De voedingswaarde van zeekraal

Voedingswaardetabel van zeekraal per 100 gram:

Per 100 g / mlZeekraalADH*
kcal452.25%
Kj1882.24%
Water (g)874.35%
Eiwit (g)3.15.54%
Koolhydraten (g)9.13.50%
Suiker (g)0.6
Vet (g)0.71.00%
Verzadigd (g)0.1
E.O.V. (g)0.1
M.O.V. (g)0.2
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g)0.51.43%
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)34.00%
D (ug)
E (mg)
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)87087.00%
Kalium (mg)501.43%
Calcium (mg)15015.00%
Fosfor (mg)8010.00%
IJzer (mg)2.227.50%
Jodium (ug)9060%**
Magnesium (mg)11036.67%
Koper (mg)0.333.33%
Selenium (ug)
Zink (mg)0.42.67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.

Over zeekraal
Zeekraal is een groente afkomstig uit de zee. Het lijkt op een klein plantje met dunne vertakkingen. Vroeger werd het ook wel hanepoot of zouterik genoemd.
Zeekraal groeit van nature op zogenaamde schorren. Dit het land vlak bij de zee dat onder invloed staat van eb en vloed. De plant kan zeer goed tegen het zout water en neemt deze zelf op om te kunnen groeien. Dit is dan ook de reden dat zeekraal een echte ziltachtige smaak heeft. Om aan de productie te kunnen voldoen zijn er ook kwekerijen waar vanuit zeekraal wordt verhandeld.

Verkrijgbaar
Zeekraal komt afwisselend uit Nederland en omringende landen. Wanneer hiervan geen voldoende aanwas is, komt het plantje uit Israël of Mexico. Het Nederlandse seizoen loopt van mei tot en met september. Je vindt het in de supermarkt bij de visafdeling en ook vishandels verkopen zeekraal.

Bewaren en toepassing
Zeekraal is een aantal dagen houdbaar op een koele, donkere plek. Hoe verser de groente, hoe knapperiger. Wat oudere zeekraal kan harde steelaanzetten hebben. Verwijder deze en spoel de groente daarna af onder koud stromend water.
Zeekraal heeft een zilte en pittige smaak. Kook de groenten niet maar wok of roerbak ze in combinatie met andere groenten. Goede smaakcombinaties: garnalen, zalm, sesamzaad, sojasaus en peultjes of sugar snaps.  Voeg de zeekraal als laatste toe, anders wordt de groente te gaar. Zeekraal is het lekkerste wanneer deze nog een bite heeft. Je kunt zeekraal ook rauw aan een salade toevoegen of van te voren even kort blancheren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: