Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van witte en blauwe druiven

De voedingswaarde van witte en blauwe druiven

Voedingswaardetabel van witte en blauwe druiven per 100 gram:

Per 100 g Druiven (wit) ADH* Druiven (blauw) ADH*
kcal 76 3,80% 75 3,75%
Kj 320 3,81% 316 3,76%
Water (g) 80,4 4,02% 80,2 4,01%
Eiwit (g) 0,5 0,89% 0,6 1,07%
Koolhydraten (g) 16,9 6,50% 16,8 6,46%
Suiker (g) 15,6 16,8
Vet (g) 0,4 0,57% 0,1 0,14%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,4 4,00% 2,1 6,00%
A (mg) 0,02 2,22% 0,02 2,22%
B1 (mg) 0,04 3,64% 0,04 3,64%
B2 (mg) 0,01 0,67% 0,02 1,33%
B3 (mg) 0,2 1,25% 0,2 1,25%
B5 (mg) 0,05 1,00% 0,05 1,00%
B6 (mg) 0,058 3,87% 0,048 3,20%
B11 / Foliumzuur  (ug) 2,8 0,93% 23 3,00%
B12 (ug)
C (mg) 1 1,33% 2 2,67%
D (ug)
E (mg) 0,3 3,00% 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 8,6 7,17% 8,6 7,17%
Natrium (mg) 1 0,10% 5 0,50%
Kalium (mg) 244 6,97% 224 6,40%
Calcium (mg) 13 1,30% 21 2,10%
Fosfor (mg) 24 3,00% 25 3,13%
IJzer (mg) 0,3 3,75% 0,2 2,50%
Jodium (ug) 2,5 1,67% 2,5 1,67%
Magnesium (mg) 8 2,67% 10 3,33%
Koper (mg) 0,09 10,00% 0,12 13,33%
Selenium (ug)
Zink (mg) 0,29 1,93% 0,12 0,80%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over druiven

Druiven zijn geliefd om hun zoete smaak. Het suikergehalte is dan ook erg hoog. Het is zelfs één van de zoetste fruitsoorten. Bovendien zijn het gemakkelijke vruchten om te eten en te verwerken. Dit alles maakt druiven populair.

Soorten

Druiven zijn rond tot ovaal en groeien in trossen aan ranken. Er zijn witte en blauwe soorten, met en zonder pit. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen wijn- en tafeldruiven, ook wel ‘consumptiedruiven’ genoemd. Zoals de naam al zegt, zijn wijndruiven geschikt om wijn van te maken en tafeldruiven om uit het vuistje te eten of te verwerken in de keuken.

Herkomst

In het seizoen, in de nazomer en de herfst, komen druiven meestal uit Griekenland en Italië of andere landen met een mediterraan klimaat. Andere maanden komen ze afwisselend uit Zuid-Amerika, Israël en Zuid-Afrika. Nederland kent geen druiventeelt voor de commerciële verkoop.

Verkrijgbaar

Druiven zijn in de supermarkt het hele jaar door te koop. Het is beter om druiven alleen in de nazomer en in de herfst te eten. De overige maanden wordt de fruitsoort van ver ingevlogen wat een behoorlijke milieubelasting betekent. Daarnaast worden er op druivenranken nogal wat bestrijdingsmiddelen gespoten. Dit vanwege de gevoeligheid voor plagen en ziekten. Biologische druiven zijn daarom een gezondere keuze.

Als je druiven koopt, kijk dan of de druiven gaaf zijn en stevig aanvoelen. Wanneer de steeltjes verdroogd lijken, zijn de trossen niet meer vers.

Bewaren

Druiven zijn zeer kort houdbaar. Bewaar de trossen altijd op een koele plek, daar blijven ze 3 tot 4 dagen goed. Druiven hebben de neiging gauw te verdrogen of juist te schimmelen. In de koelkast wordt dit proces vertraagd, daar houd je ze vaak een weekje goed, onafgedekt of in een papieren zak.

Toepassing

Goede, sappige druiven zijn het lekkerst om zo te eten. Maar je kunt druiven bijvoorbeeld ook verwerken in salades met hartige smaken. Zo combineert de fruitsoort goed met (geiten)kaas, witlof, zuurkool en vleeswaren. Ook noten en zaden zijn lekker met druiven. En natuurlijk kan je het fruit ook ter decoratie van allerlei gerechten inzetten.

Wist je dat:

  • Bijna 90% van de totale druivenoogst bestemd is voor de wijnproductie?
  • Je druiven ook prima kunt invriezen voor later gebruik?
  • Naast het produceren van wijn, druiven ook gebruikt worden voor de productie van rozijnen, sterke drank, druivensap en druivenpitolie?
  • Tafeldruiven een hoger suikergehalte hebben dan wijndruiven?

Wetenschappelijke weetjes over de voedingswaarde van druiven:

Druiven bevatten een handjevol vitamines en mineralen, maar zijn interessanter vanwege de honderden actieve plantenstoffen, zoals: proanthocyanidines, quercetine, kaempferol en uiteraard resveratrol. Deze stoffen kunnen volgens onderzoekers tezamen levensverlengend werken (1). Resveratrol zit met name in de schil van druiven.

Ook werken verschillende polyfenolen in de druiven tegen cardiovasculaire aandoeningen, hoge cholesterolwaarden, ontstekingen en kanker (2). Daarnaast kan de huid verbeteren door het dagelijks eten van druiven.

Blauwe druiven zijn rijk aan anthocyanen, maar witte weer niet. Daarom zijn blauwe druiven ietsje gezonder dan witte. Interessant is ook dat de pitten van druiven bijzonder gezond zijn. Ze zorgen ervoor dat de bloeddruk licht daalt nadat je ze hebt gegeten (3).

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

1. Bertelli AA, Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. Journal of cardiovascular pharmacology. 2009; 54(6):468-76.

2. Dohadwala MM, Vita JA. Grapes and Cardiovascular Disease. Journal of Nutrition. 2009; 139(9):1788S-1793S.

3. Sivaprakasapillai B, Edirisinghe I, Randolph J, Steinberg F, Kappagoda T. Effect of grape seed extract on blood pressure in subjects with the metabolic syndrome. Metabolism: clinical and experimental. 2009; 58(12):1743-6.

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.