De voedingswaarde van salami

Voedingswaardetabel van salami per 100 gram:

Per 100 g / mlSalamiADH*
kcal37518.75%
Kj155418.50%
Water (g)46.52.33%
Eiwit (g)19.534.82%
Koolhydraten (g)0.10.04%
Suiker (g)
Vet (g)3347.14%
Verzadigd (g)13.3
E.O.V. (g)15.4
M.O.V. (g)2.8
Omega 6 (g)3.2
Omega 3 (g)0.4
Cholesterol (mg)32
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)0.1816.36%
B2 (mg)0.213.33%
B3 (mg)2.616.25%
B5 (mg)1.224.00%
B6 (mg)0.16.67%
B11 / Foliumzuur  (ug)20.67%
B12 (ug)1.450.00%
C (mg)
D (ug)0.33.00%
E (mg)0.22.00%
Vitamine K (ug)11.39.42%
Natrium (mg)1400140.00%
Kalium (mg)3008.57%
Calcium (mg)404.00%
Fosfor (mg)15018.75%
IJzer (mg)1.518.75%
Jodium (ug)4.12.73%
Magnesium (mg)103.33%
Koper (mg)0.111.11%
Selenium (ug)31.356.91%
Zink (mg)1.711.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over salami
Salami valt onder de worstsoorten en wordt vaak verkocht als vleeswaren. Het vlees is traditioneel afkomstig van het varken. De oorsprong vindt plaats in Italië.  Salami is een van de populairste vleeswaren in Nederland en wordt als sinds de jaren twintig verkocht.

Het basisrecept was vroeger vrij eenvoudig. Varkensvlees en zout worden gemengd en aan de lucht gedroogd. Later werden er kruiden en specerijen aan salami toegevoegd en ontstonden er verschillende soorten en smaken. Vooral het gebruik van knoflook is een vaststaand ingrediënt geworden. Om het productieproces te versnellen wordt (vooral industriële) salami niet altijd meer gedroogd maar ook gerookt of gekookt. Ook zijn er varianten waarin varkensvlees wordt vervangen door rundvlees of beide soorten worden gemengd.

In andere landen worden allerlei variëteiten op salami gemaakt. Zoals fuet, chorizo en het Amerikaanse pepperoni. Cervelaat doet sterk denken aan salami, maar aan cervelaat wordt slechts peper en zout toegevoegd en salami bevat knoflook.

Verkrijgbaar
Salami is verkrijgbaar in iedere supermarkt en slager. Ook biologische salami is over het algemeen goed verkrijgbaar. Je kunt salami zowel als worst kopen als in dunne plakjes bij de vleeswaren afdeling.

Toepassing
Salami wordt vaak gegeten als borrelhapje of verwerkt in schotels of hartige taarten zoals quiches. Als vleeswaren wordt het op brood gegeten. Salami is vaak erg zout en bevat daarnaast onnodige toevoegingen zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers. Het kan dus geen gezond stukje vlees worden genoemd. Desondanks zijn er sterke kwaliteitsverschillen, wat de ene salami minder ongezond maakt dan de ander.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: