Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van margarine

De voedingswaarde van margarine

Voedingswaardetabel van margarine per 100 gram:

Per 100 g / ml Margarine ADH*
kcal 711 35.55%
Kj 2977 35.44%
Water (g) 18 0.90%
Eiwit (g)
Koolhydraten (g) 1 0.38%
Suiker (g)
Vet (g) 80
114.29%
Verzadigd (g) 33
E.O.V. (g) 30.7
M.O.V. (g) 13.1
Omega 6 (g) 11.3
Omega 3 (g) 1
Cholesterol (mg) 3
Vezels (g)
A (mg) 0.65 72.22%
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug) 7.5 75.00%
E (mg) 14 140.00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 250 25.00%
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over margarine
Margarine en halvarine zijn in Nederland veel gebruikte producten als alternatief voor boter. Margarine wordt gemaakt van plantaardige oliën (veelal: zonnebloemolie, koolzaadolie, lijnzaadolie of sojaolie) en is daarmee ook geschikt voor veganisten.

Margarine wordt ook wel ‘kunstboter’ genoemd. Margarines zijn ontstaan in de zoektocht naar een langer houdbaar en goedkoper alternatief voor boter. Een langere houdbaarheid was ook belangrijk bij oorlogen en veldslagen.

De eerste kunstboter werd ontwikkeld door de scheikundige Mège-Mouriès, gemaakt van rundervet, melk en gesnipperde koeienuiers. Pas jaren later lukte het om vloeibare oliën om te zetten in vaste vetten. Dit werd een ‘hardingsproces’ genoemd. Het dierlijke vet in de margarines kon op deze manier vervangen worden door plantaardige oliën.

Sinds de eenentwintigste eeuw worden alle margarines op basis van deze plantaardige vetten gemaakt. Met als resultaat een zachter en meer smeerbaar product dan daarvoor. Maar ook een sterk bewerkt product, dat niet bevorderlijk is voor onze gezondheid. Het bevat een behoorlijke hoeveelheid omega 6-vetten, die in hoge dosis ontstekingsbevorderend werken. Daarnaast bevatten veel margarines andere onnodige toevoegingen en kunstmatige vitamines. De transvetten in margarines en halvarines zijn inmiddels wel sterk teruggebracht, maar dat maakt deze nepboter nog geen verantwoord product.

Verkrijgbaar
In de supermarkt vinden we een enorm scala aan nepboter-producten. Margarine heeft het hoogste percentage vet. Halvarine wordt aangelengd met water en bestaat voor zo’n veertig procent uit vet, de helft minder dan boter en margarine. De meeste producten in de supermarkt zijn halvarines. Er bestaat ook ‘light margarine’, die rond de 30% vet bevat. Te midden van al deze soorten en verschillen blijft roomboter het gezondste alternatief.

Toepassing
Margarine wordt gebruikt op de boterham en voor bakken van taart, koekjes en cakes.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.