Een chronisch tekort aan goede slaap is bij volwassenen in verband gebracht met versnelde biologische veroudering. Hierdoor neemt het risico op ziektes flink toe. Onderzoekers vroegen zich af of een slaaptekort bij moeders in de kraamtijd voor een versnelde veroudering van de genen zou kunnen zorgen. Een gebrek aan slaap blijkt hen niet alleen vatbaarder te maken voor kanker en hart- en vaatziekten, ook verouderen zij zeven jaar in de eerste 6 maanden na de bevalling.
Een nieuwe studie van UCLA wetenschappers suggereert dat slaapverlies van kersverse moeders verband houdt met versnelde veroudering. De studie testte 33 moeders tijdens hun zwangerschappen en het eerste levensjaar van hun baby’s. De wetenschappers analyseerden de leeftijd van de vrouwen door DNA uit bloedmonsters te analyseren.
Ze ontdekten dat de biologische leeftijd van moeders die na de eerste 6 maanden nog altijd minder dan zeven uur per nacht sliepen, op de eerste verjaardag van hun kind zes tot zeven jaar ouder waren dan die van moeders die zeven uur of meer sliepen.
Ook bleken moeders die minder sliepen kortere telomeren in hun witte bloedcellen te hebben. Verkorte telomeren zijn in verband gebracht met een hoger risico op kankers, hart- en vaatziekten en andere ziekten, en een vroegere dood.
De eerste auteur van de studie, Judith Carroll, UCLA’s George F. Solomon Professor in Psychobiologie, zei: “De eerste maanden van postpartum slaaptekort kunnen een blijvend effect hebben op de lichamelijke gezondheid. We weten uit een groot aantal onderzoeken dat minder dan zeven uur per nacht slapen schadelijk is voor de gezondheid en daarbij het risico op ouderdomsziekten verhoogt.”
De slaapduur varieerde bij elke deelnemer: van vijf tot negen uur. Meer dan de helft van de moeders bleek minder dan zeven uur te krijgen, zowel zes maanden als een jaar na de bevalling.
Caroll zei, “We ontdekten dat met elk uur extra slaap, de biologische leeftijd van de moeder jonger werd. Ik, en veel andere slaapwetenschappers, beschouwen de gezondheid van de slaap als even vitaal voor de algemene gezondheid als voeding en lichaamsbeweging.”
Co-auteur Christine Dunkel Schetter, een vooraanstaand hoogleraar psychologie en psychiatrie aan de UCLA, zei dat “de studieresultaten en andere bevindingen over de geestelijke gezondheid van moeders na de bevalling een impuls geven om moeders van jonge zuigelingen beter te steunen zodat ze voldoende slaap kunnen krijgen – eventueel door ouderschapsverlof zodat beide ouders wat van de zorglasten kunnen dragen, en door programma’s voor gezinnen en vaders”.
“Hoewel versnelde biologische veroudering in verband met slaapgebrek de gezondheidsrisico’s voor vrouwen kan verhogen, is dat niet automatisch schadelijk voor hun lichaam. We willen niet de boodschap dat moeders blijvende schade oplopen door de zorg voor baby’s en slaapverlies. We weten niet of deze effecten langdurig zijn.”
De onderzoekers benadrukken dat de deelnemers aan de studie geen grote, diverse groep waren, en dat deze studie niet evalueert of deze effecten langdurig zijn. Een eerdere studie bij mannen van 50 tot 72 jaar vond dat de biologische leeftijd met drie jaar daalde na twee maanden van gezonde voeding, beweging en rust.
Een studie uit 2019 onder 5.805 Amerikanen gaf aan dat meer dan de helft van de moeders gedurende het moederschap minder dan zeven uur slaap krijgt, terwijl mannen wel genoeg slaap krijgen. In die studie nam de slaap van moeders af met elk kind in huis.
Bronnen: Fastcompany, WalesOnline, TechExplorist.
De originele studie is hier online te vinden:
Postpartum sleep loss and accelerated epigenetic aging. Sleep Health. 1 juni 2021;7(3):362–7.