Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Camembert

De voedingswaarde van Camembert

Voedingswaardetabel van Camembert per 100 gram:

Per 100 g Camembert 45+ ADH* Camembert 30+ ADH*
kcal 306 15,30% 223 11,15%
Kj 1271 15,13% 929 11,06%
Water (g) 53,4 2,67% 58 2,90%
Eiwit (g) 25 44,64% 24 42,86%
Koolhydraten (g) 0 0,00% 0 0,00%
Suiker (g)
Vet (g) 22,8 32,57% 14 20,00%
Verzadigd (g) 14,9 9,1
E.O.V. (g) 5 3,1
M.O.V. (g) 0,6 0,4
Omega 6 (g) 0,4 0,2
Omega 3 (g) 0,2 0,1
Cholesterol (mg) 90 38
Vezels (g) 0,00% 0,00%
A (mg) 0,198 22,00% 0,147 16,33%
B1 (mg) 0,05 4,55% 0,05 4,55%
B2 (mg) 0,6 40,00% 0,67 44,67%
B3 (mg) 1,1 6,88% 1,2 7,50%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,25 16,67% 0,28 18,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 80 27% 80 27%
B12 (ug) 1,1 39,29% 1,1 39,29%
C (mg) 0 0,00% 1 1,33%
D (ug) 0,1 1,00% 0,1 1,00%
E (mg) 0,7 7,00% 0,4 4,00%
Vitamine K (ug) 2 1,67% 1 0,83%
Natrium (mg) 790 79,00% 900 90,00%
Kalium (mg) 110 3,14% 120 3,43%
Calcium (mg) 600 60,00% 600 60,00%
Fosfor (mg) 300 37,50% 540 67,50%
IJzer (mg) 0,2 2,50% 0,2 2,50%
Jodium (ug) 20 13,33% 20 13,33%
Magnesium (mg) 20 6,67% 20 6,67%
Koper (mg) 0,07 7,78% 0,07 7,78%
Selenium (ug) 7 12,73% 9 16,36%
Zink (mg) 3 20,00% 3 20,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Camembert
Camembert is een bekende Franse kaassoort die in Nederland veel wordt gegeten. Wij kennen de kaas vooral als lekkernij bij de borrel en als (warm) onderdeel van een (voor)gerecht. Camembert dankt zijn naam aan het plaatsje waar het vandaan komt in de streek Normandië.

Soort
Camembert is een witte schimmelkaas, gemaakt van koemelk. In het productieproces worden schimmelsporen gebruikt om Camembert zijn typische smaak en structuur te geven. Daarnaast maken de schimmels de kaas langer houdbaar en ze houden andere schimmels buiten de deur. Bij witte kaassoorten gaat het om de Penicillium candidum (Camemberti). Witschimmelkazen zijn zachter van smaak dan de blauwschimmel-varianten. Typerend voor de Camembert is zijn standaard afmeting. Een traditionele Camembert is 250 gram, 3 cm hoog en heeft een diameter van 11 cm. Het kaasje heeft een zachte binnenkant, die op kamertemperatuur vloeibaar wordt.

Productie
Echte Camembert wordt gemaakt van rauwe melk, die nauwelijks opgewarmd wordt verwerkt. Hier worden bacteriën en stremsel aan toegevoegd waardoor de kaas gaat stollen. De dag erna wordt de schimmel toegevoegd. Deze wordt met wat zout over de kazen gestrooid. De schimmel heeft het zout nodig om tot ontwikkeling te komen. Het laagje dat hieruit ontstaat, is typisch aan de Camembert en wordt ook wel ‘de witte bloem’ genoemd. Als laatste moet de kaas zo’n twee weken rijpen in een vochtige en koele ruimte.

Verkrijgbaar
Camembert is in elke supermarkt of kaaswinkel te koop. Volgens kenners zijn er grote kwaliteitsverschillen tussen de diverse kazen. De Camembert in de supermarkt is altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk.

Bewaren
Camembert moet koel bewaard worden. Bij een oudere Camembert sterft de schimmel af. Je herkent dit aan een wat donkere kleur en de geur van ammoniak. In dat geval moet je de buitenste laag wegsnijden. De rest van de kaas kan dan nog gegeten worden.

Toepassing
Haal Camembert ongeveer een uur voor consumptie uit de koelkast. Zo kan de kaas op kamertemperatuur komen, wat belangrijk is voor de smaak en het uitlopen van de binnenkant. Door de Camembert kort te verwarmen in de oven wordt de kaas nog smeuïger. Camembert smaakt goed in een ovenschotel, quiche of in combinatie met witlof of prei. Proef hem ook eens licht opgewarmd door een salade. Altijd heerlijk is de combinatie met noten en honing. Of pak het geheel in met bladerdeeg of groenten en laat de kaas helemaal zacht worden onder de grill.

Wist je dat:

  • Het smelten van de binnenkant van de kaas ook wel ‘huilen’ wordt genoemd?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.