Hoofdpagina » Nieuws » Geraffineerd voedsel beschadigt ons geheugen

Geraffineerd voedsel beschadigt ons geheugen

Uit onderzoek bij ratten blijkt dat een junkfood-dieet van slechts vier weken al genoeg is om dusdanig veel ontstekingen in het brein te genereren, dat er geheugenverlies kan worden vastgesteld. Ook het leervermogen werd aangetast. Het dieet bootste het westerse voedingspatroon na, met veel pizza, pasta, vlees en snacks. Er waren ook beginnende tekenen te zien van diabetes. Dit is uiteraard zeer alarmerend, want als dit al na vier weken is vastgesteld, kunnen de gevolgen voor mensen die jaren op het westerse dieet leven nog veel groter zijn. Gelukkig zagen de wetenschappers dat er ook een antigif bestaat voor het probleem: omega 3 in de vorm van DHA. Het lijkt erop dat DHA in staat is om de ontstekingen in specifiek het brein om te keren. Een aanrader is om te kiezen voor omega 3 uit algen, die in staat zijn om rijkelijk DHA te produceren. Het is dus niet nodig om vis als (enige) bron te hebben van dit omega 3-vetzuur.

De originele samenvatting
De consumptie van een verwerkt voedsel dieet (PD) verrijkt met geraffineerde koolhydraten, verzadigde vetten, en een gebrek aan vezels is toegenomen in de afgelopen decennia en heeft waarschijnlijk bijgedragen tot een verhoogde incidentie van chronische ziekte en gewichtstoename bij de mens. Er is ook aangetoond dat deze diëten een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de hersenen en de cognitieve functie bij knaagdieren, niet-menselijke primaten en mensen, mogelijk via neuroimmuun-gerelateerde mechanismen. De mechanismen waardoor PD de oudere hersenen beïnvloedt zijn echter onbekend. Deze leemte in kennis is van cruciaal belang, aangezien de oudere hersenen een verhoogde staat van ontsteking hebben, waardoor ze vatbaarder zijn voor secundaire uitdagingen. Hier hebben we aangetoond dat de consumptie van een PD, verrijkt met geraffineerde koolhydraatbronnen, gedurende 28 dagen de hippocampus- en amygdala-afhankelijke geheugenfunctie verminderde bij oude (24 maanden), maar niet jonge (3 maanden) F344 × BN-ratten. Deze geheugenstoornissen gingen gepaard met een verhoogde expressie van ontstekingsgenen, zoals IL-1β, CD11b, MHC klasse II, CD86, NLRP3, en complement component 3, in de hippocampus en de amygdala van oudere ratten. Belangrijk is dat we ook aantoonden dat wanneer dezelfde PD wordt aangevuld met het omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuur DHA, deze geheugendeficiënties en inflammatoire genexpressieveranderingen werden verbeterd bij oude ratten, waarmee we het eerste bewijs leverden dat DHA-supplementatie kan beschermen tegen geheugendeficiënties en inflammatoire genexpressie bij oude ratten die een verwerkt voedseldieet kregen. Ten slotte toonden we aan dat, hoewel de consumptie van PD de gewichtstoename verhoogde bij zowel jonge als oudere ratten, dit effect groter was bij oudere ratten. Veroudering werd ook geassocieerd met significante veranderingen in hypothalamus genexpressie, zonder invloed van DHA op gewichtstoename of hypothalamus genexpressie. Al met al verschaffen onze gegevens nieuwe inzichten in de interacties tussen voeding en hersenen door aan te tonen dat consumptie van PD de cognitieve functie nadelig beïnvloedt, waarschijnlijk via een neuro-immuunmechanisme, en dat DHA via de voeding dit fenomeen kan verhelpen.

Dietary DHA prevents cognitive impairment and inflammatory gene expression in aged male rats fed a diet enriched with refined carbohydrates. Brain, Behavior, and Immunity. 1 november 2021;98:198–209.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.