Voedingswaardetabel van pizza salami per 100 gram:
Per 100 g | Pizza salami | ADH* |
kcal | 259 | 12,95% |
Kj | 1087 | 12,95% |
Water (g) | 47,7 | 2,39% |
Eiwit (g) | 9,9 | 17,68% |
Koolhydraten (g) | 27,4 | 10,54% |
Suiker (g) | 2,1 | |
Vet (g) | 11,8 | 16,86% |
Verzadigd (g) | 3,9 | |
E.O.V. (g) | 4,8 | |
M.O.V. (g) | 2 | |
Omega 6 (g) | 1,9 | |
Omega 3 (g) | 0,1 | |
Cholesterol (mg) | 14,7 | |
Transvet (g) | 0,06 | |
Vezels (g) | 2 | 5,71% |
A (mg) | 0,048 | 5,33% |
B1 (mg) | 0,06 | 5,45% |
B2 (mg) | 0,08 | 5,33% |
B3 (mg) | 0,9 | 5,63% |
B5 (mg) | 0,00% | |
B6 (mg) | 0,08 | 5,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 25,4 | 8,47% |
B12 (ug) | 0,37 | 13,21% |
C (mg) | 3 | 4,00% |
D (ug) | 0,1 | 1,00% |
E (mg) | 1,4 | 14,00% |
Vitamine K (ug) | 4,4 | 3,67% |
Natrium (mg) | 489 | 48,90% |
Kalium (mg) | 178 | 5,09% |
Calcium (mg) | 77 | 7,70% |
Fosfor (mg) | 110 | 13,75% |
IJzer (mg) | 0,6 | 7,50% |
Jodium (ug) | 9,7 | 6,47% |
Magnesium (mg) | 13 | 4,33% |
Koper (mg) | 0,08 | 8,89% |
Selenium (ug) | 2 | 3,64% |
Zink (mg) | 0,96 | 6,40% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over pizza salami
Een pizza met salami is een populaire pizza. Salami is een gerookte worst bestaande uit gefermenteerd en luchtgedroogd vlees, meestal varkensvlees. Salami is relatief vet en zorgt daardoor voor extra calorieën in deze pizza, zeker vergeleken met een groentepizza.
Een klassieke pizza heeft een ronde platte bodem van tarwedeeg met daarop tomatensaus, kaas en andere ingrediënten. Traditioneel wordt pizza kort op een hoge temperatuur gebakken in een houtoven. De pizza is een Italiaanse uitvinding. Een gemiddelde afbak pizza weegt ongeveer 320 gram en een American Pizza 435 gram. De moderne pizza zoals we die vandaag de dag kennen komt dan ook uit Napels. Een pizza salami bevat meestal slechts enkele ingrediënten, namelijk tomaat, mozzarella, salami. Andere populaire pizza’s die veelvuldig aftrek vinden zijn:
- Margherita: tomaat, mozzarella, basilicum, olijfolie
- Hawaiiaans: tomaat, mozzarella, ham, ananas
- Capricciosa: mozzarella, champignons, artisjok, ham, olijven, olijfolie
- Quattro stagioni / ‘Vier seizoenen’ in het Nederlands: gewoonlijk dezelfde ingrediënten als een capricciosa, maar met een andere schikking, en waarbij elk ingrediënt voor een seizoen staat
- Quattro formaggi, oftewel ‘Vier kazen’ in het Nederlands: mozzarella en andere kazen, variërend naar gelang van de plaatselijke specialiteiten
- Napolitaans: tomaat, mozzarella, ansjovis, zwarte olijven, oregano, olijfolie
- Frutti di mare: tomaat, mozzarella, diverse zeevruchten
- Marinara: tomaat, knoflook, oregano, olijfolie
- Cipolle: tomaat, mozzarella, ui
- Funghi: tomaat, mozzarella, champignons
- Diavola: mozzarella, tomaat, pikante salami
- Peperoni: tomaat, mozzarella, salami
- Prosciutto: tomaat, mozzarella, ham, ui
- Caprese: tomaat, mozzarella, basilicum (soms ook groene pesto)
- Prosciutto crudo: tomaat, mozzarella, gedroogde rauwe ham
- Romaine: tomaat, mozzarella, ansjovis, kappertjes, oregano, olijfolie
- Al tonno: tomaat, mozzarella, tonijn, ui
- Siciliaan: tomaat, mozzarella, basilicum, ansjovis, kappertjes, champignon
- Calzone: een dichtgeklapte pizza dat is gevuld met mozzarella, ham, champignons, tomatensaus, eieren of andere ingrediënten
Geschiedenis
Voedsel dat lijkt op pizza werd al duizenden jaren voor Christus gegeten. Mensen voegden andere ingrediënten toe aan brood om het smakelijker te maken. De moderne pizza is zoals reeds vermeld in de 18e of begin 19e eeuw ontstaan uit platbroodgerechten in Napels, Italië. Inmiddels zijn pizza’s ook in Amerika bijzonder populair, doordat ze aan het eind van de negentiende eeuw met Italiaanse immigranten meegebracht werden. De Margherita pizza wordt ook wel de oerpizza genoemd en draagt de kleuren van de Italiaanse vlag: rood (tomaat), groen (basilicum) en wit (mozzarella). Volgens een legende zou de pizza vernoemd zijn naar de koningin Margherita.
Hoelang bakken?
De beste temperatuur om een pizza te bakken is tussen de 300 – 350 graden Celsius. Pizza’s in een houtoven worden daarom ook afgebakken bij een temperatuur tussen de 300 – 350 graden. Bij deze temperaturen is een pizza binnen 1 minuten volledig gaar. Bij 400 – 500 graden zal een pizza binnen 20 á 30 seconden al gaar zijn. De meeste pizzabakkers in de horeca maken gebruik van een gewone elektrische keukenoven die zo’n 260 graden halen. In dat geval zal een pizza in 4 – 5 minuten klaar zijn. Thuis haalt een oven meestal 200 graden, waardoor de pizza tussen de 10 – 12 minuten de oven in moet. Een Amerika Pizza heeft een dikkere bodem en moet thuis daarom tussen de 14 – 16 minuten bakken.
Is een pizza gezond?
De voedingswaarde van pizza hangt sterk af van het soort en de gebruikte ingrediënten, sommige soorten kunnen vol ongezonde ingrediënten zitten. De meeste pizza’s bevatten veel calorieën, suiker, natrium, kunstmatige conserveringsmiddelen, toegevoegde suiker en ongezonde vetten. Vooral diepvriespizza’s bevatten veel ongezond witmeel en weinig gezonde groenten. Pizza die in fastfoodrestaurants wordt verkocht, is een van de ongezondste keuzes. Vers bereide pizza’s bevatten vaak gezondere ingrediënten dan de meer bewerkte pizza’s die in fastfoodrestaurants worden verkocht. Traditionele pizza is een relatief eenvoudig gerecht, gemaakt met bloem, gist, water, zout, olie, tomatensaus en verse kaas. Zelfgemaakte pizza met deze beperkte ingrediënten kan heel gezond zijn. Als je zelfgemaakte pizza maakt, kun je de hoeveelheid nutriënten verhogen door voedingsrijk beleg toe te voegen zoals verschillende groenten. Probeer dan bewerkt vlees te vermijden en kies het liefst voor volkorenmeel. Een dunne bodem met veel tomatensaus is het gezondst. Tomaten zijn rijk aan lycopeen, dat een zeer gezonde stof is die onder de carotenen valt. De bodem kan ook worden gemaakt van haver in combinatie met bloemkool, quinoa of portabella. Verstandig is om de hoeveelheid pizza te beperken en dit te combineren met een salade. Zo kan een pizza nog behoorlijk gezond worden.
Weetjes/wist je dat?
- Een pizza in Amerika tot de groenten wordt gerekend vanwege de aanwezige tomatensaus?
- Een afhaalpizza in een kartonnen door besmet kan zijn met minerale oliën? Dit omdat gerecycled karton verontreinigd kan zijn.
- 36% van alle pizza’s die besteld worden een topping hebben met peperoni?
- Een gemiddelde punt pizza met kaas 300 calorieën bevat?
- Pizza oorspronkelijk een gerecht was voor arme mensen, dat alleen op straat werd gegeten?
- Vrouwen twee keer vaker een pizza bestellen met groenten in vergelijking mannen?
- Pizza onder studenten het nummer 1 gerecht is?
- Programmeur Laszlo Hanyecz op 22 mei 2010 twee pizza’s bij Papa John’s kocht voor 10.000 bitcoins? Hoe de koers van bitcoin ook schommelt, we praten hier vandaag de dag over miljoenen!
- Het op 9 februari de Amerikaanse Nationale Pizzadag is? In Nederland is het 16 februari de Nationale Pizzadag.
- De pizza in Italië vaak wordt gegeten als tussendoortje of als lunch? En dus niet als diner.
- Een hele Dr. Oetker Big americans pizza texas ruim 1100 kcal bevat? Dat is meer dan de helft van wat de meeste mensen per dag nodig hebben aan energie!
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: