Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van kalfsvlees

De voedingswaarde van kalfsvlees

Voedingswaardetabel van kalfsvlees per 100 gram:

Per 100 g / ml Kalfsvlees(rauw) ADH
kcal 112 5,60%
Kj 469 5,58%
Water (g) 75,91 3,80%
Eiwit (g) 20,2 36,07%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 2,87 4,10%
Verzadigd (g) 0,86
E.O.V. (g) 0,92
M.O.V. (g) 0,3
Omega 6 (g) 0,29
Omega 3 (g) 0,01
Cholesterol (mg) 83
Vezels (g)
A (mg) 0,01 1,11%
B1 (mg) 0,08 7,27%
B2 (mg) 0,28 18,67%
B3 (mg) 7,83 48,94%
B5 (mg) 1,37 27,40%
B6 (mg) 0,43 28,67%
B11 / Foliumzuur  (ug) 4 1,33%
B12 (ug) 1,4 50,00%
C (mg)
D (ug)
E (mg) 0,26 2,60%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 86 8,60%
Kalium (mg) 328 9,37%
Calcium (mg) 15 1,50%
Fosfor (mg) 211 26,38%
IJzer (mg) 0,85 10,63%
Jodium (ug) 4 2,67%
Magnesium (mg) 25 8,33%
Koper (mg) 0,113 12,56%
Selenium (ug) 8,6 15,64%
Zink (mg) 3,23 21,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kalfsvlees
Kalfsvlees is afkomstig van kalveren, die bij de slacht niet ouder mogen zijn dan 12 maanden. Het is mager en mals vlees. Om een koe melk te laten geven moet een koe ieder jaar een kalfje krijgen. Kalveren worden voor de melkveehouderij gehouden of gemest als vleeskalf. De meeste kalveren worden na zo’n 6 à 8 maanden geslacht. Het meest populaire kalfsvlees is de kalfsbiefstuk, het kalfshaasje of de zwezerik. Ook wordt kalfsvlees vaak in schnitzels verwerkt.

In Nederland is kalfsvlees minder populair dan in andere delen van Europa. Vooral in Italië, Duitsland en Frankrijk staat kalfsvlees regelmatig op het menu. Nederland is wel de grootste exporteur. 80% van het Nederlandse kalfsvlees gaat naar het buitenland.

Verkrijgbaar
Kalfsvlees is sporadisch verkrijgbaar in de supermarkt, maar goed te vinden bij de slager. Er bestaan 2 soorten kalfsvlees: gangbaar en rosé kalfsvlees. Rosé kalveren leven langer dan de gangbare kalveren en hebben vaak een beter leven. De voorkeur gaat uit naar biologisch kalfsvlees met het Beter leven keurmerk van de Dierenbescherming. Biologische kalveren hebben meer ruimte en gaan na ongeveer 15 weken naar buiten. In de stal moet de vloer voor 50% dicht zijn en bedekt met een strooisellaag.

Toepassing
Het jonge vlees heeft een minder uitgesproken smaak dan het rundvlees van volwassen dieren. Er passen ingrediënten bij met volle, niet te overheersende smaken. Italië kent een aantal traditionele recepten met kalfsvlees: saltimbocca, vitello tonnato en ossobuco.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: