web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van bacon

De voedingswaarde van bacon

Voedingswaardetabel van bacon per 100 gram:

Per 100 g / ml Bacon ADH*
kcal 373 18,65%
Kj 1564 18,62%
Water (g) 47 2,35%
Eiwit (g) 18 32,14%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 34 48,57%
Verzadigd (g) 13,7
E.O.V. (g) 13,5
M.O.V. (g) 5
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 71
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0,4 36,36%
B2 (mg) 0,1 6,67%
B3 (mg) 4 25,00%
B5 (mg) 0,5 10,00%
B6 (mg) 0,3 20,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 1 0,33%
B12 (ug) 0,6 21,43%
C (mg)
D (ug) 2 20,00%
E (mg) 0,4 4,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 1524 152,40%
Kalium (mg) 200 5,71%
Calcium (mg) 10 1,00%
Fosfor (mg) 150 18,75%
IJzer (mg) 2 25,00%
Jodium (ug) 7 4,7%
Magnesium (mg) 15 5,00%
Koper (mg) 0,15 16,67%
Selenium (ug) 8 14,55%
Zink (mg) 1 6,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over bacon
Bacon is varkensvlees en wordt verkocht as vleeswaren. Het komt van de rug of buik van het varken en wordt in dunne plakjes gesneden. Aan deze delen van het varken zit relatief veel vet, wat kenmerkend is voor dit type vlees. Vet heeft de eigenschap dat het de smaak van vlees versterkt. Vandaar dat bacon een hartige, diepe smaak heeft.

Een andere eigenschap van bacon is de hoeveelheid zout. Het vlees wordt ingezouten met een zoutoplossing of traditioneel ingewreven met echt zout. Het zout trekt in het vlees wat de karakteristieke smaak teweeg brengt. Hierna wordt het vlees meestal gerookt, maar bacon wordt rook rauw verkocht. Naargelang de kwaliteit van het product wordt er hierna weinig meer mee gedaan. Aan industriële bacon worden vaak nog allerlei kunstmatige additieven toegevoegd voor kleur- en smaakbehoud.

Verkrijgbaar
Bacon wordt vaak in ronde plakken verkocht, maar je vindt ook langwerpige soorten. Het is in principe in elke supermarkt te vinden, maar biologische bacon is lastiger verkrijgbaar.

Toepassing
Bacon staat bekend als beleg op sandwiches en zit ook vaak in hamburgers. Ook wordt het vaak naast eieren geserveerd. En natuurlijk is bacon een vast onderdeel van het klassieke Engelse ontbijt: spiegeleieren, witte bonen in tomatensaus, bacon en worst. Bacon wordt na aankoop eigenlijk altijd gebakken. Hierdoor ontstaan er knapperige, vette en flink zoute plakjes. Een combinatie die veel mensen niet kunnen weerstaan. Helaas is bacon een sterk bewerkte vleessoort en behoort daardoor niet direct tot de gezonde vleessoorten.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: