‘Wie betaalt, bepaalt’ zeggen onderzoekers naar aanleiding van een enquête onder ruim 100 wetenschappers. Onderzoekers worden één op de vijf keer voor publicatie onder druk gezet om de resultaten te wijzigen, uit te stellen of in z’n geheel niet te publiceren. De onderzoekers roepen daarom onder meer op om alle onderzoeken vooraf te registreren en wetenschappers contractueel alle vrijheid te geven. Onder onderzoekers zou een onderlinge code moeten komen voor acceptabele voorwaarden. Het is duidelijk dat er een hoop werk aan de winkel is, want deze wantoestanden zijn vastgesteld in Noord-Amerika, Europa en Oceanië.
Het originele uittreksel van de studie:
Achtergrond
Overheden financieren gewoonlijk onderzoek met specifieke toepassingen in het achterhoofd. Dergelijke mechanismen kunnen de ‘vertaling van onderzoek’ vergemakkelijken, maar financiers kunnen ook strategieën toepassen die de integriteit van zowel wetenschap als overheid kunnen ondermijnen. De onderzoekers hebben de prevalentie geschat en de correlaten onderzocht van pogingen van financiers om de resultaten van interventies op het gebied van gezondheidsgedrag te onderdrukken.
Methoden
Ons steekproefkader bestond uit hoofd- of corresponderende auteurs van artikelen (gepubliceerd 2007-2017) die waren opgenomen in een Cochrane review, waarin bevindingen werden gerapporteerd van interventies ter verbetering van voeding, lichamelijke activiteit, seksuele gezondheid, roken en middelengebruik. Onderdrukkende gebeurtenissen waren gebaseerd op een eerdere enquête onder academici op het gebied van de volksgezondheid. Deelnemers beantwoordden vragen over zeven gevallen van onderdrukking bij hun pogingen om verslag te doen van de proef, bijvoorbeeld [mij werd] “gevraagd bepaalde bevindingen te onderdrukken omdat ze als ongunstig werden beschouwd”. We onderzochten ook het verband tussen informatie over de financier van de studie, de geografische locatie, het beoogde gezondheidsgedrag, de democratiebeoordeling van het land en de leeftijd van publicatie met gerapporteerde onderdrukking.
Bevindingen
De onderzoekers ontvingen antwoorden van 104 auteurs (50%) van 208 in aanmerking komende trials, uit Noord-Amerika (34%), Europa (33%), Oceanië (17%), en andere landen (16%). Achttien procent meldde ten minste één van de zeven onderdrukkingsgebeurtenissen met betrekking tot de betreffende trial. De meest gerapporteerde onderdrukkingsgrond was dat financier(s) terughoudend waren met publiceren omdat zij de resultaten ‘ongunstig’ vonden (9% gerapporteerd). We vonden geen sterke associaties met het onderwerp van onderzoek, financieringsbron, democratie, regio, of jaar van publicatie.
Conclusie
Een op de vijf onderzoekers in deze wereldwijde steekproef meldde onder druk te zijn gezet om de resultaten van interventiestudies op het gebied van gezondheidsgedrag uit te stellen, te wijzigen of niet te publiceren. Regulering van de praktijken van financiers en universiteiten, het opzetten van studieregisters, en verplichte openbaarmaking van financieringsvoorwaarden in wetenschappelijke tijdschriften, zijn nodig om de integriteit van onderzoek van algemeen nut te beschermen.
Bron: Foodlog.nl – ‘Overheid manipuleert uitkomsten wetenschappelijk gezondheidsonderzoek vaker dan bedrijven’.
De originele en volledige studie is hier terug te lezen: McCrabb S, Mooney K, Wolfenden L, Gonzalez S, Ditton E, Yoong S, e.a. “He who pays the piper calls the tune”: Researcher experiences of funder suppression of health behaviour intervention trial findings. PLOS ONE. 18 augustus 2021;16(8):e0255704.