web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van pesto (groen en rood)

De voedingswaarde van pesto (groen en rood)

Voedingswaardetabel van groene en rode pesto per 100 gram:

Per 100 g Groene ADH* Rode ADH*
kcal 433 21,65% 368 18,40%
Kj 1179 14,04% 1519 18,08%
Water (g) 39,1 1,96% 47,6 2,38%
Eiwit (g) 10,2 18,21% 5 8,93%
Koolhydraten (g) 5,1 1,96% 7 2,69%
Suiker (g) 2,5 5,7
Vet (g) 40,9 58,43% 35 50,00%
Verzadigd (g) 7,3 5,4
E.O.V. (g) 24,7 10,7
M.O.V. (g) 6,2 17,2
Omega 6 (g) 5,8 17
Omega 3 (g) 0,4 0,1
Cholesterol (mg) 9,5 6,2
Vezels (g) 1,7 4,86% 2,4 6,86%
A (mg) 0,036 4,00% 0,061 6,78%
B1 (mg) 0,17 15,45% 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,23 15,33% 0,12 8,00%
B3 (mg) 1,1 6,88% 1,7 10,63%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,07 4,67% 0,12 8,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 15,2 5,07% 21 7,00%
B12 (ug) 0,23 8,21% 0,12 4,29%
C (mg) 14 18,67% 11 14,67%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 5,6 56,00% 14,2 142,00%
Vitamine K (ug) 188 156,67% 14,3 11,92%
Natrium (mg) 880 88,00% 930 93,00%
Kalium (mg) 252 7,20% 652 18,63%
Calcium (mg) 221 22,10% 101 10,10%
Fosfor (mg) 212 26,50% 116 14,50%
IJzer (mg) 3,2 40,00% 1,4 17,50%
Jodium (ug) 4,9 3,27% 3,5 2,33%
Magnesium (mg) 50 16,67% 35 11,67%
Koper (mg) 0,21 23,33% 0,18 20,00%
Selenium (ug) 1 1,82% 3 5,45%
Zink (mg) 1,45 9,67% 0,82 5,47%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

 

Over pesto
Pesto is een groene saus op basis van basilicum, pijnboompitten, parmezaan, knoflook, olijfolie en zout. Traditioneel worden de ingrediënten gemalen in een vijzel tot een smeuïge saus. Pesto betekent gestampt. Daarom wordt het woord in Italië voor verschillende sauzen gebruikt. Als het gaat over pesto van bovenstaande ingrediënten spreekt men van pesto alla genovese. Pesto is een erg voedzaam sausje. Basilicum zit bomvol vitaminen, mineralen en plantenstoffen. Ook de overige ingrediënten zijn voedzaam, mits je extra vierge olijfolie gebruikt, ongeraffineerd zout en het liefst rauwmelkse kaas.

Herkomst
De pesto zoals we die nu kennen is nog niet eens zo heel oud. Het recept werd voor het eerst beschreven in een Genuees kookboek in 1863. In dit recept werd zelfs gesproken over Hollandse kaas, aangezien Noord-Europese kazen destijds veel werden gegeten in Genua. Hierna werd het enorm populair in het Noord-Italiaanse gebied Ligurië, waar basilicum volop groeit. Iedere familie ontwikkelde een eigen variatie op de pesto. Hoewel basilicumpesto relatief jong is, gaan de voorlopers van deze pesto terug naar het Oude Rome. Toen werd moretum gemaakt, een saus van kruiden, knoflook, kaas, olijfolie en azijn.

Verkrijgbaar
Pesto is tegenwoordig is in iedere supermarkt verkrijgbaar, zowel vers als langer houdbaar. Maar deze halen het qua smaak nooit bij een ambachtelijke, zelfgemaakte pesto. Of je bestelt het bij de betere Italiaan, als onderdeel van een maaltijd.

Toepassing
Pesto is te verwerken in talloze recepten. Een van de meest klassieke gerechten is pasta pesto. In Nederland eten we pesto graag op een toastje. Je kunt het ook combineren met salade, groenten, rijst en aardappel, of je brood ermee smeren. Of je soep of pizza ermee garneren. Je kunt pesto ook maken van heel andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld peterselie met zonnebloempitten, of rucola met walnoten.

Weetjes/Wist je dat?

  • Je basilicumblaadjes 15 seconden kunt blancheren voordat je er pesto van maakt? Dit zorgt ervoor dat de pesto niet zo snel bruin kleurt.
  • Je pesto ook in ijsblokvormpjes in de vriezer kunt bewaren?
  • Mensen met een lactose intolerantie vaak wel tegen Parmezaanse kaas kunnen? Dat komt doordat de lactose er vrijwel helemaal uit gefermenteerd is.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: