web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van rundvlees

De voedingswaarde van rundvlees

Voedingswaardetabel van rundvlees/biefstuk per 100 gram:

Per 100 g / ml Biefstuk ADH*
kcal 127 6.35%
Kj 534 6.36%
Water (g) 71.7 3.59%
Eiwit (g) 22.9 40.89%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 3.5 5.00%
Verzadigd (g) 0.7
E.O.V. (g)
M.O.V. (g) 0.7
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 55.5
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg) 0.04 3.64%
B2 (mg) 0.07 4.67%
B3 (mg) 3.6 22.50%
B5 (mg) 0.6 12.00%
B6 (mg) 0.2 13.33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1.67%
B12 (ug) 1.6 57.14%
C (mg)
D (ug) 0.1 1.00%
E (mg) 0.46 4.60%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 70 7.00%
Kalium (mg) 350 10.00%
Calcium (mg) 5 0.50%
Fosfor (mg) 200 25.00%
IJzer (mg) 2.2 27.50%
Jodium (ug) 2.9 36.25%
Magnesium (mg) 20 6.67%
Koper (mg) 0.06 6.67%
Selenium (ug) 12 21.82%
Zink (mg) 4.4 29.33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Inleiding
Rundvlees is een populaire vleessoort in Nederland. Er worden verschillende producten van gemaakt zoals gehakt, biefstuk, hamburgers en sukadelappen. Rundvlees is afkomstig van runderen. Meestal gaat het hierbij om koeien, maar het vlees kan ook afkomstig zijn van stieren of ossen. Koop vlees altijd biologisch en het liefst van grasgevoerde dieren. Deze combinatie vormt het gezondste stukje vlees.

Soorten
Er zijn melk- en vleeskoeien. Deze twee soorten worden om een aparte reden gehouden. Melkkoeien uitsluitend voor het produceren van melk voor de bereiding van zuivelproducten en vleeskoeien voor het vlees. Vaak gaat het hierbij om roodbontvee. Melkkoeien die geen melk meer geven worden ook geslacht, maar dit vlees is van een mindere kwaliteit.

Biefstuk, ook wel steak genoemd, is afkomstig van runderen. Het is mager spiervlees afkomstig van bil of rug. Hoe minder bindweefsel, hoe malser het vlees. De biefstuk van de haas geldt als meest malse soort. De lendebiefstuk als minste. Andere soorten biefstuk zijn: ossenhaas, entrecote, côte du boeuf en kogelbiefstuk.

Verkrijgbaar
Rundvlees vinden we in elke supermarkt, ook in de biologische variant. Niet alle soorten zijn daar verkrijgbaar. Gehakt, hamburgers en sudderlappen behoren tot het standaard assortiment. De vaak wat luxere, duurdere rundvleessoorten vind je alleen bij een (biologische) slager. Biefstuk is over het algemeen, binnen een klein assortiment, wel verkrijgbaar in elke supermarkt.

Naast de supermarkt zijn er ook boeren die hun koeien rechtsreeks aan de consument verkopen. Zo kun je een bijvoorbeeld een hele of halve koe kopen. De vleessoorten die hier vanaf komen worden voor je samengesteld in een vleespakket. Vraag aan de boer welk leven de dieren hebben gehad en wat voor voer zij hebben gekregen, dan weet je nog beter wat je straks eet.

Naast stukken vlees wordt rundvlees ook veel verwerkt in allerlei kant- en klaar producten. Denk aan pizza’s, maaltijden, broodjes en bladerdeeghapjes. Naast dat het vlees hierin vaak niet biologisch is, zijn dit geen gezonde producten.

Bewaren
Rundvlees is bij aankoop vaak nog rauw, dus let goed op de houdbaarheidsdatum. Bewaar het vlees altijd op de koudste plek in de koelkast. Rundvlees kan ook prima worden ingevroren. In de vriezer blijft het maanden goed.  Gegaard rundvlees of restjes kan je twee a drie dagen bewaren.

Toepassing
Rundvlees kan op tal van manieren worden klaargemaakt. Elke soort rundvlees kent haar eigen bereidingswijze. Zo dienen sukadelappen lang gesmoord te worden en is een entrecote binnen mum van tijd gaar. Bereidingswijzen zijn bijvoorbeeld rauw hakken (tartaar), bakken, grillen of stomen. Het meeste rundvlees is ook geschikt om op de barbecue te bereiden. Biefstuk leent zich om gebakken te worden. Bijvoorbeeld in roomboter of ghee. Eet het klassiek, met groenten en aardappeltjes, of verwerk de biefstuk in een Aziatische groenteschotel of maaltijdsalade. Overdrijf niet in hoeveelheden. Stukken rundvlees kunnen namelijk behoorlijk proportioneel zijn.

Wist je dat:

  • Kalfsvlees ook onder het rundvlees valt?
  • Vlees van runderen die vers gras eten, een hoger omega 3-gehalte hebben dan de dieren die hoofdzakelijk granen krijgen?
  • Bij biefstuk de termen rare, medium en well done van toepassing zijn?
  • Een groot deel van de runderen hun hele leven binnen in een stal staan?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: