De voedingswaarde van bacon

Voedingswaardetabel van bacon per 100 gram:

Per 100 g / mlBaconADH*
kcal37318,65%
Kj156418,62%
Water (g)472,35%
Eiwit (g)1832,14%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)3448,57%
Verzadigd (g)13,7
E.O.V. (g)13,5
M.O.V. (g)5
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)71
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)0,436,36%
B2 (mg)0,16,67%
B3 (mg)425,00%
B5 (mg)0,510,00%
B6 (mg)0,320,00%
B11 / Foliumzuur  (ug)10,33%
B12 (ug)0,621,43%
C (mg)
D (ug)220,00%
E (mg)0,44,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)1524152,40%
Kalium (mg)2005,71%
Calcium (mg)101,00%
Fosfor (mg)15018,75%
IJzer (mg)225,00%
Jodium (ug)74,7%
Magnesium (mg)155,00%
Koper (mg)0,1516,67%
Selenium (ug)814,55%
Zink (mg)16,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over bacon
Bacon is varkensvlees en wordt verkocht as vleeswaren. Het komt van de rug of buik van het dier en wordt in dunne plakjes gesneden. Aan deze delen van het varken zit relatief veel vet, wat kenmerkend is voor dit type vlees. Vet heeft de eigenschap dat het de smaak van vlees versterkt. Dit is dan ook de reden dat bacon een hartige, diepe smaak heeft.

Een andere eigenschap van bacon is de hoeveelheid zout. Het vlees wordt ingezouten met een zoutoplossing of traditioneel ingewreven met echt zout. Het zout trekt in het vlees wat de karakteristieke smaak teweeg brengt. Hierna wordt het vlees meestal gerookt, maar bacon kan ook rauw worden verkocht. Naargelang de kwaliteit van het product wordt er hierna weinig meer aan gedaan. Maar aan industriële bacon worden vaak nog allerlei kunstmatige additieven toegevoegd voor kleur- en smaakbehoud.

Verkrijgbaar
Bacon wordt vaak in ronde plakken verkocht maar je vindt ook langwerpige soorten. Het is in principe in elke supermarkt te vinden, maar biologische bacon is wat lastiger verkrijgbaar.

Toepassing
Bacon staat bekend als verwerking op sandwiches en hamburgers. Ook wordt het vaak naast eieren geserveerd. Bacon is een vaststaand onderdeel van het klassieke Engelse ontbijt: spiegeleieren, witte bonen in tomatensaus, bacon en worst. Bacon wordt na aankoop eigenlijk altijd gebakken. Hierdoor ontstaat er een knapperig korstje, wat in combinatie met de hartige, vette en zoute smaak veel mensen niet kunnen weerstaan. Helaas is bacon een sterk bewerkte vleessoort wat niet tot de gezonde vleessoorten hoort.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: