbij na enkele dagen last van een bittere smaak door pijnboompitten. Dit probleem is tot nu toe alleen nog vastgesteld bij Chinese pijnboompitten en niet bij de Europese varianten (2).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Einerhand AW, Pasman W, Rubingh C. Korean pine nut fatty acids affect appetite sensations, plasma CCK and GLP1 in overweight subjects. The Faseb Journal. March 2006.

2. Bittere pit pijnboom uit China, NRC, 16-02-2011