Netflix kan je gezondheid schaden

Het ‘comakijken’ is een steeds populairdere bezigheid onder Nederlanders. Hierbij wordt de ene aflevering na de andere gestreamd van onder meer Netflix. Er kan geen weerstand worden geboden aan de verslavende verhaallijnen van series als House of Cards, Breaking Bad en Game of Thrones. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt nu dat regelmatig comakijken een schadelijk effect kan hebben op je gezondheid.

Officieel is de definitie van comakijken het zien van 3 of meer afleveringen van series vlak na elkaar. Hoewel onderzoek naar comakijken nog in de kinderschoenen staat, is inmiddels duidelijk dat de gewoonte een desastreus effect kan hebben op je slaapgewoontes (1). Mensen die regelmatig aan comakijken (bingewatching) doen slapen vaak slechter, krijgen vaak te maken met slapeloosheid en hebben regelmatig last van vermoeidheid overdag.

Daarbij melden onderzoekers dat het bingewatchen vaak gepaard gaat met het eten van ongezonde snacks (2). Met de komst van streamingdiensten kan er op elk moment van de dag een serie gekeken worden. De onderzoekers zien dat mensen nu series kijken in plaats van te gaan sporten of vrienden en familie te ontmoeten.

Onderzoekers hebben daadwerkelijk proefpersonen betaald om langdurig te Netflixen, om vervolgens te kijken wat dit voor invloed heeft op onze gezondheid (3). De conclusies waren niet best. Lang Netflixen heeft een zeer negatieve invloed op onze aderen, waardoor het risico op trombose, een beroerte en diabetes type 2 toeneemt. Wie naast het veelvuldig Netflixen de moeite neemt om veel te sporten, kan het risico niet neutraliseren zeggen de onderzoekers.

Onderzoekers zijn er niet over uit of de schadelijke werking nu komt door het langdurig stilzitten, of het gebrek aan sociale interacties (4). Je eenzaam voelen kan het risico op hart- en vaatziekte sterk doen stijgen. Sociale relaties zijn dus cruciaal voor een goede gezondheid. Er kan ook een negatieve spiraal ontstaan: door veel te Netflixen kan iemand sociaal minder actief worden. Door de afgenomen sociale activiteit, kunnen er eerder depressieve gevoelens ontstaan (56). Het is voor veel mensen dan lastig om hier weer uit te komen.

Netflix houdt precies bij hoe lang je per dag gebruikt maakt van hun dienst. Series in de categorie horror en thriller worden per persoon gemiddeld 2,5 uur per dag bekeken (7). Na het kijken van een aflevering, start Netflix automatisch al de volgende aflevering, waardoor het comakijken ook nog eens wordt aangemoedigd.

Bij het kijken van series komt er dopamine in het brein vrij, wat voor een vermindering van stress kan zorgen (8). Het kijken van één of twee series op een dag hoeft dus niet meteen schadelijk te zijn voor de gezondheid. Onderzoekers melden dat het stilzitten vanaf 30 minuten schadelijk voor de gezondheid begint te worden (9). Daarom is het raadzaam om na een aflevering op Netflix even te bewegen. Zet de vuilnis dan buiten, doe de afwas of ga even naar het toilet en schenk een glas water in voor jezelf. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Help anderen gezonder te worden en deel dit artikel:
Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.