De voedingswaarde van carob

Voedingswaardetabel van carob per 100 gram:

Per 100 g / mlCarobADH*
kcal22911,45%
Kj95911,42%
Water (g)3,70,19%
Eiwit (g)4,88,57%
Koolhydraten (g)91,635,23%
Suiker (g)50,5
Vet (g)0,71,00%
Verzadigd (g)0,1
E.O.V. (g)0,2
M.O.V. (g)0,2
Omega 6 (g)218
Omega 3 (g)4,1
Cholesterol (mg)0
Vezels (g)41117,14%
A (mg)0,0151,31%
B1 (mg)0,19,09%
B2 (mg)0,533,33%
B3 (mg)212,50%
B5 (mg)
B6 (mg)0,426,67%
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)0,20,27%
D (ug)
E (mg)0,66,00%
Vitamine K (ug)
Natrium (mg)36,13,61%
Kalium (mg)85224,34%
Calcium (mg)35835,80%
Fosfor (mg)81,410,18%
IJzer (mg)337,50%
Jodium (ug)
Magnesium (mg)55,618,53%
Koper (mg)0,666,67%
Selenium (ug)5,510,00%
Zink (mg)0,96,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over carob
Carob is een vervanger voor cacao, vaak gebruikt in chocoladeproducten. Carob is al langer bekend dan chocolade en kunnen we eigenlijk als voorganger zien. Het werd als zoetstof gebruikt voordat men wist hoe suiker uit riet en suikerbieten gehaald kon worden. Carob wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom. Deze behoort tot de vlinderbloemenfamilie. Dit is een 6 tot 10 meter hoge boom die groeit in landen rond de Middellandse Zee. Carob groeit in donkerbruine peulen. De peulen worden tot 20 cm lang en zijn 3 cm dik. Van de zaden uit deze peul wordt carobepoeder gemaakt. De zaden kunnen niet rauw worden gegeten of verwerkt, maar dienen eerst geroosterd te worden. Door het roosteren ontstaat er een smaak die wel wat weg heeft van caco. Carob bevat geen cafeïne, heeft een lager vetgehalte en weinig oxaalzuur in vergelijking met cacao. Ook bevat het wat meer vitamines en mineralen, vooral ijzer en calcium. 

Verkrijgbaar
Er zijn verschillende chocoladevervangers verkrijgbaar op basis van carob. De meest bekende is wel de carobpasta. Deze kan ter vervanging dienen van gangbare chocoladepasta en is verkrijgbaar in natuurwinkels en biologische supermarkten. Carob is daar ook verkrijgbaar als los poeder. Ook online kun je aan carob komen. Supermarkten hebben het niet in hun assortiment.

Toepassing
Carob kan in allerlei recepten en gerechten dienen ter vervanging van cacao. Bijvoorbeeld in cake, koek, chocolademelk en ijs. Je kunt er ook zelf een pasta van maken en op brood smeren.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: