Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Hoeveel gram koffie heb je per kopje nodig?

Hoeveel gram koffie heb je per kopje nodig?

Het maken van een perfect kopje koffie is een kunst die kan variëren van methode tot methode. De hoeveelheid koffie die je nodig hebt, is van essentieel belang. We richten ons hier op drie populaire methoden: espresso, cafetière en filterkoffie.

Hoeveel gemalen koffie moet je per kopje gebruiken?
Dat hangt van een paar dingen af, zoals de grootte van je kopje. In principe definiëren de meeste koffiezetapparaten een ‘kopje’ als 150ml. De meeste machines worden geleverd met een voorgemeten lepel voor het afmeten van schepjes koffie, om te gebruiken bij het laden van je machine. Een koffielepel is meestal 1 eetlepel, wat 5 gram gemalen koffie is.

De gouden ratio volgens de SCAA
De zogenaamde ‘Gulden Snede’ voor de ideale hoeveelheid koffie is ontwikkeld door de Speciality Coffee Association of America (SCAA) om mensen hiermee te helpen met een eenvoudige richtlijn. Over het algemeen wordt gezegd dat de verhouding koffie en water tussen 1:15 en 1:18 ligt. Aangezien 1 ml water precies 1 gram weegt, kun je gemakkelijk zelf uitrekenen hoeveel koffie je per kopje nodig hebt. Dat betekent dat je een kopje van 150 ml moet delen door 18, wat neerkomt op 8,3 gram koffie per kopje. Hun officiële quote zet dezelfde getallen op een andere manier:

“Om de Golden Cup Standard te bereiken, is de aanbevolen koffie/waterverhouding 55 g/L ± 10%”.

Kopjes gezette koffie (150ml) Gemalen koffie (g) Eetlepels
1 8.3 1.6
2 16.6 3.2
5 41.5 8
6 49.8 9.6
8 66.4 12.8
10 83 16
12 99.6 18.2

De gulden ratio volgens de SCAE
In Europa hanteert men een iets andere richtlijn: de SCAE (Speciality Coffee Association of Europe) raadt aan om 60 gram koffie per liter water te gebruiken. Voor een kop van 150 ml heb je dus 9 gram gemalen koffie nodig. Deze verhouding moet je zien als een richtlijn die je kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Espresso
Voor een espresso, met slechts 30 ml een uiterst geconcentreerd en vol koffiedrankje, is precisie noodzakelijk. Over het algemeen wordt aanbevolen om 7 tot 9 gram koffie te gebruiken voor een enkele espresso. In het geval van een dubbele espresso ligt dit tussen de 14 en 18 gram. Deze hoeveelheid zorgt voor de juiste balans tussen aroma, aciditeit en body. Te weinig koffie en je espresso smaakt waterig. Te veel en de smaak wordt bitter en overweldigend.

Cafetière
De cafetière, ook wel bekend als een French press, vraagt om een andere benadering. Voor deze methode gebruikt men vaak 55 tot 60 gram koffie per liter water. Maal je koffie grof voor de beste resultaten. Het is belangrijk de koffie en het water een paar minuten te laten trekken. Het resultaat? Een volle, rijke koffie met behoud van oliën en smaakstoffen.

Filterkoffie
Filterkoffie is de alledaagse keuze van velen. Hierbij wordt vaak 60 tot 75 gram koffie per liter water gebruikt. De koffie moet een medium maalgraad hebben. Het water stroomt door de gemalen koffie en absorbeert de aroma’s en smaken.

Verandert de ratio bij meer koppen koffie?
Als je besluit om meerdere koppen koffie tegelijk te zetten, of zelfs een hele pot, dan blijft de ratio consistent op 9 gram per 150 ml water

Hoeveel bonen gaan er in een kopje?
Als je je afvraagt hoeveel koffiebonen er in een kop koffie gaan, dan is het antwoord ongeveer 70 bonen. Een enkele koffieboon weegt gemiddeld 0,11 gram, dus dat komt dan per kopje neer op 60 – 80 bonen. Dit vertaalt zich weer naar ongeveer anderhalve eetlepel gemalen koffie per kopje. Er wordt overigens gezegd dat de componist Ludwig van Beethoven 60 bonen per kopje telde voor zijn koffie.

Conclusie
Koffie-experts houden een algemene koffie-waterverhouding aan van 9 gram koffie per kopje van 150 ml. Deze regel geldt voor diverse soorten koffie: of je nu een espresso, lungo, of een reguliere kop filterkoffie maakt, deze verhouding blijft constant. Experimenteer een beetje. De ideale hoeveelheid koffie is namelijk ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur.

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.