Troebele urine is urine die troebel en niet meer doorzichtig is. Het kan het gevolg zijn van vele onderliggende oorzaken, waaronder bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Sommige oorzaken van troebele urine zijn onschuldig, terwijl voor andere medische hulp nodig kan zijn. Hier zijn 7 voedingsmiddelen en dranken die troebele urine kunnen veroorzaken.
Melk- en zuivelproducten
Sommige mensen kunnen troebele urine krijgen na het eten van grote hoeveelheden voedingsmiddelen die veel fosfor en purines bevatten, zoals melk- en zuivelproducten (1). Fosfor is een mineraal dat nodig is voor optimale botgezondheid en vele lichaamsfuncties (2). Als je veel fosfor binnenkrijgt, kan je lichaam dit vrijgeven in je urine, waardoor je troebele plas krijgt. Dit komt echter zelden voor bij over het algemeen gezonde mensen. Zuivel bevat calcium, dat onderdeel is van botten. Voor de meeste mensen is het geen probleem om melk- en zuivelproducten met mate te eten. Ze kunnen zelfs een voedzame aanvulling op je dieet zijn (3). Vaker kan urine met een hoog fosforgehalte een teken zijn van een nieraandoening, een hoog vitamine D-gehalte of een schildklieraandoening die wordt veroorzaakt door een teveel aan bijschildklierhormoon in het lichaam (4, 5). Deze aandoeningen vereisen medische aandacht.
Kortom: De consumptie van te veel melk of zuivelproducten kan tijdelijk een troebele urine veroorzaken, omdat het lichaam werkt aan de uitscheiding van overtollig fosfor. Maar vaker is urine met veel fosfor het gevolg van een onderliggende aandoening.
Vlees
Vlees, waaronder gevogelte en rundvlees, bevat ook veel fosfor. Net als bij zuivelproducten kan het consumeren van te veel vlees ertoe leiden dat je lichaam een teveel aan fosfor via de urine uitscheidt. Als gevolg daarvan kan je plas van doorzichtig in ondoorzichtig veranderen (1). Troebele plas als gevolg van een fosforrijk dieet is echter ongewoon. Het is waarschijnlijker dat het eten van te veel van bepaalde vleessoorten bijdraagt aan andere oorzaken van troebele urine. Sterk bewerkte of gezouten vleeswaren, zoals spek, worst, salami en pepperoni, kunnen veel zout bevatten. Te veel zout eten kan de dorst doen toenemen en bijdragen tot uitdroging, wat er op zijn beurt voor kan zorgen dat je urine donkerder, geconcentreerder en troebeler wordt (6). Om de voordelen van vlees te benutten zonder ongewenste bijwerkingen, zoals troebele urine, moet vlees met mate worden gegeten en moeten met name zoutrijke soorten worden beperkt.
Kortom: Het eten van te veel vlees kan de uitscheiding van fosfor in de urine verhogen en leiden tot troebele urine. Vleeswaren en vleeswaren bevatten ook veel zout, wat kan bijdragen tot uitdroging en een troebele urine nog troebeler kan maken.
Zeevruchten
Sommige soorten zeevruchten, met name ansjovis, schelpdieren en sardines, bevatten veel purines, een groep verbindingen die door het lichaam in urinezuur worden omgezet. Wanneer sommige mensen veel purinerijk voedsel eten, kan dit leiden tot hoge urinezuurniveaus in hun urine. Dit wordt ook wel hyperuricosurie genoemd. Als gevolg daarvan kan de urine er troebel uitzien (7, 8). Zeevruchten hebben echter een heleboel voordelen voor de gezondheid. Het is rijk aan magere eiwitten, verschillende mineralen en omega-3 vetzuren, die ontstekingen tegengaan en de gezondheid van het hart bevorderen (9). Voor de meeste mensen wegen de voordelen van het eten van vis en zeevruchten op tegen de mogelijke nadelen. Als je je zorgen maakt over je purine-inname of als een arts je heeft geadviseerd je purine-inname te beperken, kies dan voor vis en zeevruchten die minder purine bevatten, zoals zalm, bot en heilbot. Andere voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte die je moet beperken zijn rood vlees, vleesjus, orgaanvlees, alcohol en voedingsmiddelen met een hoog fructosegehalte uit maïssiroop. Naast een purine-rijk dieet kunnen bepaalde medische aandoeningen leiden tot een teveel aan urinezuur in de urine. Deze aandoeningen omvatten jicht, insulineresistentie en bepaalde genetische aandoeningen (8).
Kortom: Bepaalde soorten zeevruchten bevatten veel purines, die in je lichaam worden afgebroken tot urinezuur en bij sommige mensen troebele urine kunnen veroorzaken.
Suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken
Troebele urine kan ook het gevolg zijn van een hoge suikerinname. In het bijzonder wordt een hoge inname van fructose in verband gebracht met hyperuricosurie. De stofwisseling van fructose in het lichaam bevordert de vorming van urinezuur (1, 10, 11, 12). Als je dus veel fructose eet, kan dat leiden tot een teveel aan urinezuur in je plas, met troebele urine als gevolg. Fructose komt van nature voor in fruit, honing en melasse. Het is ook het hoofdbestanddeel van maïssiroop met een hoog fructosegehalte, dat wordt gebruikt in frisdranken en suikerhoudende dranken, snoep en verpakte desserts, saladedressing en specerijen, bepaalde mueslirepen, en sommige broden en crackers. Als je veel fructose consumeert, kun je last krijgen van troebele urine, maar niet iedereen ervaart dit effect. Personen met diabetes type 2, obesitas of het metabool syndroom hebben meer kans op hyperuricosurie (13). Naast hun mogelijke effect op de troebelheid van de urine, bieden voedingsmiddelen en dranken met veel fructose vaak weinig voedingswaarde. Het is het beste om deze producten te beperken in een evenwichtige voeding.
Kortom: Een hoge fructose-inname uit suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken kan leiden tot een hoog urinezuurgehalte en troebelheid veroorzaken.
Zout voedsel
Zout voedsel zoals chips, ingeblikte soepen, gezouten vleeswaren en gezouten popcorn kunnen de oorzaak zijn van je troebele plas. Te veel zout eten kan de vochtbalans van je lichaam beïnvloeden en ervoor zorgen dat je nieren water vasthouden. Als je veel zout eet en niet genoeg water drinkt, kun je uitgedroogd raken. Dit kan leiden tot donkere, troebele urine en minder bezoekjes aan het toilet (6). Bovendien bevatten veel zoutrijke voedingsmiddelen andere ongezonde ingrediënten en leveren ze niet veel heilzame voedingsstoffen. De meeste deskundigen raden aan om de zoutinname rond de 2300 mg per dag te houden, of het equivalent van 1 theelepel (6 gram) zout, en daarnaast veel water te drinken om gehydrateerd te blijven (14).
Kortom: Overmatig zout consumeren kan ervoor zorgen dat je lichaam water vasthoudt en kan bijdragen tot uitdroging. Dit kan leiden tot geconcentreerde, troebele urine.
Alcohol
Af en toe een alcoholische versnapering leidt meestal niet tot problemen, maar te veel alcohol drinken kan bijdragen tot troebele urine. Alcohol wordt beschouwd als een diureticum, wat betekent dat het ervoor zorgt dat je nieren meer water afgeven door het hormoon te onderdrukken dat gewoonlijk het urineren stopt (15). Als gevolg daarvan kan alcoholgebruik leiden tot uitdroging. Na een avondje drinken kan het zijn dat je urine donkerder en troebeler is dan normaal. Om troebele urine door alcoholgerelateerde uitdroging te voorkomen, moet je eraan denken om naast alcoholische dranken ook water te drinken. Overmatig alcoholgebruik kan ook het risico op hart- en vaatziekten, leveraandoeningen, sommige vormen van kanker en verschillende andere gezondheidsproblemen verhogen. Deskundigen raden aan je alcoholconsumptie te beperken tot één drankje per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag voor mannen (16).
Kortom: Te veel alcohol drinken kan leiden tot uitdroging, wat kan resulteren in troebele urine. Drink alcohol met mate en drink er water bij om uitdroging te voorkomen.
Koffie en thee
Koffie en thee zijn twee mogelijke boosdoeners van troebele urine. Koffie en sommige theesoorten, zoals groene, zwarte en oolong thee, bevatten cafeïne. Wanneer je cafeïne consumeert, veroorzaakt dit verschillende diuretische effecten op de nieren en verhoogt het de urine-uitscheiding (17). Het drinken van veel cafeïnehoudende dranken kan leiden tot uitdroging en troebele urine of kleurveranderingen. Maar ook gewone koffie en groene en zwarte thee bieden gezondheidsvoordelen. Ze zitten vol met verbindingen die als antioxidanten werken en celschade helpen voorkomen die gerelateerd is aan de ontwikkeling van ziekten (19). Toch is het belangrijk om deze dranken met mate te drinken om uitdroging te voorkomen. Zorg ervoor dat je veel water drinkt na het drinken van cafeïnehoudende koffie of thee.
Kortom: Koffie en thee die cafeïne bevatten, kunnen vochtafdrijvend werken en leiden tot uitdroging en troebele urine. Hoewel ze heilzame stoffen bevatten, is het beter ze met mate te drinken in combinatie met veel water.
Wanneer naar de dokter voor troebele urine?
Troebele urine kan onschuldig zijn, maar het kan ook een teken zijn van een medische aandoening of een ernstige onderliggende oorzaak. Sommige aandoeningen die gepaard gaan met troebele urine zijn urineweginfecties, nierstenen, prostaatproblemen en seksueel overdraagbare aandoeningen. Ga naar de dokter als je troebele urine niet verdwijnt of gepaard gaat met een vieze geur, bloed, pijn, braken of afscheiding. Dit kan wijzen op een infectie of een ander probleem.
Kortom: Troebele urine is vaak onschuldig, maar dat is niet altijd het geval. Zoek medische hulp als je naast troebele urine ook andere symptomen hebt, of als het niet overgaat.
Om te onthouden
Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen bijdragen aan troebele urine. Daartoe behoren voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan fosfor, purines, geraffineerde suikers en zout, alsmede alcohol en cafeïne. Soms is troebele urine echter een teken van iets ernstigers. Raadpleeg een arts als je naast troebele urine ook andere symptomen ervaart (met toestemming vertaald).