Hoofdpagina » Nieuws » Kind doof en blind door junkfood dieet

Kind doof en blind door junkfood dieet

Een recent rapport concludeert dat een tiener uit Engeland doof en blind is geworden door een dieet dat alleen maar junkfood bevat. De 17-jarige at ruim 10 jaar alleen maar chips, Pringles, witbrood en bewerkt vlees.

Zijn ongezonde dieet leidde tot meerdere vitaminetekorten, waardoor hij na verloop van tijd nutritionele optische neuropathie (NON) ontwikkelde. Normaal gesproken komt NON alleen voor bij kinderen uit ontwikkelingslanden, maar niet in de westerse wereld. NON kenmerkt zich door schade aan de optische zenuwen, waardoor gezichtsverlies optreedt. Wanneer vervolgens een behandeling uitblijft, kan er blijvende blindheid ontstaan. De tiener had niet alleen last van blindheid, ook werd er gehoor- en botverlies vastgesteld.

De jongen in kwestie bekende dat hij de textuur van veel voedsel niet kan waarderen. Met name groente en fruit zijn een probleem. Dit zorgde ervoor dat hij extreem kieskeurig werd. Artsen en diëtisten hebben verzuimd hem te wijzen op het belang van vitamines en mineralen. Het is een indicatie dat ook professionals niet altijd wakker zijn. De relatie tussen een ongezond voedingspatroon en problemen aan het zicht is al lange tijd bekend.

Wetenschappers maken zich al langer zorgen om de stijgende populariteit van het westerse dieet, omdat deze zeer veel voedingsstoffen mist. Meer en meer huishoudens in Europa baseren hun dieet grotendeels op geraffineerde producten zonder voedingswaarde.

De tiener bracht zijn eerste bezoek aan de huisarts op 14-jarige leeftijd, met de klacht dat hij vaak moe was. Bloedonderzoek bracht aan het licht dat hij een tekort had aan vitamine B12. De huisarts gaf hem hierop regelmatig vitamine B12-injecties. Toen hij 15 was, begon hij klachten aan het gehoor te krijgen, niet veel later gevolgd door klachten aan het zicht. Een MRI-scan liet toen geen fysieke schade zien. Twee jaar later had hij een zicht van 20/200, wat hem voor de wet blind maakt. Toen de jongen 17 was, hebben artsen de jongen toch nog eens grondig onderzocht. Er werden meerdere micronutriënttekorten gevonden. Het schortte met name aan de B-vitamines en het mineraal koper. Vitamine D was ook schrikbarend laag. De jongen at nooit vis, kaas of eieren, die allen rijk zijn aan vitamine D.

Het is bekend dat de ziekte NON voort kan komen uit tekorten aan de vitamines B1, B2, B3, B11, B12 en de mineralen ijzer, calcium, magnesium en koper.

De moeder van de jongen zegt dat het leven van haar zoon is verwoest. Hij kan niet meer naar school en een toekomst op de arbeidsmarkt zit er ook niet meer in. Zijn blindheid ontwikkelde zich zeer snel. De jongen heeft ook geen sociaal leven. Hij wilde zich specialiseren in de ICT, maar die droom moet hij nu laten varen.

De jongen is wel begonnen met het nemen van vitaminepreparaten, maar aan zijn junkfooddieet is nog niets veranderd. Vlak na de diagnose heeft hij wel een tijdje fruitsmoothies geprobeerd, maar die heeft hij weer aan de kant gezet.

Enkele jaren geleden was er ook al een jongen blind geworden door zijn ongezonde junkfood dieet. Hij kreeg zijn zicht grotendeels weer terug toen hij begon aan een dieet met meer groenten en fruit (bron).

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.