De voedingswaarde van kalfsvlees

Voedingswaardetabel van kalfsvlees per 100 gram:

Per 100 g / mlKalfsvlees(rauw)ADH
kcal1125,60%
Kj4695,58%
Water (g)75,913,80%
Eiwit (g)20,236,07%
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g)2,874,10%
Verzadigd (g)0,86
E.O.V. (g)0,92
M.O.V. (g)0,3
Omega 6 (g)0,29
Omega 3 (g)0,01
Cholesterol (mg)83
Vezels (g)
A (mg)0,011,11%
B1 (mg)0,087,27%
B2 (mg)0,2818,67%
B3 (mg)7,8348,94%
B5 (mg)1,3727,40%
B6 (mg)0,4328,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)41,33%
B12 (ug)1,450,00%
C (mg)
D (ug)
E (mg)0,262,60%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)868,60%
Kalium (mg)3289,37%
Calcium (mg)151,50%
Fosfor (mg)21126,38%
IJzer (mg)0,8510,63%
Jodium (ug)42,67%
Magnesium (mg)258,33%
Koper (mg)0,11312,56%
Selenium (ug)8,615,64%
Zink (mg)3,2321,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over kalfsvlees
Kalfsvlees is afkomstig van kalveren en kenmerkt zich als mager en mals vlees. Kalveren zijn jonge runderen die niet ouder mogen zijn dan 12 maanden. Om een koe melk te laten geven moet een koe ieder jaar een kalfje krijgen. Geboren kalveren worden voor de melkveehouderij gehouden of gemest als vleeskalf. De meeste kalveren worden na zo’n 6 a 8 maanden geslacht. Het meest populaire kalfsvlees is de kalfsbiefstuk, het kalfshaasje of de zwezerik. Ook wordt kalfsvlees vaak in schnitzel verwerkt.

In Nederland is kalfsvlees minder populair dan in andere delen van Europa. Vooral in Italië, Duitsland en Frankrijk staat kalfsvlees regelmatig op het menu. Nederland is wel de grootste exporteur. 80% van het Nederlands kalfsvlees gaat naar het buitenland.

Verkrijgbaar
Kalfsvlees is sporadisch verkrijgbaar in de supermarkt maar goed te vinden bij de slager. Er bestaan 2 soorten kalfsvlees: gangbaar-  en rosé kalfsvlees. Rosé kalveren leven langer dan de gangbare kalveren en hebben vaak een beter leven. De voorkeur gaat uit naar biologisch kalfsvlees met het Beter leven keurmerk van de Dierenbescherming.  Biologische kalveren hebben meer ruimte en gaan na ongeveer 15 weken naar buiten. In de stal moet de vloer voor 50% dicht zijn en bestrooid met strooisel.

Toepassing
Het jonge vlees heeft een minder uitgesproken smaak dan rundvlees. Er passen ingrediënten bij met volle, niet te overheersende smaken. Italië kent een aantal traditionele recepten met kalfsvlees: saltimbocca, vitello tonnato en ossobuco.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: