Hoofdpagina » Toplijsten » De top 12 voedingsmiddelen met de meeste natrium

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste natrium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium is voor een volwassene vastgesteld op 1000 mg. De maximum inname ligt op 2400 mg per dag. De meeste mensen krijgen teveel zout, en dus teveel natrium binnen. Hierdoor staat natrium in een kwaad daglicht. Maar het is een belangrijk mineraal om (in de juiste hoeveelheden), de bloeddruk op het juiste niveau te houden, evenals de vochtbalans. Teveel natriuminname zorgt voor uitdroging. Natrium zit vooral in zout en dus in zoute voedingsmiddelen.

De top 12 voedingsmiddelen met de meeste natrium:


1. Kaviaar – 1900 mg per 100 gram = 190% van de ADH
Bestaat uit de eitjes van de steur. Deze zijn zwart van kleur. Omdat kaviaar erg kostbaar is, wordt ook wel gesproken over het zwarte goud. Eieren van vis worden normaal gezien kuit genoemd. Hom en kuit is in vrijwel elke viswinkel verkrijgbaar en is doorgaans gunstiger geprijsd dan kaviaar. Hom is het sperma van mannetjesvissen en kuit zijn de gerijpte eicellen van bijvoorbeeld haring, koolvis of zalm. Er wordt ook vaak imitatieviskuit aangeboden als een alternatief voor kaviaar. Dit bestaat uit extracten van zeewier met kleurstoffen, zoetstoffen en stabilisatoren. Hierdoor heeft dit product weinig meerwaarde voor de gezondheid. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kaviaar.


2. Olijven – 1720 mg per 100 gram = 172% van de ADH
Olijven zijn vruchten van de olijfboom. Olijven zijn dus officieel een fruitsoort. Er zijn ongeveer 80 soorten bekend, welke verspreid worden verbouwd over de hele wereld. Vooral in landen rondom de Middellandse zee is de olijf niet meer weg te denken en is het tevens een van de belangrijkste exportproducten. Olijfbomen komen oorspronkelijk uit Armenië en zijn vanuit daar verspreid naar landen rondom de Middellandse Zee. Onrijpe olijven zijn groen van kleur. De (onrijpe) oogst vindt plaats in het najaar. Olijven worden nooit rechtstreeks van de oogst gegeten. Hierna volgt er een verwerkingsproces (fermentatie) waarin de olijf haar karakteristieke smaak krijgt. Zo worden sommige olijven tot wel een jaar lang in een waterbad gelegd gevuld met zout om de bittere smaak te verwijderen. Sommige fabrikanten willen het rijpingsproces versnellen met chemische middelen, wat niet ten goede komt aan de smaak en kwaliteit van de olijf. De lekkerste en gezondste olijven rijpen langzaam na in de zon. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van olijven.


3. Bacon – 1524 mg per 100 gram = 152% van de ADH
Bacon wordt gemaakt van spek dat wordt gesneden van de rug van een varken. Dit wordt geconserveerd door het stuk vlees te zouten, drogen en meestal ook te roken. Helaas worden er aan moderne bacon vele e-nummers, conserveermiddelen (bv natriumnitraat) en fosfaat toegevoegd. Dat maakt dat de gezondheidswaarde van dit stukje vlees achteruit is gehold. Het beste is om een traditionele slager op te zoeken voor een zo hoog mogelijke kwaliteit. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van bacon.

4. Salami – 1363 mg per 100 gram = 136% van de ADH
Salami is een gekruide worst van Italiaanse origine. Oorspronkelijk is deze worst van varkensvlees gemaakt maar tegenwoordig zijn er veel variaties van andere vleessoorten (en kruiden) verkrijgbaar. Salami is afgeleid van de benaming ‘gezouten vlees’. Door het hoge zoutgehalte en de conserveringswijze is salami lang (buiten de koelkast) houdbaar maar dat maakt dit tevens niet het meest gezonde stukje vlees. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van salami.


5. Feta – 1100 mg per 100 gram = 110% van de ADH
Feta is een Griekse kaas die behoort tot de witte kazen. Deze kaas werd altijd gemaakt van schapenmelk met geitenmelk. Meestal is de verhouding 80% schapen- en 20% geitenmelk. De schapen- en geitenmelk zorgen voor de witte kleur van feta, omdat zowel schapen als geiten de carotenen in de lever om kunnen zetten naar vitamine A. Koeien kunnen dit niet, waardoor de carotenen in de melk terecht komen en voor de gele kleur zorgen. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van feta.


6. Ham – 879 mg per 100 gram = 88% van de ADH
Hiermee bedoelen we het vlees van het dikke deel van de achterbil van een varken. Bekende soorten zijn de Serranoham en Parmaham. Deze laatste is een gedroogde rauwe ham uit de provincie Parma. Deze ham mag geen conserveringsmiddelen of additieven bevatten. Het conserveermiddel is dan enkel zeezout. Soms gebruikt men vlees van andere delen en noemt men het schouderham of beenham. Supermarkt-ham bevat doorgaan bijzonder veel e-nummers en suikers. Een dergelijk product kunnen we beter in de koeling laten liggen. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van ham.


7. Kaas 48+ (oud) – 875 mg per 100 gram = 88% van de ADH
Door stremsel en zuursel toe te voegen aan melk, gaat de caseïne in melk samenklonteren en ontstaat er kaas. Dit stremsel kan vegetarisch zijn, maar wordt meestal gewonnen uit de magen van geslachte dieren. Jonge kaas is zacht en heeft een neutrale smaak. Door te rijpen kunnen levende culturen de kaas verder fermenteren en neemt de lactose af. Hierdoor kan het zijn dat een persoon de jonge of juist de oude variant beter kan verteren. Hoe harder de kaas, hoe langer deze heeft gefermenteerd. Aan de korsten van reguliere kaas wordt het antibioticum natamycine toegevoegd, daarom kan de korst beter niet gegeten worden. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kaas.


8. Zeekraal – 870 mg per 100 gram = 87% van de ADH
Groeit in zoutmoerassen langs de kusten van de zee, waaronder in die van Nederland. Kan zowel rauw als gekookt gegeten worden. Behoort tot de amarantenfamilie en is hiermee eigenlijk geen zeewier. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van zeekraal. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van zeekraal.


9. Worst – 800 mg per 100 gram = 80% van de ADH
Worst wordt gemaakt van allerlei soorten vlees, maar oorspronkelijk bestaat een worst uit varkensvlees, vet, zout en specerijen. Tegenwoordig worden er aan worsten veel extra ingrediënten toegevoegd zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers en suiker. Worst kan zowel vers als gedroogd gekocht worden. Droge worsten hebben een rijpingsproces ondergaan en zijn lang houdbaar. Verse worst is van vers vlees gemaakt en dient binnen een paar dagen bereid te worden. Ook vleeswaren zijn afkomstig van verse worst. De klassieke worsten bestaan uit een omhulsel van darm (collageen), de goedkope worsten hebben een plastic behuizing. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van worst.


10. Camembert – 790 mg per 100 gram = 79% van de ADH
Camembert is witte schimmelkaas op basis van koemelk die wordt gemaakt met de schimmel Penicillium camemberti. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van niet-gepasteuriseerde, oftewel rauwe, koemelk. Camembert komt oorspronkelijk uit de gelijknamige stad die in Franse regio Normandië ligt. Camembert is iets magerder dan brie omdat aan brie nog room wordt toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van camembert.


11. Geitenkaas – 700 mg per 100 gram = 70% van de ADH
Geitenkaas is bleker van kleur dan kaas die gemaakt wordt van koemelk. Dit heeft niks te maken met de witte kleur van veel geiten. Geiten zetten caroteen, een oranje kleurstof uit de voeding, om in vitamine A waardoor de kleur niet terug te vinden is in de melk. Geitenmelk bevat minder lactose en de vetzuurmoleculen kleiner zijn dan in koemelk. Het eiwitprofiel van geitenkaas staat dichter bij moedermelk dan van kaas gemaakt van koeienmelk. Dit zou nog een reden kunnen zijn dat geitenkaas voor veel mensen beter te verdragen is. Er zijn in Nederland ongeveer 300 geitenboerderijen die melk produceren voor kaas. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van geitenkaas.


12. Krab – 691 mg per 100 gram = 69% van de ADH
Staat symbool voor de ziekte kanker. Het woord cancer is latijn voor krab. Hippocrates vond tumoren in het lichaam van zijn patiënten die leken op een krab. Krab bevat relatief veel van het mineraal fosfor. Ook bevat het weefsel wat meer cholesterol dan gemiddeld. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van krab.

Bonus voedingsmiddelen:

  • Zuurkool – 600 mg per 100 gram = 60% van de ADH
  • Rogge – 550 mg per 100 gram = 55% van de ADH
  • Oesters – 500 mg per 100 gram = 50% van de ADH
  • Brie – 500 mg per 100 gram = 50% van de ADH
  • Vlees – 480 mg per 100 gram = 48% van de ADH
  • Geitenkaas – 400 mg per 100 gram = 40% van de ADH
  • Augurk – 350 mg per 100 gram = 35% van de ADH

Zie voor meer informatie over natrium in onze voeding ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.