Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van snijbiet

De voedingswaarde van snijbiet

Voedingswaardetabel van snijbiet per 100 gram:

Per 100 g / ml Snijbiet ADH*
kcal 23 1,15%
Kj 98 1,17%
Water (g) 90,5 4,53%
Eiwit (g) 1,8 3,21%
Koolhydraten (g) 3,5 1,35%
Suiker (g) 3
Vet (g) 0,2 0,29%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 2 5,71%
A (mg) 0,33 36,67%
B1 (mg) 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,15 10,00%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg) 0,2 4,00%
B6 (mg) 0,2 13,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 14 4,67%
B12 (ug)
C (mg) 30 40,00%
D (ug)
E (mg) 1,89 18,90%
Vitamine K (ug) 830 691,67%
Natrium (mg) 210 21,00%
Kalium (mg) 300 8,57%
Calcium (mg) 90 9,00%
Fosfor (mg) 40 5,00%
IJzer (mg) 2,9 36,25%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 11 3,67%
Koper (mg) 0,2 22,22%
Selenium (ug) 0,9 1,64%
Zink (mg) 0,36 2,40%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over snijbiet
Snijbiet of warmoes is een smakelijk bladgewas met rode, gele of witte stelen. Vooral de rode stelen doen wel wat denken aan rabarber. Deze groente is zelden te koop omdat de groente niet lang goed blijft. Gelukkig is het zeer gemakkelijk om snijbiet in eigen tuin te kweken.

Herkomst en groeiwijze
Snijbiet wordt al lange tijd verbouwd en werd vroeger vaak gegeten. De smaak is vergelijkbaar met spinazie. Ook de bereidingswijze van deze bladgewassen komt overeen. Snijbiet lijkt op het loof van rode biet, maar het is niet hetzelfde. Ze behoren beiden tot de amarantenfamilie. Er worden bij snijbiet een aantal rassen onderscheiden. De kleur en de vorm van het blad en de stelen vertelt om welke soort het gaat.

Verkrijgbaar
Snijbiet is vooral in het voorjaar te koop. Bij een hobbytuinier of een lokale groentezaak maak je de meeste kans dit bladgewas tegen te komen. Ook in biologische supermarkten of op de markt vind je nog wel eens snijbiet. Als je snijbiet koopt, kijk dan of het blad stevig aanvoelt en niet te veel is beschadigd. Zowel de stelen als het blad mogen niet slap hangen.

Bewaren
Snijbiet verlept snel en is daarom maar enkele dagen houdbaar in de koelkast. Wikkel de snijbiet in een doek of bewaar de groente in een (papieren) zak met ventilatiegaten. Het beste is om snijbiet op de dag dat je het koopt ook op te eten.

Toepassing
Van snijbiet eet je zowel het blad als de stelen. De kleur van de stelen blijft intact, wat mooi staat in een gerecht. Snijd de stelen fijn en doe die als eerste in de pan. Op het moment dat de stelen bijna gaar zijn, mag het blad erbij. Dit is, net als spinazie, snel gaar. Je kan snijbiet goed koken, smoren, stoven of roerbakken. Of maak eens een stamppotje van snijbiet. Het blad is ook geschikt om rauw te eten, de stelen zijn daar over het algemeen te taai voor. Groenten en ingrediënten die bij andere bladgroenten passen, kan je ook prima met snijbiet combineren. Hoe ouder de snijbiet, hoe langer het duurt voordat de stelen gaar zijn.

Wist je dat:

  • Snijbiet gemakkelijk doorgroeit nadat die is afgesneden? Wanneer je snijbiet in eigen tuin verbouwt, kan je de stelen een stuk boven de grond afsnijden en later in het jaar nogmaals oogsten van dezelfde plant.
  • Stelen van de snijbiet ‘ribben’ worden genoemd?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van snijbiet
Onderzoekers hebben vastgesteld dat snijbiet maar liefst 19 soorten betaxanthines en 9 betacyanines bevat (1). Dit zijn beide betalaïnes, ook wel ‘bietenrood’ genoemd. Dit  zijn krachtige antioxidanten die onder andere het LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie (2). Daarnaast werken betalaïnes ontstekingsremmend en beschermend op hart- en bloedvaten (3).

Ook is snijbiet een leverancier van nitraat (4). Dit kan in het lichaam worden omgezet in stikstofmonoxide, ook wel NO genoemd. Deze stof zorgt voor een verwijding van de aderen, waardoor de bloeddruk kan dalen en de zuurstoftoevoer naar lichaamsweefsels stijgt (5).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Kugler F, Stintzing FC, Carle R. Identification of betalains from petioles of differently colored Swiss chard (Beta vulgaris L. ssp. cicla [L.) Alef. Cv. Bright Lights) by high-performance liquid chromatography-electrospray ionization mass spectrometry. Journal of agricultural and food chemistry. 2004; 52(10):2975-81.

2. Tesoriere L, Butera D, D’Arpa D. Increased resistance to oxidation of betalain-enriched human low density lipoproteins. Free radical research. 2003; 37(6):689-96.

3. Clifford T, Howatson G, West D, Stevenson E. The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients. 2015; 7(4):2801-2822.

4. Matallana González MC, Martínez-Tomé MJ, Torija Isasa ME. Nitrate and nitrite content in organically cultivated vegetables. Food additives & contaminants. Part B, Surveillance. 2010; 3(1):19-29.

5. Gee LC, Ahluwalia A. Dietary Nitrate Lowers Blood Pressure: Epidemiological, Pre-clinical Experimental and Clinical Trial Evidence. Curr Hypertens Rep. 2016; 18(2).

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.