web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van brie

De voedingswaarde van brie

Voedingswaardetabel van brie per 100 gram:

Per 100 g Brie 50+ ADH*
kcal 316 15,80%
Kj 1311 15,61%
Water (g) 52,9 2,65%
Eiwit (g) 23 41,07%
Koolhydraten (g) 0 0,00%
Suiker (g)
Vet (g) 24,8 35,43%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 93
Vezels (g) 0,00%
A (mg) 0,246 27,33%
B1 (mg) 0,05 4,55%
B2 (mg) 0,235 15,67%
B3 (mg) 1,1 6,88%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,235 15,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 38 12,67%
B12 (ug) 1,2 42,86%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,3 3,00%
E (mg) 0,8 8,00%
Vitamine K (ug) 2,4 2,00%
Natrium (mg) 828 82,80%
Kalium (mg) 115 3,29%
Calcium (mg) 400 40,00%
Fosfor (mg) 188 23,50%
IJzer (mg) 0,5 6,25%
Jodium (ug) 16 10,67%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,07 7,78%
Selenium (ug) 7 12,73%
Zink (mg) 2 13,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over brie
Brie is misschien wel de meest bekende Franse kaas in Nederland. Hier wordt de kaas ook wel roombrie genoemd. Maar ook in Frankrijk wordt brie veel gegeten, zelfs bij het ontbijt. Brie is, net als camembert, een zachte witschimmelkaas.

Herkomst
Echte brie komt uit Noord-Frankrijk uit de gelijknamige streek Brie.

Soorten
Er zijn maar twee briesoorten met het AOC-keurmerk. De Brie de Meaux en de Brie de Melun. Het AOC (appelation d’origine controlée) is een kwaliteitscontrole op landbouwproducten. Producten onder dit label moeten voldoen aan strenge voorwaarden inzake de gebruikte melk, het gebied waar de kaas vandaan komt en het rijpingsproces. Desalniettemin bestaan er vele varianten op brie, die volgens kenners minder lekker smaken dan de originele brie met het AOC-keurmerk.

Productie
Brie kan zowel van rauwe als van gepasteuriseerde melk worden gemaakt. De samengeklonterde eiwitten, de wrongel, wordt in tegenstelling tot het proces bij andere kazen, niet gesneden of geperst. De lagen wrongel worden in vormen geschept waarbij het de bedoeling is dat de wei (de vloeistof die ontstaat na het stremmen van de melk) er goed uit loopt. Hierdoor krijgt de kaas stevigheid. Daarna wordt de kaas bij een constante temperatuur regelmatig gekeerd en bestrooid met schimmelculturen. Zo ontstaat de brie. De ‘taartvorm’ wordt vervolgens in punten gesneden die afzonderlijk worden verkocht.

Verkrijgbaar
Ondanks dat brie een beschermde naam is, bestaan er vele imitaties op de oorspronkelijke kaas. Er wordt ook wel gesproken van ‘boerenbrie’ en ‘fabrieksbrie’. In supermarkten en kaaswinkels zijn beide varianten verkrijgbaar. Wie voor de ‘echte’ Brie wil gaan, moet letten op de namen Meaux en Melun, waarvan Meaux de meest verkochte is.

Bewaren
Bewaar brie altijd op een koele en donkere plaats. Dek de kaas bij voorkeur af met een vochtige doek om te voorkomen dat hij uitdroogt.

Toepassing
Brie is lekker bij de borrel of op brood, maar kan ook prima in de keuken worden ingezet. Vaak kan brie gewone kaas vervangen, maar hij is wel sterker van smaak. Lekker in combinatie met spinazie, witlof en noten. Ook fruit combineert erg goed met deze kaas. Denk aan appel, pruimen, druiven en sinaasappel. Brie is verder geschikt voor in salades, ovenschotels, quiches en pasta’s. Een veelzijdig kaasje dus!

Wist je dat:

  • Brie de Meaux uitsluitend van rauwmelkse kaas gemaakt wordt? Deze brie wordt ook wel ‘de koning onder de kazen’ genoemd?
  • Het grote productieverschil met camembert is dat aan brie room wordt toegevoegd?

Wetenschappelijke informatie over brie
Kaas bevat van alle zuivelproducten de meeste eiwitten, vet (in verzadigde vorm) en cholesterol. Ondanks de aanwezigheid van verzadigd vet en cholesterol kan kaas volgens recente inzichten een gunstige invloed hebben op de cholesterolwaarden in het lichaam en kan het de kans op het metabool syndroom verlagen (1, 2). Kaas is rijk aan jodium en calcium, maar bevat ook veel natrium. Te veel natrium is niet goed voor het lichaam. Ook bevat kaas een beetje B12 en een ruime hoeveelheid foliumzuur (vitamine B11). Boerenkaas, brie, roquefort, gorgonzola en camembert worden meestal van rauwe melk gemaakt. Het overheidsadvies is deze rauwmelkse kazen te mijden tijdens de zwangerschap vanwege de listeriabacterie.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Nilsen R, Høstmark AT, Haug A, Skeie S. Effect of a high intake of cheese on cholesterol and metabolic syndrome: results of a randomized trial. Food & nutrition research. 2015; 59:27651.

2. Høstmark AT, Tomten SE. The Oslo health study: cheese intake was negatively associated with the metabolic syndrome. Journal of the American College of Nutrition. 2011; 30(3):182-90.