Hoofdpagina » Veelgestelde vragen » Kun je beter collageen of gelatine nemen?

Kun je beter collageen of gelatine nemen?

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in je lichaam, terwijl gelatine een gekookte vorm van collageen is. Als zodanig hebben ze meerdere kenmerken en voordelen gemeen (1, 2). Het gebruik en de toepassingen ervan verschillen echter aanzienlijk. Daarom kunnen zij niet door elkaar worden gebruikt en moet je wellicht de ene boven de andere kiezen, afhankelijk van je behoeften. In dit artikel worden de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen collageen en gelatine op een rijtje gezet, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Vergelijkbaar voedingsprofiel
Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en maakt ongeveer 30% van je eiwitmassa uit. Het zit vooral in bindweefsel zoals huid, gewrichten, botten en tanden, en het geeft je lichaam structuur, stevigheid en stabiliteit (1, 3, 4, 5). Anderzijds is gelatine een eiwitproduct dat ontstaat door collageen gedeeltelijk af te breken met behulp van warmte – bijvoorbeeld door dierlijke huid of beenderen te koken of te koken (2, 6). Deze vergelijkbare eiwitten hebben vrijwel identieke voedingsprofielen (7, 8). Collageen als gelatine bestaat voor bijna 100% uit eiwit en leveren zij per portie vrijwel dezelfde hoeveelheid van deze voedingsstof. Ze hebben ook een vergelijkbare samenstelling van aminozuren, organische verbindingen die bekend staan als de bouwstenen van eiwitten – met glycine als het meest voorkomende type (9). Aan de andere kant kunnen ze enigszins verschillen, afhankelijk van de dierlijke bron en de methode die wordt gebruikt om de gelatine te extraheren. Bovendien bevatten sommige commerciële gelatineproducten toegevoegde suiker, kunstmatige kleur- en smaakstoffen, die het voedingsprofiel aanzienlijk kunnen beïnvloeden (9).

Kortom: Collageen is het eiwit dat het meest in je lichaam voorkomt, terwijl gelatine een gedegradeerde vorm van collageen is. Ze hebben dus vrijwel dezelfde voedingssamenstelling.

De gezondheidsvoordelen

Collageen en gelatine worden veel gebruikt in de cosmetische en farmaceutische industrie, vooral vanwege hun gunstige effecten op de gezondheid van huid en gewrichten (9).

Kan tekenen van huidveroudering helpen verminderen
Collageen en gelatine kunnen de tekenen van huidveroudering, zoals droogte, schilfering en een verlies aan elasticiteit als gevolg van een vermindering van het collageengehalte van je huid, verbeteren (10). Studies tonen aan dat de inname van collageen en collageenpeptiden – een afgebroken vorm van collageen – de collageenproductie in de huid kan stimuleren en een anti-aging effect kan hebben (4, 10, 11, 12). Zo werd in twee studies bij mensen, waarbij deelnemers dagelijks 10 gram van een oraal collageensupplement innamen, respectievelijk na 8 en 12 weken een verbetering van de huidvochtigheid met 28% en een vermindering van de collageenfragmentatie met 31% – een indicator voor het verlies van collageenkwaliteit – gevonden (13). In een dierstudie van 12 maanden verbeterde de inname van gelatine uit vis de huiddikte met 18% en de collageendichtheid met 22% (14). Bovendien blijkt uit studies dat collageen het gehalte aan hyaluronzuur, een ander essentieel bestanddeel van de huidstructuur, kan verhogen, wat wijst op een mogelijk gunstig effect tegen door ultraviolet-B veroorzaakte huidbeschadiging (4, 15, 16). Tot slot bleek uit een onderzoek van 6 maanden bij 105 vrouwen dat een dagelijkse dosis van 2,5 gram collageenpeptiden het uiterlijk van de huid aanzienlijk verbeterde door cellulitis te verminderen, hoewel meer onderzoek nodig is om dit effect te bevestigen (17).

Kan de gezondheid van de gewrichten verbeteren
Supplementen met collageen en gelatine kunnen helpen bij de behandeling van gewrichtsslijtage ten gevolge van training en osteoartritis, een degeneratieve gewrichtsziekte die pijn en invaliditeit kan veroorzaken. Onderzoek suggereert dat deze eiwitten de gezondheid van de gewrichten kunnen verbeteren door zich na inname op te hopen in het kraakbeen, waardoor pijn en stijfheid worden verminderd (18, 19). In een 70 dagen durende studie bij 80 mensen met osteoartritis bijvoorbeeld, ondervonden degenen die 2 gram van een gelatine supplement per dag innamen significante verbeteringen in pijn en fysieke activiteiten, vergeleken met degenen in een controlegroep (20). In een 24 weken durend onderzoek bij 94 atleten vertoonden degenen die dagelijks een collageensupplement van 10 gram innamen, aanzienlijke verbeteringen in gewrichtspijn, mobiliteit en ontsteking, vergeleken met de mensen in een controlegroep (21).

Andere mogelijke voordelen

Collageen en gelatine hebben nog een paar gezondheidsvoordelen gemeen, waaronder:

  • Antioxiderende activiteit. Zowel collageen als gelatine bezitten antioxiderende eigenschappen en bestrijden de negatieve effecten die vrije radicalen kunnen hebben op veroudering en de algehele gezondheid (9).
  • Verbeterde darmgezondheid. Collageen en gelatine kunnen de bekleding van de darm verbeteren. Schade aan het darmslijmvlies kan anders leiden tot het ‘leaky gut’-syndroom en andere auto-immuunziekten (22, 23).
  • Verbeterde gezondheid van de botten. Supplementen met gedegradeerd collageen, zoals gelatine, kunnen de botmineraaldichtheid en de botvorming verhogen en tegelijkertijd de botafbraak verminderen (24).

Kortom: Collageen en gelatine kunnen de gezondheid van huid, gewrichten, darmen en botten verbeteren, en worden daarom veel gebruikt in de cosmetische en farmaceutische industrie.

Belangrijkste verschillen
De meeste verschillen tussen collageen en gelatine hebben te maken met hun chemische structuur. In zijn natuurlijke vorm wordt collageen gevormd door een drievoudige helix bestaande uit 3 ketens met elk meer dan 1.000 aminozuren (1). Gelatine, een gedegradeerde vorm van collageen, is daarentegen gedeeltelijk gehydrolyseerd of gebroken – wat betekent dat het bestaat uit kortere aminozuurketens (2). Dit maakt gelatine lichter verteerbaar dan zuiver collageen. Collageensupplementen worden echter meestal gemaakt van een volledig gehydrolyseerde vorm van collageen, collageenpeptiden genaamd, en deze zijn gemakkelijker te verteren dan gelatine. Bovendien lossen collageenpeptiden zowel in warm als in koud water op. De meeste vormen van gelatine daarentegen lossen alleen op in heet water. Anderzijds kan gelatine door zijn gelerende eigenschappen een gel vormen die dikker wordt bij afkoeling, een eigenschap die collageenpeptiden ontberen. Daarom kunnen ze niet door elkaar worden gebruikt (2). Collageen- en gelatine-supplementen zijn zowel in poedervorm als in korrelvorm verkrijgbaar. Daarnaast wordt gelatine verkocht in de vorm van vellen.

Kortom: De belangrijkste verschillen tussen collageen en gelatine houden voornamelijk verband met hun chemische structuur, waardoor collageen volledig oplost in heet of koud water en gelatine een gel vormt die dikker wordt bij afkoeling.

Welke moet je kiezen?
Oraal ingenomen collageen en gelatine hebben beide een hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat ze efficiënt door je spijsverteringsstelsel worden opgenomen (9). Daarom hangt de keuze tussen collageen of gelatine uiteindelijk af van het doel ervan. Collageen wordt meestal gebruikt als een gemakkelijk te verteren voedingssupplement. Je kunt het aan je koffie of thee toevoegen, het in een smoothie mengen of het door soepen en sauzen mengen zonder dat de consistentie verandert. Gelatine wordt daarentegen geprefereerd om zijn gelerende eigenschappen, die vele culinaire toepassingen en gebruiksmogelijkheden hebben. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om zelfgemaakte geleien en gummies te maken of om sauzen en dressings te verdikken. Dat gezegd hebbende, kun je het meeste voordeel halen uit collageensupplementen. Dit komt vooral doordat op de etiketten van collageensupplementen staat aangegeven hoeveel je inneemt, waardoor je je inname gemakkelijk kunt verhogen, terwijl je mogelijk veel minder gelatine binnenkrijgt als je deze vorm alleen in een recept gebruikt.

Kortom: Als je moet kiezen tussen collageen en gelatine, kijk dan naar het doel. Collageen wordt meestal gebruikt als voedingssupplement, terwijl gelatine de voorkeur geniet bij het koken.

Om te onthouden
Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het lichaam, en gelatine is een afgebroken vorm van collageen. Daarom hebben ze vrijwel identieke voedingsprofielen en kunnen ze beide de gezondheid van gewrichten, huid, darmen, haar en botten verbeteren. Zij worden echter voor verschillende doeleinden gebruikt wegens verschillen in hun chemische structuur. Collageen is wellicht beter geschikt als je op zoek bent naar een voedingssupplement. Gelatine daarentegen is ideaal bij de bereiding van desserts en gerechten die een dikkere, gelatineachtige textuur vereisen.

Bron: Should You Choose Collagen or Gelatin? Ariane Lang. Medically reviewed by Kathy W. Warwick. Healthline.com

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.