Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van rogge

De voedingswaarde van rogge

Voedingswaardetabel van rogge per 100 gram:

Per 100 g / ml Rogge ADH*
kcal 220 11,00%
Kj 922 10,98%
Water (g) 43,7 2,19%
Eiwit (g) 6,7 11,96%
Koolhydraten (g) 41,5 15,96%
Suiker (g) 2
Vet (g) 1,6 2,29%
Verzadigd (g) 0,3
E.O.V. (g) 0,4
M.O.V. (g) 0,8
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 5,5 15,71%
A (mg)
B1 (mg) 0,14 12,73%
B2 (mg) 0,07 4,67%
B3 (mg) 1,7 10,63%
B5 (mg) 0,44 8,80%
B6 (mg) 0,09 6,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 25 8,33%
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 1,6 16,00%
Vitamine K (ug) 5,9 4,92%
Natrium (mg) 550 55,00%
Kalium (mg) 180 5,14%
Calcium (mg) 20 2,00%
Fosfor (mg) 110 13,75%
IJzer (mg) 1,7 21,25%
Jodium (ug) 4,6 3,07%
Magnesium (mg) 60 20,00%
Koper (mg) 0,18 20,00%
Selenium (ug) 13,9 25,27%
Zink (mg) 3,5 23,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over rogge
Rogge is een niet al te bekende graansoort die wat in de vergetelheid is geraakt. Vroeger werd dit graan veel gebruikt dankzij de sterke eigenschappen.

Herkomst en groeiwijze
Rogge behoort, net als andere graansoorten, tot de grassenfamilie en wordt maximaal twee meter hoog. De bladeren en aren zijn blauwgroen van kleur. Rogge wordt al sinds 4000 voor Christus verbouwd, samen met ander oergranen zoals emmer en spelt. Dit begon in landen rondom de Zwarte Zee. Van oorsprong komt rogge uit Turkije, waar het in het wild groeit. Later breidde dit gebied zich uit tot het westen van Europa.

In de middeleeuwen werd het brood voornamelijk gemaakt van roggemeel in plaats van tarwemeel. Rogge is een gemakkelijk gewas dat goed groeit op zanderige arme grond, waar andere granen het moeilijker hebben. Het gewas is winterhard, kan goed tegen droogte en heeft weinig warmte nodig om te groeien. Dit maakt het gewas geliefd in gebieden met lastige klimaatomstandigheden.

Er bestaan twee roggesoorten: een zomer- en een wintervariant. Winterrogge wordt al in augustus geoogst. Zomerrogge is een eenjarige en winterrogge een tweejarige plant.

Verkrijgbaar
Rogge wordt vooral verkocht in de vorm van meel en bloem of het wordt in andere voedingsmiddelen verwerkt. Roggemeel is vrij donker van kleur, maar roggebloem is bijna niet te onderscheiden van tarwebloem. Onder meer knäckebröd bestaat van oorsprong uit 100% roggemeel. Ook in pepernoten en ontbijtkoek vinden we roggebloem terug. Roggemeel is vrijwel niet te koop in de gemiddelde supermarkt. In speciaalzaken en biologische winkels is het daarentegen meestal voorradig.

Van roggemeel is vrij moeilijk brood te bakken. Omdat het weinig gluten bevat, kan het deeg niet rijzen zoals bij tarwe. Voor broden wordt roggemeel daarom vaak gecombineerd met tarwemeel of -bloem.

Bewaren
Bewaar rogge goed afgesloten op een droge plaats.

Toepassing
Roggemeel heeft een diepe, volle, volkoren smaak en is geschikt om pannenkoeken van te bakken of te verwerken in koek, gebak en brood. In vergelijking met andere graansoorten vult rogge goed en is het geschikt voor mensen die houden van stevige kost.

Rogge als heel graan is in biologische winkels te koop en kan gebruikt worden om bijvoorbeeld rijst te vervangen. Het graan heeft een lange kooktijd en moet geruime tijd weken voor het koken.

Wist je dat:

  • In Ierland en de Verenigde Staten rogge wordt gebruikt om whisky van te maken?
  • Witbrood gemaakt van roggebloem vroeger ‘stoet’ genoemd werd?
  • Donker roggebrood vooral in Duitsland veel voorkomt en ‘Pumpernikkel’ heet?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van Rogge
Volgens onderzoek kan het regelmatig eten van roggebrood helpen je LDL-cholesterol te verlagen (1). Ook mensen met obstipatie blijken baat te hebben bij roggebrood (2).

Sommige roggesoorten bevatten lunasine, een bioactieve peptide, die mogelijk tegen kanker kan beschermen (3).

In rogge zijn veel verschillende soorten lignanen te vinden (4), van deze stoffen weten we dat ze kunnen beschermen tegen onder meer kanker en cardiovasculaire aandoeningen (5, 6).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Leinonen KS, Poutanen KS, Mykkänen HM. Rye bread decreases serum total and LDL cholesterol in men with moderately elevated serum cholesterol. The Journal of nutrition. 2000; 130(2):164-70.

2. Gråsten SM, Juntunen KS, Poutanen KS, Gylling HK, Miettinen TA, Mykkänen HM. Rye bread improves bowel function and decreases the concentrations of some compounds that are putative colon cancer risk markers in middle-aged women and men. The Journal of nutrition. 2000; 130(9):2215-21.

3. Jeong HJ, Lee JR, Jeong JB, Park JH, Cheong YK, de Lumen BO. The cancer preventive seed peptide lunasin from rye is bioavailable and bioactive. Nutrition and cancer. 2009; 61(5):680-6.

4. Hallmans G, Zhang JX, Lundin E. Rye, lignans and human health. The Proceedings of the Nutrition Society. 2003; 62(1):193-9.

5. McCann SE, Hootman KC, Weaver AM. Dietary intakes of total and specific lignans are associated with clinical breast tumor characteristics. The Journal of nutrition. 2012; 142(1):91-8.

6. Peterson J, Dwyer J, Adlercreutz H, Scalbert A, Jacques P, McCullough ML. Dietary lignans: physiology and potential for cardiovascular disease risk reduction. 2010; 68(10):571-603.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.