Hoofdpagina » Nieuws » Hoge consumptie van bewerkt vlees geassocieerd met verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Hoge consumptie van bewerkt vlees geassocieerd met verhoogd risico op hart- en vaatziekten

Het eten van bewerkt vlees verhoogt het risico op hartziekten met een vijfde. Spek, ham en worst verhoogden het risico op hartziekten, maar kip en kalkoen deden dat niet. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford dringen er bij de mensen op aan hun consumptie met driekwart te verminderen of het helemaal op te geven.

De meta-analyse, een overzicht van gegevens uit een groot aantal studies, omvatte meer dan 1,4 miljoen mensen die gedurende 30 jaar gevolgd werden.

Het grootste overzicht van alle grote studies tot nu toe heeft ontdekt dat rood en bewerkt vlees het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Onderzoekers van de Universiteit van Oxford dringen er bij het publiek op aan hun consumptie van rood en bewerkt vlees aan banden te leggen, om hun risico om aan coronaire hartziekten te sterven te verlagen.

In het algemeen wezen de gegevens uit de analyse erop dat:

  • Elke 50 g/dag hogere inname van bewerkt vlees (b.v. spek, ham en worst) verhoogde het risico op coronaire hartziekten met 18%.
  • Elke 50 g/dag hogere inname van onbewerkt rood vlees (zoals rund-, lams- en varkensvlees) verhoogde het risico op coronaire hartziekten met 9%.
  • Er was geen duidelijk verband tussen het eten van gevogelte (zoals kip en kalkoen) en een verhoogd risico op coronaire hartziekten.

Anika Knüppel, co-hoofdauteur van de studie, zei: “We weten dat de vleesproductie een belangrijke bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen en dat we de vleesproductie en -consumptie moeten verminderen om het milieu ten goede te komen. Onze studie toont aan dat een vermindering van de inname van rood en bewerkt vlees ook voordelen voor de persoonlijke gezondheid zou opleveren.”

Ze voegde eraan toe dat er geen overeenstemming was over wat een veilig niveau is, en in plaats daarvan raadde ze aan zo weinig mogelijk te consumeren, met één keer per week als mogelijk maximum. Ze drong er bij de beleidsmakers op aan de richtlijnen voor de volksgezondheid aan te scherpen om meer mensen aan te moedigen hun inname van bewerkt rood vlees te beperken.

De bevindingen kunnen te maken hebben met het hoge gehalte aan verzadigd vet in rood vlees, en aan natrium (zout) in bewerkt vlees. Een hoge inname van verzadigd vet verhoogt het peil van het schadelijke lage-densiteit lipoproteïne (LDL) cholesterol, terwijl een overmatige zoutconsumptie de bloeddruk verhoogt. Zowel LDL-cholesterol als hoge bloeddruk zijn welbekende risicofactoren voor coronaire hartziekten.

Elk jaar sterven wereldwijd bijna 9 miljoen mensen aan coronaire hartziekten, die veroorzaakt worden door vernauwde slagaders die het hart van bloed voorzien. In het VK wordt verwacht dat 10% van de mensen uiteindelijk aan coronaire hartziekten zal sterven, een cijfer dat volgens de onderzoekers tot 9% zou kunnen worden teruggebracht als de mensen hun inname van rood vlees met driekwart zouden verminderen of stoppen met het consumeren ervan.

Eerder werk van hetzelfde onderzoeksteam heeft aangetoond dat zelfs matige inname van rood en bewerkt vlees in verband staat met een verhoogd risico op darmkanker.

De bij deze analyse betrokken studies zijn voornamelijk gebaseerd op blanke volwassenen die in Europa of de VS wonen. Het onderzoeksteam zegt dat meer gegevens nodig zijn om deze associaties in andere bevolkingsgroepen, waaronder Oost-Azië en Afrika, te onderzoeken (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.