Hoofdpagina » Nieuws » Gezondheidsraad: fibromyalgie moet serieus worden genomen

Gezondheidsraad: fibromyalgie moet serieus worden genomen

Fibromyalgie is een complexe aandoening die veel onduidelijkheid met zich meebrengt. Patiënten met deze chronische pijnklachten ervaren vaak onbegrip en wantrouwen. De Gezondheidsraad adviseert nu om fibromyalgie te erkennen en patiënten serieus te nemen.

Bij fibromyalgie hebben mensen last van aanhoudende spierpijn, stijfheid en vermoeidheid. Ondanks uitgebreid onderzoek is de oorzaak niet duidelijk. Geschat wordt dat ongeveer 2% van de Nederlanders, zo’n 350.000 mensen, deze klachten heeft.

De gevolgen voor patiënten zijn vaak ingrijpend. Door de aanhoudende pijn staat hun sociale leven onder druk en kunnen ze hun baan verliezen. Bovendien duurt het lang voordat ze de juiste diagnose krijgen. Daarnaast stuiten ze soms op scepticisme bij artsen en instanties als het UWV.

Een echte oplossing is er helaas nog niet. Behandeling richt zich vooral op verlichting van de klachten. Meer onderzoek is nodig om de oorzaak te achterhalen en effectieve behandelingen te ontwikkelen.

De Gezondheidsraad benadrukt dat ondanks alle onduidelijkheid de ziekte wél serieus genomen moet worden. Neem de klachten en de impact ervan op het leven van patiënten serieus. Benader hen daarbij met een open en onbevooroordeelde houding. Zowel artsen als instanties moeten fibromyalgie erkennen als complexe aandoening. Alleen dan krijgen de 350.000 patiënten de erkenning en het begrip dat zij verdienen (bron: Nu.nl).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.