Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van krentenbol

De voedingswaarde van krentenbol

Voedingswaardetabel van krentenbol per 100 gram:

Per 100 g Krentenbol ADH*
kcal 268 13,40%
Kj 1134 13,50%
Water (g) 32,2 1,61%
Eiwit (g) 8,4 15,00%
Koolhydraten (g) 50,9 19,58%
Suiker (g)
Vet (g) 2,5 3,57%
Verzadigd (g) 0,8
E.O.V. (g) 0,7
M.O.V. (g) 0,7
Omega 6 (g) 0,6
Omega 3 (g) 0,1
Cholesterol (mg) 4,6
Transvet (g) 0,02
Vezels (g) 4,2 12,00%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,1 6,67%
B3 (mg) 1,4 8,75%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,97 64,67%
B11 / Foliumzuur (ug) 56,1 18,70%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 0,7 7,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 387 38,70%
Kalium (mg) 330 9,43%
Calcium (mg) 50 5,00%
Fosfor (mg) 105 13,13%
IJzer (mg) 1,7 21,25%
Jodium (ug) 53,3 35,53%
Magnesium (mg) 29 9,67%
Koper (mg) 0,25 27,78%
Selenium (ug) 3 5,45%
Zink (mg) 0,64 4,27%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over krentenbollen
Een krentenbol is een zacht zoet broodje dat krenten of rozijnen bevat. Een gebakken krentenbol is van binnen ietwat groengeel van kleur: het resultaat van de natuurlijke pigmenten van de rozijnen in het gistdeeg. Krentenbollen worden vooral in Nederland en Vlaanderen gegeten, daarbuiten zijn ze onbekend. Engelsen spreken dan ook over de ‘Dutch currant buns’. ‘Currants’ is het Engelse woord voor krenten.

In het Warenwet-besluit Meel en Brood is vastgelegd dat een krentenbol voor minimaal 30% uit krenten moet bestaan om de naam ‘krentenbol’ te verdienen. Wanneer het gehalte aan krenten lager is, spreekt men vaak over ‘vruchtenbollen’, die meestal maar 10% krenten bevatten.

Geschiedenis
De krentenbol werd oorspronkelijk gegeten bij niet-​katholieke begrafenissen en werden daarom ook ‘leedbollen’ genoemd.

Verkrijgbaarheid
Aangezien krentenbollen tot het standaard assortiment behoren van supermarkten en bakkers zijn ze vrijwel altijd goed verkrijgbaar. Meestal zijn ze per 4 of per 6 verpakt.

Houdbaarheid
Krentenbollen zijn doorgaans 2 tot 4 dagen houdbaar, mits bewaard in een koele en donkere keukenkast. Door ze op de dag van aanschaf in te vriezen, kun je ze 1 maand goedhouden.

Toepassingen
Krentenbollen kunnen zo uit de hand worden gegeten, maar vaak worden ze besmeerd met boter en/of belegd met kaas.

Ingrediënten krentenbol
Een standaard krentenbol bevat meestal:
tarwebloem, rozijn, water, bakkersgist, krent, tarwegluten, dextrose, vegetarisch weipoeder, plantaardige olie (raap, zonnebloem), gejodeerd zout, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], natriumstearoyl-2-lactylaat [E481], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met monoacetyl- en diacetylwijnsteenzuur [E472e]), roggemeel, rijsmiddel (natriumcarbonaat [E500]), glucosestroop, melkeiwit, natuurlijke aroma’s, meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwemoutmeel, kurkuma, erwteneiwit, maltodextrine.

Biologische krentenbollen bevatten vaak:
TARWEBLOEM, 22,6% rozijnen, water, 9,1% krenten, bakkersgist, TARWEGLUTEN, suiker, gejodeerd zout, MELKPOEDER, meelverbeteraar: ascorbinezuur, TARWEMEEL, raapzaadolie,zonnebloemolie, SOJA, natuurlijke citroenaroma, olijfolie*. * = van biologische oorsprong

Het valt op dat de biologische krentenbollen weliswaar minder ingrediënten bevatten, maar dat er ook suiker is toegevoegd. Ook zit er in beide versies melkpoeder, wat het broodje de kenmerkende romige smaak geeft. Beiden bevatten zowel krenten als rozijnen.

Verschil krenten en rozijnen
Rozijnen en krenten zijn populaire soorten gedroogd fruit. Meer specifiek zijn het verschillende soorten gedroogde druiven. Ze zitten boordevol essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten. Rozijnen zijn een soort druiven die ongeveer drie weken gedroogd zijn. De druiven worden donkerder naarmate ze drogen, wat rozijnen hun donkerbruine kleur geeft. De grootte, smaak en kleur wordt bepaald door de gebruikte druivensoort. De donker gekleurde rozijnen hebben een zachte textuur, een zoete smaak en zijn doorgaans groter dan sultanarozijnen en krenten. Sultanarozijnen worden gemaakt van groene pitloze druiven. Krenten worden tot drie weken gedroogd.

Rozijnen, sultana’s en krenten zijn zeer voedzaam dankzij het droogproces dat het watergehalte vermindert van 80% tot circa 15%. De druiven krimpen tijdens dit proces, waardoor een kleine, geconcentreerde  vrucht overblijft die rijk is aan voedingsstoffen. In feite, bevatten gedroogde druiven tot vier keer meer vezels, vitaminen en mineralen dan verse druiven.

Zijn krentenbollen gezond
Als we kijken naar de nutritionele waarde van krentenbollen, dan blijkt dat ze niet uitblinken in voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Dit omdat witmeel de basis vormt voor de broodjes. Twee uitschieters zijn vitamine B6 en jodium. Aan vitamine B6 hebben de meeste mensen geen tekort, maar een jodiumtekort komt vaker voor. Jodium komt in een krentenbol terecht, doordat er bakkerszout aan is toegevoegd. Dit betekent dat er veel zout in een krentenbol zit. Daarnaast bevatten krentenbollen toegevoegde suiker, waardoor krentenbollen eerder in de categorie ‘koek en taart’ vallen.

Kun je een krentenbol dan beter laten staan? Ja en nee. Krenten zijn zeer rijk aan antioxidanten, waardoor ze bijzonder gezond kunnen zijn. Anderzijds zijn krenten en rozijnen volgens meerdere instanties sterk bespoten met bestrijdingsmiddelen. Deense onderzoekers stelden vast dat op 10 verschillende soorten rozijnen die in Europese supermarkten worden verkocht sporen van 22 verschillende bestrijdingsmiddelen zaten. Daarom is het verstandig te kiezen voor biologische krentenbollen.

Als je het nog gezonder wilt maken, dan zijn mueslibollen de beste optie. Mueslibollen bevatten volkorenmeel en noten, terwijl er geen suiker aan wordt toegevoegd. Dit maakt het de meest gezonde keuze.

Wist je dat?

  • ‘Het leven is geen zoete krentenbol’ een oud Nederlands spreekwoord is? Het betekent: ‘iedereen heeft wel eens een tegenvaller’ of ‘het leven is niet altijd leuk’.
  • De ingrediënten van krentenbrood vergelijkbaar zijn met die van de krentenbol? Ook voor krentenbrood geldt dat het ten minste 30% krenten moet bevatten volgens het Warenwetbesluit Meel en brood.
  • Krentenbollen van de supermarkt gemiddeld tussen de 27 à 30 ingrediënten bevatten? En sommige uitschieters wel 37? Terwijl een zelfgebakken krentenbol maar 6 ingrediënten bevat.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.