De voedingswaarde van margarine

Voedingswaardetabel van margarine per 100 gram:

Per 100 g / mlMargarineADH*
kcal71135.55%
Kj297735.44%
Water (g)180.90%
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)10.38%
Suiker (g)
Vet (g)80
114.29%
Verzadigd (g)33
E.O.V. (g)30.7
M.O.V. (g)13.1
Omega 6 (g)11.3
Omega 3 (g)1
Cholesterol (mg)3
Vezels (g)
A (mg)0.6572.22%
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)7.575.00%
E (mg)14140.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)25025.00%
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over margarine
Margarine (en halvarine) is een veel gebruikt ontbijtproduct in de Nederlandse keukens. Het is een alternatief voor boter. Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën (veelal: zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie of sojaolie)en is daarmee ook geschikt voor veganisten. Margarine wordt ook wel ‘kunstboter’ genoemd. Dit heeft er alles mee te maken dat men vroeger een alternatief zocht voor boter wat langer houdbaar was (tijdens oorlogen en veldslagen) én zou besparen op kosten. De eerste kunstboter werd uitgevonden door de scheikundige Mège-Mouriès. Hij maakt de eerste margarine van rundvet, melk en gesnipperde koeienuiers. Jaren later pas lukte het om vloeibare oliën om te zetten in vaste vetten. Dit werd een hardingsproces genoemd. Het dierlijk vet in de margarines kon op deze manier vervangen worden door plantaardige oliën. Sinds de eenentwintigste eeuw worden alle margarines op basis van deze vetten gemaakt. Met als resultaat een zachter en meer smeerbaar vet dan zijn voorganger. Maar ook een sterk bewerk product wat niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid omega 6 vetten, welke in hoge dosis ontstekingsbevorderend werken. Daarnaast bestaan veel margarines uit andere onnodige toevoegingen en kunstmatige vitamines. De transvetten in margarines en halvarines zijn wel in mindere mate aanwezig dan in de vroegere producties. Maar dat maakt deze nepboter nog geen verantwoord product.

Verkrijgbaar
In de supermarkten vinden we een enorm scala aan nepboter producten. Margarine heeft het hoogste percentage vet. Halvarine wordt aangelengd met water en bestaat voor zo’n veertig procent uit vet, de helft minder dan boter en margarine. De meeste producten die in de supermarkt liggen zijn halvarines. Er bestaat ook light margarine, deze bevatten rond de 30% vet. Ondanks al deze verschillen en veel keuzes blijft roomboter het gezondste alternatief.

Toepassing
Margarine wordt gebruikt op de boterham en voor bakken van taart, koekjes en cakes.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: