Hoofdpagina » Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op kanker?

Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op kanker?

Kanker is een complexe ziekte die zich op veel verschillende manieren kan manifesteren. Vroegtijdige herkenning van symptomen kan een cruciale stap zijn in de succesvolle behandeling van deze aandoening. Dit artikel richt zich op de eerste symptomen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van kanker.

Wat zijn de eerste symptomen die kunnen wijzen op kanker?
Kanker kan verschillende symptomen veroorzaken, afhankelijk van het type en de locatie van de ziekte. Er zijn meer dan 200 verschillende soorten kanker die veel verschillende tekenen en symptomen kunnen veroorzaken. Soms treffen de symptomen specifieke delen van het lichaam, zoals onze buik of huid. Echter, er zijn enkele veel voorkomende signalen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van kanker.

  1. Onverklaarbaar gewichtsverlies: Dit is vaak een van de eerste merkbare symptomen van kanker. Als je zonder duidelijke reden meer dan 5 kilogram verliest, kan dit een teken zijn van kanker, vooral bij bepaalde soorten zoals long-, maag- en alvleesklierkanker.
  2. Vermoeidheid: Hoewel vermoeidheid een veelvoorkomend symptoom is van vele aandoeningen, kan aanhoudende of extreme vermoeidheid wijzen op bepaalde vormen van kanker, zoals leukemie.
  3. Huidveranderingen: Veranderingen in de huid, zoals vergeling (geelzucht), verdonkering, roodheid, jeuk of overmatige haargroei, kunnen wijzen op bepaalde vormen van kanker.
  4. Pijn: Pijn die niet weggaat of verergert kan een vroeg symptoom zijn van verschillende soorten kanker. Hoewel pijn vaak een later stadium van de ziekte aangeeft, kan het bij bepaalde vormen, zoals bot- of testikelkanker, een vroeg symptoom zijn.
  5. Veranderingen in stoelgang of blaasgewoonten: Langdurige constipatie, diarree, of veranderingen in de grootte van de ontlasting kunnen symptomen zijn van darmkanker. Frequent urineren, bloed in de urine of pijn bij het urineren kunnen tekenen zijn van blaas- of prostaatkanker.
  6. Aanhoudende hoest of stemveranderingen: Hoewel hoesten vaak het gevolg is van een verkoudheid of allergie, kan een aanhoudende hoest die langer dan drie weken duurt, een teken zijn van longkanker. Ook kan heesheid of andere stemveranderingen wijzen op keel- of longkanker.
  7. Moeilijk slikken: Problemen of pijn bij het slikken kunnen een vroeg teken zijn van keel-, slokdarm- of maagkanker.
  8. Veranderingen in moedervlekken of wratten: Dit kan een teken zijn van huidkanker. Let op moedervlekken die groter worden, van vorm of kleur veranderen, bloeden of jeuken.
  9. Bloeden of ongebruikelijke afscheiding: Bloed in de ontlasting kan een teken zijn van darmkanker, terwijl bloed in de urine kan wijzen op blaas- of nierkanker. Vaginale bloedingen buiten de menstruatie kunnen een teken zijn van baarmoederhalskanker. Ongewone afscheiding kan ook een teken zijn van kanker.
  10. Overmatige blauwe plekken: Een blauwe plek op het scheenbeen van het stoten tegen de salontafel is normaal. Maar plotseling veel blauwe plekken krijgen op ongewone plaatsen die niet gestoten zijn, kan wijzen op verschillende vormen van bloedkanker.
  11. Aanhoudende koorts of nachtelijk zweten: Hoewel koorts vaak geassocieerd wordt met veelvoorkomende ziekten zoals infecties, kan aanhoudende of terugkerende koorts ook een teken zijn van bepaalde soorten kanker, waaronder lymfoom. Nachtelijk zweten kan ook een symptoom zijn van kanker.
  12. Chronische hoofdpijn: Een hoofdpijn die langer dan twee weken aanhoudt en niet reageert op de gebruikelijke medicijnen kan worden veroorzaakt door een hersentumor.
  13. Frequente koorts of infecties: Steeds opnieuw koorts krijgen, of van de ene infectie naar de andere gaan, kan wijzen op een immuunsysteem dat gevoeliger is geworden door lymfoom of leukemie.Je moet vooral opletten als de koorts vooral ‘s nachts optreedt, je geen andere tekenen van infectie hebt en last hebt van nachtelijk zweten.
  14. Pijn die aanhoudt: Aanhoudende pijn ergens in je lichaam die geen duidelijke oorzaak heeft en niet reageert op standaardbehandelingen, moet worden onderzocht.

Hoewel deze symptomen niet altijd op kanker wijzen, is het belangrijk om alert te zijn op veranderingen in je lichaam en deze met een arts te bespreken. Zelfs als ze worden veroorzaakt door iets anders, kan een vroege diagnose bijdragen aan een succesvolle behandeling. Het opsporen van kanker in een vroeg stadium redt levens, dus vertel het je arts als je iets opmerkt dat voor jou niet normaal is.

Hoe veroorzaakt kanker tekenen en symptomen?
Een kanker kan ingroeien of druk uitoefenen op nabijgelegen organen, bloedvaten en zenuwen. Deze druk veroorzaakt sommige tekenen en symptomen van kanker. Een kanker kan ook symptomen als koorts, extreme vermoeidheid (moeheid) of gewichtsverlies veroorzaken. Dit kan komen doordat kankercellen een groot deel van de energievoorraad van het lichaam verbruiken. Of de kanker kan stoffen afgeven die de manier veranderen waarop het lichaam energie aanmaakt. Kanker kan er ook toe leiden dat het immuunsysteem reageert op manieren die deze verschijnselen veroorzaken.

Wanneer een afspraak maken met een arts?
Het is belangrijk om te weten wat voor jou normaal is en met je arts te praten als je ongewone veranderingen opmerkt of iets dat niet weggaat. Dit kan helpen om kanker in een vroeg stadium vast te stellen, wanneer de behandeling meer kans van slagen heeft:

  • Knobbels: Ga naar de huisarts als je een knobbel in je borst ziet of als je elders op jouw lichaam een knobbel hebt die duidelijk groter wordt. Het is belangrijk om regelmatig je borsten, oksels, liezen en testikels te controleren op nieuwe knobbels of veranderingen.
  • Moedervlekken: Ga naar de huisarts als je een moedervlek heeft die:
    – van vorm verandert of er ongelijk uitziet
    – van kleur verandert, donkerder wordt of meer dan 2 kleuren heeft
    – begint te jeuken, te korsten, te schilferen of te bloeden
    – groter wordt of meer uit de huid steekt
    Elk van deze veranderingen betekent dat er een kans is dat je melanoom hebt, een ernstige vorm van huidkanker.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies: Je moet ook met een huisarts praten als je de afgelopen maanden veel bent afgevallen, wat niet kan worden verklaard door veranderingen in jouw dieet, lichaamsbeweging of stress.
  • Buik- of rugpijn: Ga naar de huisarts als je ergens in je buik of rug pijn hebt en je niet zeker weet wat de oorzaak is. Hieronder valt een doffe pijn die er altijd is of een scherpe pijn die komt en gaat.
  • Indigestie en brandend maagzuur: Sommige vormen van kanker kunnen indigestie, brandend maagzuur en zure reflux veroorzaken. Dit kan aanvoelen als een brandend gevoel in de borst (brandend maagzuur) en ervoor zorgen dat je meer boert of hikt dan gewoonlijk. Spreek met een huisarts als je deze symptomen regelmatig krijgt en niet zeker weet waarom.
  • Jeukende of gele huid: Ga naar de huisarts als je huid jeukt en je huid of het wit van je ogen geel wordt (geelzucht). Je plas kan er ook donkerder uitzien dan normaal.
  • Je moe en onwel voelen: Bij sommige vormen van kanker zijn de symptomen moeilijker op te merken. Het is belangrijk om met een huisarts te praten als je denkt dat er iets niet in orde is, of als je je moe en onwel blijft voelen en je niet zeker weet waarom.

Mensen met een verhoogd risico
Het is bijzonder belangrijk om op kankersymptomen te letten als bij jou een aandoening is vastgesteld waardoor je een hoger risico loopt om kanker te krijgen en wanneer daarnaast twee of meer van je naaste familieleden (zoals een ouder, broer of zus) kanker hebben gehad.

Slotwoord
Het is belangrijk te onthouden dat de aanwezigheid van deze symptomen niet noodzakelijkerwijs betekent dat je kanker hebt. Ze kunnen ook wijzen op andere gezondheidsproblemen. Maar als je één of meer van deze symptomen opmerkt en ze blijven aanhouden, aarzel dan niet om medisch advies in te winnen. Kennis is een krachtig hulpmiddel in de strijd tegen kanker, en door bewust te zijn van deze mogelijke symptomen

Bronnen:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Word lid van onze nieuwsbrief en ontvang gratis meer dan 100 wetenschappelijke tips om af te vallen!

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.