Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van carob

De voedingswaarde van carob

Voedingswaardetabel van carob per 100 gram:

Per 100 g / ml Carob ADH*
kcal 229 11,45%
Kj 959 11,42%
Water (g) 3,7 0,19%
Eiwit (g) 4,8 8,57%
Koolhydraten (g) 91,6 35,23%
Suiker (g) 50,5
Vet (g) 0,7 1,00%
Verzadigd (g) 0,1
E.O.V. (g) 0,2
M.O.V. (g) 0,2
Omega 6 (g) 218
Omega 3 (g) 4,1
Cholesterol (mg) 0
Vezels (g) 41 117,14%
A (mg) 0,015 1,31%
B1 (mg) 0,1 9,09%
B2 (mg) 0,5 33,33%
B3 (mg) 2 12,50%
B5 (mg)
B6 (mg) 0,4 26,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg) 0,2 0,27%
D (ug)
E (mg) 0,6 6,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg) 36,1 3,61%
Kalium (mg) 852 24,34%
Calcium (mg) 358 35,80%
Fosfor (mg) 81,4 10,18%
IJzer (mg) 3 37,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg) 55,6 18,53%
Koper (mg) 0,6 66,67%
Selenium (ug) 5,5 10,00%
Zink (mg) 0,9 6,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over carob
Carob wordt soms ook als ‘carobe’ geschreven. Het is een vaak gebruikte vervanger voor cacao in chocoladeproducten. Carob is al langer bekend dan chocola en te beschouwen als een voorloper daarvan. Het werd gebruikt als zoetstof voordat men wist hoe suiker uit riet en suikerbieten gehaald kon worden.

Carob wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de peulen die aan de johannesbrood-boom groeien. Deze behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Dit is een 6 tot 10 meter hoge boom die groeit in landen rond de Middellandse Zee. Carob groeit aan deze boom in donkerbruine peulen die tot 20 cm lang en 3 cm dik zijn.

Van de zaden uit deze peul wordt het bekende johannesbroodpitmeel gemaakt, dat vaak aan babymelk wordt toegevoegd om reflux tegen te gaan. Carob wordt gemaakt door de peul zonder de zaden, maar inclusief het vruchtvlees, te roosten. Dit wordt vervolgens gemalen en zo ontstaat een smaak die wel wat weg heeft van cacao.

Carob bevat geen cafeïne, heeft een lager vetgehalte en weinig oxaalzuur in vergelijking met cacao. Ook bevat het wat meer vitamines en mineralen, vooral ijzer en calcium. 

Verkrijgbaar
Er zijn verschillende chocoladevervangers verkrijgbaar op basis van carob. De meest bekende is wel de carobpasta. Deze kan de gangbare chocoladepasta vervangen en is te  koop in natuurwinkels en biologische supermarkten. Carob is daar ook verkrijgbaar als los poeder. Ook online kun je aan carob komen. Gewone supermarkten hebben het niet in hun assortiment.

Toepassing
Carob kan in allerlei recepten en gerechten dienen ter vervanging van cacao. Bijvoorbeeld in cake, koek, chocolademelk en ijs. Je kunt er ook zelf een pasta van maken voor op brood.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.