Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van rundvlees

De voedingswaarde van rundvlees

Voedingswaardetabel van rundvlees/biefstuk per 100 gram:

Per 100 g / ml Biefstuk ADH*
kcal 127 6.35%
Kj 534 6.36%
Water (g) 71.7 3.59%
Eiwit (g) 22.9 40.89%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 3.5 5.00%
Verzadigd (g) 0.7
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0.7
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 55.5
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0.04 3.64%
B2 (mg) 0.07 4.67%
B3 (mg) 3.6 22.50%
B5 (mg) 0.6 12.00%
B6 (mg) 0.2 13.33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1.67%
B12 (ug) 1.6 57.14%
C (mg)
D (ug) 0.1 1.00%
E (mg) 0.46 4.60%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 70 7.00%
Kalium (mg) 350 10.00%
Calcium (mg) 5 0.50%
Fosfor (mg) 200 25.00%
IJzer (mg) 2.2 27.50%
Jodium (ug) 2.9 36.25%
Magnesium (mg) 20 6.67%
Koper (mg) 0.06 6.67%
Selenium (ug) 12 21.82%
Zink (mg) 4.4 29.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Rundvlees is een populaire vleessoort in Nederland. Er worden verschillende producten van gemaakt zoals: gehakt, biefstuk, hamburgers en sukadelappen. Rundvlees is afkomstig van runderen. Meestal gaat het hierbij om koeien, maar het vlees kan ook afkomstig zijn van stieren of ossen. Koop vlees altijd biologisch en het liefst van grasgevoerde dieren. Deze combinatie vormt het gezondste stukje vlees.

Soorten
Er zijn melk- en vleeskoeien. Melkkoeien worden uitsluitend gehouden voor het produceren van melk en vleeskoeien voor het vlees. Vaak gaat het hierbij om roodbontvee. Melkkoeien die geen melk meer geven worden ook geslacht, maar dit vlees is van mindere kwaliteit.

Biefstuk, ook wel ‘steak’ genoemd, is afkomstig van runderen. Het is mager spiervlees afkomstig van bil of rug. Hoe minder bindweefsel, hoe malser het vlees. Biefstuk van de haas geldt als de meest malse soort, lendebiefstuk als de minst malse. Andere stukken biefstuk zijn: entrecote, côte du boeuf en kogelbiefstuk.

Verkrijgbaar
Rundvlees vind je in elke supermarkt, ook de biologische variant. Gehakt, hamburgers en sudderlappen behoren tot het standaard assortiment. De wat luxere, duurdere rundvleessoorten vind je alleen bij de (biologische) slager. Biefstuk is in een beperkt assortiment doorgaans wel verkrijgbaar in de supermarkt.

Naast de supermarkt zijn er ook boeren die het vlees van hun geslachte dieren rechtstreeks aan de consument verkopen. Zo kun je een bijvoorbeeld een hele of halve koe kopen in een naar jouw wensen samengesteld vleespakket. Vraag de veehouder hoe de dieren gehouden zijn en wat ze te eten hebben gekregen. Zo weet je nog beter wat je eet.

Rundvlees wordt ook veel verwerkt in allerlei kant-en-klaar producten. Denk aan pizza’s, maaltijden, broodjes en bladerdeeghapjes. Behalve dat het vlees in deze producten vaak niet biologisch is, zijn dit geen gezonde producten.

Bewaren
Rundvlees is bij aankoop vaak nog rauw, dus let goed op de houdbaarheidsdatum. Bewaar het vlees altijd op de koudste plek in de koelkast. Rundvlees kan ook prima worden ingevroren. In de vriezer blijft het maanden goed. Gegaard rundvlees of restjes kan je twee à drie dagen bewaren.

Toepassing
Rundvlees kan op tal van manieren worden klaargemaakt. Elke soort rundvlees kent haar eigen bereidingswijze. Zo moet je sukadelappen lang smoren, maar is een entrecote binnen een mum van tijd gaar. Bereidingswijzen zijn onder meer rauw hakken (tartaar), bakken, grillen of stomen. Het meeste rundvlees is ook geschikt voor de barbecue. Biefstuk kan het beste worden gebakken in bijvoorbeeld roomboter of ghee. Eet biefstuk klassiek, met groenten en aardappeltjes of verwerk het vlees in een Aziatische groenteschotel of maaltijdsalade. Overdrijf niet in hoeveelheden.

Wist je dat:

  • Kalfsvlees ook onder het rundvlees valt?
  • Vlees van runderen die vers gras eten, een hoger omega 3-gehalte hebben dan de dieren die hoofdzakelijk granen krijgen?
  • Bij biefstuk de termen rare, medium en well done van toepassing zijn?
  • Een groot deel van de runderen hun hele leven binnen in een stal staan?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.