web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Turkse pizza

De voedingswaarde van Turkse pizza

Voedingswaardetabel van Turkse pizza per 100 gram:

Per 100 g Turkse pizza ADH*
kcal 204 10,25%
Kj 862 10,25%
Water (g) 50 2,50%
Eiwit (g) 7,6 13,57%
Koolhydraten (g) 33,7 12,96%
Suiker (g) 3,4
Vet (g) 3,7 5,29%
Verzadigd (g) 1,2
E.O.V. (g) 1,2
M.O.V.(g) 1
Omega 6 (g) 0,9
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 8,4
Transvet (g) 0,09
Vezels (g) 2,8 8,00%
A (mg) 0,002 0,22%
B1 (mg) 0,09 8,18%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 0,4 2,50%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,09 6,00%
B11 / Foliumzuur (ug) 22,2 7,40%
B12 (ug) 0,22 7,86%
C (mg) 10 13,33%
D (ug) 0,1 1,00%
E (mg) 1,1 11,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 678 67,80%
Kalium (mg) 219 6,26%
Calcium (mg) 20 2,00%
Fosfor (mg) 86 10,75%
IJzer (mg) 1,1 13,75%
Jodium (ug) 73 48,67%
Magnesium (mg) 20 6,67%
Koper (mg) 0,17 18,89%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 1 6,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Turkse pizza
Een Turkse pizza is een traditioneel Midden-Oosters gerecht en wordt ook wel lahmacun of lahmajoen genoemd. Het heeft een dunne bodem dat is voorzien van een laagje gehakt met ui, paprika en tomaat. In tegenstelling tot Italiaanse pizza wordt lahmacun echter meestal niet met kaas bereid en is de korst dunner. Lahmacun is een populair gerecht in Armenië, waar het ook lamadjo wordt genoemd. Platte broden worden in het Midden-Oosten al duizenden jaren gebakken in tandoors (kleiovens). Lahmacun wordt traditioneel geserveerd met stukjes ui en een kwartje citroen. De Turkse pizza wordt vaak bestrooid met peterselie, opgerold en uit de hand gegeten. In sommige eethuisjes wordt lahmacun  opgerold met salade en voorzien van een saus (cacık). Om de maaltijd wat meer body te geven kan een Turkse pizza ook worden besteld met kebabvlees. Varianten van deze pizza zijn ook populair in Libanon, Koerdistan en Syrië.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: