De voedingswaarde van snijbiet

Voedingswaardetabel van snijbiet per 100 gram:

Per 100 g / mlSnijbietADH*
kcal231,15%
Kj981,17%
Water (g)90,54,53%
Eiwit (g)1,83,21%
Koolhydraten (g)3,51,35%
Suiker (g)3
Vet (g)0,20,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)25,71%
A (mg)0,3336,67%
B1 (mg)0,19,09%
B2 (mg)0,1510,00%
B3 (mg)0,42,50%
B5 (mg)0,24,00%
B6 (mg)0,213,33%
B11 / Foliumzuur  (ug)144,67%
B12 (ug)
C (mg)3040,00%
D (ug)
E (mg)1,8918,90%
Vitamine K (ug)830691,67%
Natrium (mg)21021,00%
Kalium (mg)3008,57%
Calcium (mg)909,00%
Fosfor (mg)405,00%
IJzer (mg)2,936,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)113,67%
Koper (mg)0,222,22%
Selenium (ug)0,91,64%
Zink (mg)0,362,40%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over snijbiet
Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een smakelijk bladgewas met rode, gele of witte stelen. Vooral de rode stelen doen wel wat denken aan rabarber. Het is lastig verkrijgbaar omdat de groente zich niet lang goed houdt. Gelukkig is het zeer gemakkelijk om snijbiet in eigen tuin te kweken.

Herkomst en groeiwijze
Snijbiet wordt al lange tijd verbouwd en werd vroeger zeer vaak gegeten. De smaak is vergelijkbaar met spinazie. Ook de bereidingswijze van beide bladgewassen komt overeen. Snijbiet is niet het loof van rode bieten, ondanks dat het hier wel erg op lijkt. Beiden horen wel tot de amarantenfamilie. Er worden bij snijbiet wel een aantal rassen onderscheiden. De kleur en de vorm van het blad evenals de stelen vertelt ons om welke soort het gaat.

Verkrijgbaar
Snijbiet is vooral in het voorjaar sporadisch verkrijgbaar. Bij een hobbytuinier of een lokale groentezaak loop je de grootste kans om dit bladgewas tegen te komen. Ook biologische supermarkten of de markt heeft nog wel eens snijbiet liggen.

Let er bij de aankoop van snijbiet op dat het blad stevig aanvoelt en niet teveel beschadigd is. Zowel de stelen als het blad mogen niet slaphangen.

Bewaren
Snijbiet verlept snel en is daarom maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. Wikkel de snijbiet in een doek of bewaar in een (papieren) zak met ventilatiegaten. Het beste is om snijbiet op de dag van aankoop te consumeren.

Toepassing
Van snijbiet eet je zowel het blad als de stelen. De kleur van de stelen blijft intact, wat mooi staat in een gerecht. Snijd de stelen fijn en voeg deze als eerste toe aan de pan. Op het moment dat de stelen bijna gaar zijn, mag het blad erbij. Dit is, net als spinazie, snel gaar. Snijbiet is lekker om te koken, smoren, stoven of roerbakken. Of maak eens een stamppotje van snijbiet. Het blad is ook geschikt om rauw te eten, de stelen zijn daar over het algemeen te taai voor. Alle groenten en overige ingrediënten die bij andere bladgroenten passen, kunnen ook prima bij snijbiet. Hoe ouder de snijbiet, hoe langer het duurt voordat de steeltjes gaar zijn.

Weetjes/Wist je dat:

  • Snijbiet gemakkelijk doorgroeit nadat deze is afgeknipt? Wanneer je snijbiet in eigen tuin verbouwt, snijd de stelen dan een flink stuk boven de grond af. Geef de plant even rust en hierna kan je er nog een keer van oogsten.
  • Stelen van de snijbiet ‘ribben’ worden genoemd?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van snijbiet
Onderzoekers hebben vastgesteld dat snijbiet maar liefst 19 soorten betaxanthines en 9 betacyanines bevat (1). Dit zijn beide betalaïnes, die we ook wel bietenrood noemen. Deze stoffen zijn krachtige antioxidanten die onder andere het LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie (2). Daarnaast werken betalaïnes ontstekingsremmend en beschermend op hart- en bloedvaten (3). Ook is snijbiet een leverancier van nitraat (4). Dit kan in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide, ook wel NO genoemd. Deze stof zorgt voor een verwijding van de aderen, waardoor de bloeddruk kan dalen en de zuurstoftoevoer naar lichaamsweefsels stijgt (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Kugler F, Stintzing FC, Carle R. Identification of betalains from petioles of differently colored Swiss chard (Beta vulgaris L. ssp. cicla [L.) Alef. Cv. Bright Lights) by high-performance liquid chromatography-electrospray ionization mass spectrometry. Journal of agricultural and food chemistry. 2004; 52(10):2975-81.

2. Tesoriere L, Butera D, D’Arpa D. Increased resistance to oxidation of betalain-enriched human low density lipoproteins. Free radical research. 2003; 37(6):689-96.

3. Clifford T, Howatson G, West D, Stevenson E. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients. 2015; 7(4):2801-2822.

4. Matallana González MC, Martínez-Tomé MJ, Torija Isasa ME. Nitrate and nitrite content in organically cultivated vegetables. Food additives & contaminants. Part B, Surveillance. 2010; 3(1):19-29.

5. Gee LC, Ahluwalia A. Dietary Nitrate Lowers Blood Pressure: Epidemiological, Pre-clinical Experimental and Clinical Trial Evidence. Curr Hypertens Rep. 2016; 18(2).