Hoofdpagina » Toplijsten » De top 12 voedingsmiddelen met het meeste verzadigd vet

De top 12 voedingsmiddelen met het meeste verzadigd vet

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid totaal vet is voor een volwassene vastgesteld op 70 gram. Vetten vormen, naast koolhydraten en eiwitten, een macronutriënt waar wij veel van nodig hebben. Onze voeding mag voor ongeveer 30 % uit vetten bestaan. Vet komt in onze voeding voor als verzadigde- en onverzadigde vorm. Beide zijn goed voor de gezondheid. Het is een fabel dat verzadigd vet zorgt voor hart- en vaat ziekten. Belangrijker is om te kijken naar hoe vetten in onze voedingsmiddelen zijn verwerkt en in hoeverre deze zijn bewerkt. Verzadigd vet bevat geen dubbele bindingen en oxideert daarom nauwelijks. Om deze reden is dit vetzuur goed te bewaren en geschikt om te bakken en braden. Verzadigd vet is een leverancier van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Daarnaast is een het een belangrijke bron van energie en geeft het een verzadigd gevoel. Verzadigd vet komt zowel in dierlijke (vooral vis en zuivel)- als plantaardige producten (bijvoorbeeld kokos en cacao) voor. Maar vette voedingsmiddelen bestaan allemaal uit een combinatie van verzadigd- en onverzadigd vet, in wisselende verhoudingen.

De top 12 voedingsmiddelen met het meeste verzadigd vet:

1. Kokosolie – 82,4 g per 100 gram
Kokosolie (ook wel kokosvet genoemd) is een tropische olie, die wordt gewonnen uit het vruchtvlees van kokosnoten. De olie is hittebestendig, wat hem geschikt maakt voor bakken en braden en zelfs voor frituren. Er is zowel ‘extra vierge’ als ‘ontgeurde’ kokosolie te koop. Het ontgeuren kan op verschillende manieren gebeuren, variërend van een chemisch proces tot hete stoom. Rond de 25 graden wordt kokosolie, die van zichzelf vast is, vloeibaar. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kokosolie.


2. Palmolie – 48,5 g per 100 gram
Palmolie is van plantaardige komaf en wordt gewonnen uit de oliepalm of coyolpalm. Palmolie wordt vooral gebruikt als toepassing in voedingsmiddelen zoals koek en gebak, sauzen, soepen, chips en margarine. Het is een goedkope olie die in 60% van de levensmiddelen zit! Maar palmolie wordt ook gebruikt als grondstof voor cosmetica en biodiesel. De commerciële palmolieproductie wordt door veel milieuorganisaties bekritiseerd. Voor de aanleg van palmplantages worden er grote delen van het regenwoud gekapt. Vooral op Borneo vindt dit op grote schaal plaats. Dit gaat ten koste van alle inwoners van het oerwoud. Zowel mens als dier worden verdreven. Daarnaast zijn er zorgen rondom arbeidsomstandigheden en de gebruikte bestrijdingsmiddelen. Kies daarom altijd voor palmolie met een duurzaamheidskenmerk zoals RSPO. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van palmolie.


3. Reuzel – 48 g per 100 gram
Reuzel is dierlijk vet dat van origine afkomstig is van de buik van het varken. Door het vet te smelten ontstaat reuzel. Het wordt vooral gebruikt als broodbeleg of om in te bakken. Vroeger was reuzel een veelgebruikt product, tegenwoordig zien we het nauwelijks meer in de Nederlandse keukens. In België frituurt men hier nog in, in Nederland is het uit de gratie geraakt. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van reuzel.


4. Kokosnoot – 37,6 g per 100 gram
Wie denkt aan een kokosnoot ziet een onbewoond eiland, parelwitte stranden en een azuurblauwe zee. Dit is niet voor niks. Kokosnoten groeien van nature alleen in tropische gebieden. Kokosnoten groeien aan een kokospalm, een boom die behoort tot de palmenfamilie. De palm kan wel 30 meter hoog worden en heeft enorme bladeren. De boom groeit op zanderige grond en is heel goed tegen zout opgewassen, wat vrij uniek is. Kokosnoten worden meestal geplukt als ze nog groen en rijp zijn. Hierna worden ze gedroogd waardoor de schil vanzelf bruin wordt. Het vruchtvlees verandert van lichtroze naar wit. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kokosnoten.


5. Margarine – 33 g per 100 gram
De naam margarine is ontstaan toen er gezocht werd naar een vervanging voor boter die niet snel zou bederven. Margarine werd destijds ook wel ‘kunstboter’ genoemd. Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën zoals zonnebloem-, koolzaad-, raapzaad- en palmolie. Door een bewerkingsproces worden de oliën verhit en (deels) gehard en wordt de margarine van een roomgele kleur voorzien. Het is dus een sterk bewerkt product. Margarine bevat overigens door een andere bewerkingsmethode nauwelijks transvetten meer. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van margarine.


6. Boter – 22,5 g per 100 gram
Het beste is om te kiezen voor grasroomboter, die te herkennen is aan een gele kleur. De gele kleur komt van het luteïne, een caroteen die veel in gras voorkomt. Roomboter van biologische koeien bevat meer omega 3 dan van reguliere koeien. Biologische roomboter is door het hogere gehalte aan omega 3 ook beter smeerbaar. Roomboter bevat flink wat verzadigd vet, waardoor het stabiel is en bestand is tegen warmte, licht en zuurstof. Als je het heel heet wilt verhitten is ghee een nog betere keuze, omdat dit geklaarde roomboter is die geen eiwit en lactose meer bevat die kunnen verbranden in de pan. Een ander vet dat veel in roomboter voorkomt is omega 9, dat we ook kennen van olijfolie. Gezouten roomboter kan ook buiten de koelkast worden bewaard, voor een betere smeerbaarheid. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van roomboter.


7. Kaas – 22 g per 100 gram
Door stremsel en zuursel toe te voegen aan melk, gaat de caseïne in melk samenklonteren en ontstaat er kaas. Dit stremsel kan vegetarisch zijn, maar wordt meestal gewonnen uit de magen van geslachte dieren. Jonge kaas is zacht en heeft een neutrale smaak. Door te rijpen kunnen levende culturen de kaas verder fermenteren en neemt de lactose af. Hierdoor kan het zijn dat een persoon de jonge of juist de oude variant beter kan verteren. Hoe harder de kaas, hoe langer deze heeft gefermenteerd. Aan de korsten van reguliere kaas wordt het antibioticum natamycine toegevoegd, daarom kan de korst beter niet gegeten worden. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van kaas.


8. Brie – 16,2 g per 100 gram
Brie behoort tot de zachte zuivelproducten. Het is een Franse witschimmelkaas. Deze kaas komt van oorsprong uit regio Brie, die tegenwoordig Seine-et-Marne heet en zich in de Île-de-France bevindt. Traditioneel wordt brie van rauwe melk gemaakt, waardoor alle probiotische culturen nog levend zijn. Soms wordt brie ook van gepasteuriseerde melk gemaakt en deze bevat daardoor minder levende culturen. Rauwmelkse producten worden doorgaans afgeraden voor zwangere vrouwen. In Frankrijk trekt niet iedereen zich daar iets van aan. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van brie. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van brie.


9. Feta – 15 g per 100 gram
Feta is een Griekse kaas die behoort tot de witte kazen. Deze kaas werd altijd gemaakt van schapenmelk met geitenmelk. Meestal is de verhouding 80% schapen- en 20% geitenmelk. De schapen- en geitenmelk zorgen voor de witte kleur van feta, omdat zowel schapen als geiten de carotenen in de lever om kunnen zetten naar vitamine A. Koeien kunnen dit niet, waardoor de carotenen in de melk terecht komen en voor de gele kleur zorgen. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van feta.


10. Camembert – 14,9 g per 100 gram
Camembert is witte schimmelkaas op basis van koemelk die wordt gemaakt met de schimmel Penicillium camemberti. Traditioneel wordt de kaas gemaakt van niet-gepasteuriseerde, oftewel rauwe, koemelk. Camembert komt oorspronkelijk uit de gelijknamige stad die in Franse regio Normandië ligt. Camembert is iets magerder dan brie omdat aan brie nog room wordt toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van camembert. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van camembert.


11. Bacon – 13,7 g per 100 gram
Bacon wordt gemaakt van spek dat wordt gesneden van de rug van een varken. Dit wordt geconserveerd door het stuk vlees te zouten, drogen en meestal ook te roken. Helaas worden er aan moderne bacon vele e-nummers, conserveermiddelen (bv natriumnitraat) en fosfaat toegevoegd. Dat maakt dat de gezondheidswaarde van dit stukje vlees achteruit is gehold. Het beste is om een traditionele slager op te zoeken voor een zo hoog mogelijke kwaliteit. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van bacon.


12. Salami – 13,3 g per 100 gram
Salami is een gekruide worst van Italiaanse origine. Oorspronkelijk is deze worst van varkensvlees gemaakt maar tegenwoordig zijn er veel variaties van andere vleessoorten (en kruiden) verkrijgbaar. Salami is afgeleid van de benaming ‘gezouten vlees’. Door het hoge zoutgehalte en de conserveringswijze is salami lang (buiten de koelkast) houdbaar maar dat maakt dit tevens niet het meest gezonde stukje vlees. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van salami.

Bonus voedingsmiddelen:

Zie voor meer informatie over verzadigd vet in onze voeding ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.