Voedingswaardetabel van zeekraal per 100 gram:
Per 100 g / ml | Zeekraal | ADH* |
kcal | 45 | 2.25% |
Kj | 188 | 2.24% |
Water (g) | 87 | 4.35% |
Eiwit (g) | 3.1 | 5.54% |
Koolhydraten (g) | 9.1 | 3.50% |
Suiker (g) | 0.6 | |
Vet (g) | 0.7 | 1.00% |
Verzadigd (g) | 0.1 | |
E.O.V. (g) | 0.1 | |
M.O.V. (g) | 0.2 | |
Omega 6 (g) | – | |
Omega 3 (g) | – | |
Cholesterol (mg) | – | |
Vezels (g) | 0.5 | 1.43% |
A (mg) | – | |
B1 (mg) | – | |
B2 (mg) | – | |
B3 (mg) | – | |
B5 (mg) | – | |
B6 (mg) | – | |
B11 / Foliumzuur (ug) | – | |
B12 (ug) | – | |
C (mg) | 3 | 4.00% |
D (ug) | – | |
E (mg) | – | |
Vitamine K (ug) | – | |
Natrium (mg) | 870 | 87.00% |
Kalium (mg) | 50 | 1.43% |
Calcium (mg) | 150 | 15.00% |
Fosfor (mg) | 80 | 10.00% |
IJzer (mg) | 2.2 | 27.50% |
Jodium (ug) | 90 | 60%** |
Magnesium (mg) | 110 | 36.67% |
Koper (mg) | 0.3 | 33.33% |
Selenium (ug) | – | |
Zink (mg) | 0.4 | 2.67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
** Door weken en koken in water kan het jodiumgehalte sterk dalen.
Over zeekraal
Zeekraal is een groente uit zee. Het lijkt op een klein plantje met dunne vertakkingen. Vroeger werd het ook wel ‘hanepoot’ of ‘zouterik’ genoemd. Zeekraal groeit van nature op schorren. Dit is het land vlak bij zee dat onder invloed staat van eb en vloed. De plant kan zeer goed tegen zout water en neemt dit zelfs op om te kunnen groeien. Vandaar ook dat zeekraal een ziltachtige smaak heeft. Om aan de vraag te kunnen voldoen, zijn er ook kwekerijen van waaruit zeekraal wordt verhandeld.
Verkrijgbaar
Zeekraal komt afwisselend uit Nederland en uit omringende landen. Wanneer hieruit onvoldoende aanvoer is, komt het plantje uit Israël of Mexico. Het Nederlandse seizoen loopt van mei tot en met september. Je vindt het in de supermarkt op de visafdeling en ook vishandels verkopen zeekraal.
Bewaren en toepassing
Zeekraal is een aantal dagen houdbaar op een koele, donkere plek. Hoe verser de groente, hoe knapperiger. Wat oudere zeekraal kan harde steelaanzetten hebben. Verwijder deze en spoel de groente daarna af onder koud stromend water. Zeekraal heeft een zilte en pittige smaak. Kook de groente niet maar wok of roerbak zeekraal in combinatie met andere groenten. Het vormt een goede combinatie met: garnalen, zalm, sesamzaad, sojasaus, peultjes of sugar snaps. Voeg de zeekraal als laatste toe, anders wordt de groente te gaar. Zeekraal is het lekkerst wanneer deze nog een bite heeft. Je kunt zeekraal ook rauw of kort geblancheerd aan een salade toevoegen.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: