Voedingswaardetabel van Turkse pizza per 100 gram:
Per 100 g | Turkse pizza | ADH* |
kcal | 204 | 10,25% |
Kj | 862 | 10,25% |
Water (g) | 50 | 2,50% |
Eiwit (g) | 7,6 | 13,57% |
Koolhydraten (g) | 33,7 | 12,96% |
Suiker (g) | 3,4 | |
Vet (g) | 3,7 | 5,29% |
Verzadigd (g) | 1,2 | |
E.O.V. (g) | 1,2 | |
M.O.V.(g) | 1 | |
Omega 6 (g) | 0,9 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 8,4 | |
Transvet (g) | 0,09 | |
Vezels (g) | 2,8 | 8,00% |
A (mg) | 0,002 | 0,22% |
B1 (mg) | 0,09 | 8,18% |
B2 (mg) | 0,05 | 3,33% |
B3 (mg) | 0,4 | 2,50% |
B5 (mg) | ||
B6 (mg) | 0,09 | 6,00% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 22,2 | 7,40% |
B12 (ug) | 0,22 | 7,86% |
C (mg) | 10 | 13,33% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 1,1 | 11,00% |
Vitamine K (ug) | ||
Natrium (mg) | 678 | 67,80% |
Kalium (mg) | 219 | 6,26% |
Calcium (mg) | 20 | 2,00% |
Fosfor (mg) | 86 | 10,75% |
IJzer (mg) | 1,1 | 13,75% |
Jodium (ug) | 73 | 48,67% |
Magnesium (mg) | 20 | 6,67% |
Koper (mg) | 0,17 | 18,89% |
Selenium (ug) | 3 | 5,45% |
Zink (mg) | 1 | 6,67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over Turkse pizza
Turkse pizza is een traditioneel gerecht in het Midden-Oosten en wordt ook wel ‘lahmacun’ of ‘lahmajoen’ genoemd. De pizza heeft een dunne bodem met daarop een laagje gehakt met ui, paprika en tomaat. In tegenstelling tot Italiaanse pizza wordt lahmacun meestal niet bereid met kaas en is de korst dunner.
Lahmacun is een populair gerecht in Armenië, waar het ook ‘lamadjo’ wordt genoemd. Platte broden worden in het Midden-Oosten al duizenden jaren gebakken in tandoors (kleiovens). Lahmacun wordt traditioneel geserveerd met stukjes ui en een kwartje citroen. De Turkse pizza wordt vaak bestrooid met peterselie, opgerold en uit de hand gegeten. In sommige eethuisjes wordt lahmacun opgerold met salade en voorzien van een saus (cacık).
Om de maaltijd wat meer body te geven kan een Turkse pizza ook worden besteld met kebabvlees. Varianten van deze pizza zijn populair in Libanon, Koerdistan en Syrië.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: