web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van krentenbol

De voedingswaarde van krentenbol

Voedingswaardetabel van krentenbol per 100 gram:

Per 100 g Krentenbol ADH*
kcal 268 13,40%
Kj 1134 13,50%
Water (g) 32,2 1,61%
Eiwit (g) 8,4 15,00%
Koolhydraten (g) 50,9 19,58%
Suiker (g)
Vet (g) 2,5 3,57%
Verzadigd (g) 0,8
E.O.V. (g) 0,7
M.O.V. (g) 0,7
Omega 6 (g) 0,6
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 4,6
Transvet (g) 0,02
Vezels (g) 4,2 12,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,1 6,67%
B3 (mg) 1,4 8,75%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,97 64,67%
B11 / Foliumzuur (ug) 56,1 18,70%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,7 7,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 387 38,70%
Kalium (mg) 330 9,43%
Calcium (mg) 50 5,00%
Fosfor (mg) 105 13,13%
IJzer (mg) 1,7 21,25%
Jodium (ug) 53,3 35,53%
Magnesium (mg) 29 9,67%
Koper (mg) 0,25 27,78%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,64 4,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over krentenbollen
Een krentenbol is een zacht zoet broodje dat krenten of rozijnen bevat. Het deeg van een gebakken krentenbol is groengeel van kleur, wat het resultaat is van de natuurlijke pigmenten van de rozijnen die in het gistdeeg terechtkomen. De broodjes worden vooral in Nederland en Vlamingen gegeten, daarbuiten zijn ze onbekend. Om deze reden spreken Engelsen vaak over de “Dutch Currant Buns”, waarbij Currant Buns verwijst naar een krentenbol. Currants is het Engelse woord voor krenten. In de Warenwetbesluit Meel en Brood is vastgelegd dat een krentenbol voor minimaal 30% uit krenten moet bestaan om deze naam te mogen dragen. Wanneer het gehalte aan krenten lager is, spreekt ment vaak over vruchtenbollen, die meestal maar 10% krenten bevatten.

Geschiedenis
De krentenbol werd oorspronkelijk gegeten bij niet-​katholieke begrafenissen en werden daarom ook leedbollen genoemd.

Verkrijgbaarheid
Krentenbollen zijn in de supermarkten of bij bakkers vrijwel altijd goed verkrijgbaar, aangezien ze tot het standaard assortiment behoren. Meestal zijn ze per 4 of 6 verpakt.

Houdbaarheid
Krentenbollen zijn doorgaans 2 – 4 dagen houdbaar, mits bewaard in een koele en donkere keukenkast. Door ze op de dag van aanschaf in te vriezen, kun je ze 1 maand goedhouden.

Toepassingen
Krentenbollen kunnen zo uit de hand worden gegeten, maar vaak worden ze besmeerd met boter en eventueel belegd met kaas.

Ingrediënten krentenbol
Een standaard krentenbol bevat meestal:
tarwebloem, rozijn, water, bakkersgist, krent, tarwegluten, dextrose, vegetarisch weipoeder, plantaardige olie (raap, zonnebloem), gejodeerd zout, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], natriumstearoyl-2-lactylaat [E481], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e]), roggemeel, rijsmiddel (natriumcarbonaat [E500]), glucosestroop, melkeiwit, natuurlijke aroma’s, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwemoutmeel, kurkuma, erwteneiwit, maltodextrine.

Biologische krentenbollen bevatten vaak:
TARWEBLOEM, 22,6% rozijnen, water, 9,1% krenten, bakkersgist, TARWEGLUTEN, suiker, gejodeerd zout, MELKPOEDER, meelverbeteraar: ascorbinezuur, TARWEMEEL, raapzaadolie,zonnebloemolie, SOJA, natuurlijke citroenaroma, olijfolie*. * = van biologische oorsprong

Het valt op dat biologische krentenbollen minder ingrediënten bevatten, maar beiden bevatten toegevoegd suiker. Ook bevatten ze beiden melkpoeder, waar de kenmerkende romige smaak door ontstaat. Beiden bevatten zowel krenten als rozijnen.

Verschil krenten en rozijnen
Rozijnen en krenten zijn allemaal populaire soorten gedroogd fruit. Meer specifiek zijn het verschillende soorten gedroogde druiven. Ze zitten boordevol essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten. Rozijnen zijn een soort druif die ongeveer drie weken gedroogd is. De druiven worden donkerder naarmate ze drogen, wat rozijnen hun donkerbruine kleur geeft. Voor het maken van rozijnen wordt een scala aan druivensoorten gebruikt. De grootte, smaak en kleur hangen af van de gebruikte druivensoort. Rozijnen zijn donker van kleur, hebben een zachte textuur, een zoete smaak en zijn doorgaans groter dan sultanarozijnen en krenten. Sultanarozijnen worden gemaakt van groene pitloze druiven. Krenten worden tot drie weken gedroogd. Rozijnen, sultana’s en krenten zijn zeer voedzaam, wat is te danken aan het droogproces dat het watergehalte vermindert van 80% tot 15%. De druiven krimpen tijdens dit proces, waardoor een kleine, gedroogde vrucht overblijft die rijk is aan voedingsstoffen. In feite, bevatten gedroogde druiven tot vier keer meer vezels, vitaminen en mineralen dan verse druiven.

Zijn krentenbollen gezond
Als we kijken naar de nutritionele waarde van krentenbollen, dan blijkt dat ze niet uitblinken in voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Dat kom omdat witmeel de basis vormt voor de broodjes. Twee uitschieters zijn vitamine B6 en jodium. Aan vitamine B6 hebben de meeste mensen geen tekort, maar een jodiumtekort komt vaker voor. Jodium komt in een krentenbol terecht, doordat er bakkerszout aan is toegevoegd. Dit betekent dat er veel zout in een krentenbol zit. Daarnaast bevatten krentenbollen toegevoegde suiker, waardoor krentenbollen al meer dan de categorie koek en taart terechtkomen. Kun je een krentenbol dan beter laten staan? Ja en nee. Krenten zijn zeer rijk aan antioxidanten, waardoor ze bijzonder gezond kunnen zijn. Anderzijds zijn krenten en rozijnen volgens meerdere instanties zeer sterk bespoten met bestrijdingsmiddelen. Deense onderzoekers stelden vast dat op 10 verschillende soorten rozijnen die in de Europese supermarkten worden verkocht 22 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn gevonden. Om deze reden is het verstandig om te kiezen voor biologische krentenbollen. Als je het nog gezonder wilt maken, dan zijn mueslibollen een slimme optie. Mueslibollen bevatten volkorenmeel en noten, terwijl er geen suiker aan wordt toegevoegd. Dit maakt het een gezondere keuze.

Weetjes/Wist je dat?

  • ‘Het leven is geen zoete krentenbol’ daadwerkelijk in onze taal wordt gebruikt? Het spreekwoord betekent zoals als iedereen heeft wel eens een tegenvaller of het leven is niet altijd leuk.
  • De ingrediënten van krentenbrood vergelijkbaar is met die van de krentenbol? Ook voor krentenbrood geldt dat het ten minste 30% krenten moet bevatten volgens het Warenwetbesluit Meel en brood.
  • Krentenbollen van de supermarkt gemiddeld tussen de 27 – 30 ingrediënten bevatten? En sommige uitschieters wel 37? Terwijl een zelfgebakken krentenbol maar 6 ingrediënten bevat.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: