Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van salami

De voedingswaarde van salami

Voedingswaardetabel van salami per 100 gram:

Per 100 g / ml Salami ADH*
kcal 375 18.75%
Kj 1554 18.50%
Water (g) 46.5 2.33%
Eiwit (g) 19.5 34.82%
Koolhydraten (g) 0.1 0.04%
Suiker (g)
Vet (g) 33 47.14%
Verzadigd (g) 13.3
E.O.V. (g) 15.4
M.O.V. (g) 2.8
Omega 6 (g) 3.2
Omega 3 (g) 0.4
Cholesterol (mg) 32
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0.18 16.36%
B2 (mg) 0.2 13.33%
B3 (mg) 2.6 16.25%
B5 (mg) 1.2 24.00%
B6 (mg) 0.1 6.67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 2 0.67%
B12 (ug) 1.4 50.00%
C (mg)
D (ug) 0.3 3.00%
E (mg) 0.2 2.00%
Vitamine K (ug) 11.3 9.42%
Natrium (mg) 1400 140.00%
Kalium (mg) 300 8.57%
Calcium (mg) 40 4.00%
Fosfor (mg) 150 18.75%
IJzer (mg) 1.5 18.75%
Jodium (ug) 4.1 2.73%
Magnesium (mg) 10 3.33%
Koper (mg) 0.1 11.11%
Selenium (ug) 31.3 56.91%
Zink (mg) 1.7 11.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over salami
Salami is een worstsoort en valt onder de vleeswaren. Het vlees is traditioneel afkomstig van het varken. Van oorsprong komt salami uit Italië. Tegenwoordig is het één van de populairste vleeswaren in Nederland en wordt als sinds de jaren twintig verkocht.

Het basisrecept voor salami was vroeger vrij eenvoudig. Varkensvlees en zout worden gemengd en aan de lucht gedroogd. Later werden er kruiden en specerijen aan toegevoegd en ontstonden er verschillende soorten en smaken. Vooral het gebruik van knoflook is een standaard ingrediënt geworden. Om het productieproces te versnellen wordt (vooral industriële) salami niet altijd meer gedroogd maar ook gerookt of gekookt. Ook zijn er varianten waarin varkensvlees wordt vervangen door rundvlees of beide soorten worden gemengd.

In diverse landen worden allerlei varianten gemaakt op salami, zoals fuet, chorizo en de Amerikaanse pepperoni. Ook cervelaat doet sterk denken aan salami, maar aan cervelaat worden slechts peper en zout toegevoegd en salami bevat knoflook.

Verkrijgbaar
Salami is in iedere supermarkt en bij elke slager te koop. Ook biologische salami is over het algemeen goed verkrijgbaar. Je kunt salami zowel als worst kopen als in dunne plakjes gesneden op de vleeswarenafdeling.

Toepassing
Salami wordt vaak gegeten als broodbeleg, als borrelhapje of verwerkt in schotels of hartige taarten zoals quiches. Salami is vaak erg zout en bevat daarnaast de nodige  toevoegingen zoals kleurstoffen, conserveermiddelen en smaakversterkers. Het kan dus geen gezond stukje vlees worden genoemd. Desondanks zijn er sterke kwaliteitsverschillen, wat de ene salami minder ongezond maakt dan de ander.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: