De voedingswaarde van mozzarella

Voedingswaardetabel van mozzarella per 100 gram:

Per 100 g / mlMozzarellaADH*
kcal26213%
Kj108913%
Water (g)613,05%
Eiwit (g)2035,71%
Koolhydraten (g)4,91,88%
Suiker (g)4,9
Vet (g)1825,71%
Verzadigd (g)11,7
E.O.V. (g)3,9
M.O.V. (g)0,5
Omega 6 (g)0,3
Omega 3 (g)0,1
Cholesterol (mg)50
Vezels (g)00,00%
A (mg)0,11512,78%
B1 (mg)0,054,55%
B2 (mg)0,5134,00%
B3 (mg)0,42,50%
B5 (mg)
B6 (mg)0,074,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)155,00%
B12 (ug)1,554%
C (mg)4053,33%
D (ug)0,22,00%
E (mg)0,22,00%
Vitamine K (ug)11,69,67%
Natrium (mg)20020,00%
Kalium (mg)1454,14%
Calcium (mg)40340,30%
Fosfor (mg)23929,88%
IJzer (mg)0,22,50%
Jodium (ug)117,33%
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)4,328,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Mozzarella

Mozzarella is een zachte kaassoort met een zeer milde smaak. Overgewaaid uit Italië en in Nederland ook heel populair. We combineren mozzarella met pasta, pizza en andere Italiaanse lekkernijen. Mozzarella bevat relatief veel lactose in vergelijking met andere (harde) kaassoorten.

Herkomst

Mozzarella komt oorspronkelijk uit Italië waar de buffelvariant nog steeds grotendeels wordt gemaakt, met name in Campania, Lazio en Pugli. Op kleine schaal ook in Nederland, Engeland, Zwitserland en Frankrijk. De koemelkmozzarella wordt daarentegen over vrijwel de gehele wereld geproduceerd.

Soorten

De oorspronkelijke, originele mozzarella is gemaakt van buffelmelk. Toen de populariteit van de kaassoort toenam is men het ook van koemelk gaan maken. Het productieproces van beide soorten is hetzelfde. Wel is buffelmozzarella anders van smaak en structuur.

Productieproces

De eerste stappen van het vervaardigen van mozzarella lijken sterk op het maken van gewone kaas. De gestremde melk, wrongel genaamd, wordt van de wei gescheiden. Hierna volgt een rustproces wat de zuurgraad sterk doet dalen. Aan de overgebleven wrongel wordt heet water toegevoegd.  Hierdoor ontstaat er een deegachtige structuur welke stevig wordt gekneed. De ontstane kaas wordt helemaal uitgetrokken en in kleinere stukken gesneden, waardoor er bollen gevormd kunnen worden. De uiteindelijke mozzarella wordt heel licht gezouten en vochtig gehouden. Dan zijn de bollen klaar voor gebruik of gaan ze op transport.

Verkrijgbaar

Mozzarella is een verse kaassoort en daardoor altijd in de koeling te vinden. Zowel mozzarella van buffel- als koe zijn goed verkrijgbaar in de supermarkt binnen allerlei vormen. Van klein naar groot en ook wordt mozzarella in kleine bolletjes verkocht, piccolini’s genaamd.

Bewaren

Na de productie is mozzarella nog maar 2-3 weken houdbaar. Vanwege de versheid, en het feit dat er geen additieven aan toe worden gevoegd, bederft mozzarella snel.  De kaas dient dus binnen korte tijd in de winkels te liggen. Mozzarella hoort thuis in de koelkast. De bol is na opening van de verpakking nog maar kort houdbaar.

Toepassing

Traditioneel wordt mozzarella toegevoegd aan Italiaanse lekkernijen zoals pizza margarita, salade caprese en (in mindere mate) aan pasta. De combinatie met ingrediënten als olijfolie, pesto, tomaten en verse basilicum is alom bekend. De kaas is ook lekker als gratin op een ovenschotel. Vanwege de milde smaak is het een geschikte kaassoort voor kinderen.

Weetjes/Wist je dat:

  • Je aan het POD/DOP-vignet op de verpakking kan herkennen dat de mozzarella gegarandeerd uit 100% buffelmelk bestaat?
  • De naam mozzarella afstamt van “mozzare”, dat afsnijden betekent? Dit vormt de laatste stap in het productieproces. Uit lange “worsten” worden kleinere stukken gesneden welke uiteindelijk tot bollen worden gevormd.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: