In Groenten

Al jaren voeg ik bieten toe aan mijn voedingspatroon. Net zoals vele Nederlanders vond ik bieten vroeger maar saai. Dat veranderde snel toen ik leerde hoe extreem gezond dit knolgewas in werkelijkheid is. Vaak kopen we dure superfoods, die per vliegtuig vanuit de andere kant van de wereld worden ingevlogen. Dit is helemaal niet nodig. In ons land groeien namelijk ook superfoods, zoals bietjes. In deze blog verdiepen we ons in de gezonde eigenschappen van dit superfood.

Bieten bevatten veel foliumzuur, mangaan, kalium, koper, ijzer, vezels en magnesium. Het meest interessant zijn de actieve plantenstoffen. Zo zijn de rode kleurstoffen betanine en betalaïne zeer krachtige antioxidanten. Bieten horen tevens tot de rijkste bronnen van nitraat (stikstofoxide), dat een positieve werking heeft op onze aderen.

De bewezen voordelen van de rode biet:

  • Verbetert de doorbloeding van hersenen (1)
  • Verlaagt de bloeddruk (23)
  • Vermindert de insuline afgifte (4)
  • Verbetert sportprestaties (56)
  • Werkt anti-kanker (789)
  • Gaat ontstekingen tegen (10)
  • Kan oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen (11)
  • Beschermt tegen hart- en vaatziekten (12)
  • Verbetert de cognitieve functie (reactietijd), bij mensen met diabetes type 2 (13)

Bieten hebben een belangrijke plek in Het Moermandieet, dat zich specifiek richt op een natuurlijke behandeling van kanker. Het drinken van versgeperste groentesappen met bieten werd door de arts Moerman dus ook sterk aangemoedigd.

Bieten kun je zowel rauw als verhit tot je nemen, het is beide goed voor je gezondheid. Toch zijn rauwe bieten in verhouding gezonder. Dat komt doordat verhitting de betaïne (nog een belangrijke stof in bieten, o.a. voor een gezond homocysteïnegehalte) voor een deel inactiveert (14). Om deze reden voeg ik vaak een biet toe aan mijn slowjuice sap. Dagelijks maak ik een groentesapje. Ik heb dit een tijdje laten liggen, omdat ik het schoonmaken elke keer veel werk vond. Toen heb ik besloten om mijn verticale slowjuicer om te ruilen voor een horizontale slowjuicer. Een horizontale slowjuicer is veel makkelijker schoon te maken. Ik ben binnen 1 minuut klaar. Een ander voordeel van een horizontale slowjuicer is dat je ook bladgroenten en tarwegras kunt juicen.

Er bestaan slowjuicers en sapcentrifuges. Een slowjuicer draait zeer langzaam, waardoor de nutriënten goed behouden blijven. Een sapcentrifuge draait zeer snel, waardoor er warmte door wrijving kan ontstaan. Hierdoor kan de biologische activiteit van de voedingsstoffen afnemen.

De vezeltjes die vrijkomen bij het maken van een groentesap met bijvoorbeeld wortel en biet, gebruik ik weer in de soep. Zo hoef ik niks weg te gooien en heb ik nog een lekkere en volle soep ook. Deze vezeltjes voeden onze darmbacteriën. Een rauwe biet uit het vuistje eten, raad ik niet aan. Het is hard en niet weg te krijgen. Door het te juicen, kun je profiteren van de werkzame betalaïne. Van de vezeltjes kun je niet alleen soep maken, maar ook crackers in de droogoven. Weggooien zou zonde zijn. De vezels kun je ook invriezen voor op een later moment.

Laatst was Wouter de Jong bij mij op bezoek. We hebben uren zitten kletsen over voeding en gezondheid. Ik vertelde hem dat ik zo enthousiast ben over bieten. Hij deelde dit volkomen, dus toen leek het ons wel leuk om hier een filmpje over op te nemen:

Een biet is gemakkelijk toe te voegen aan groentesap. Een klassieke combinatie is bijvoorbeeld een appel, wortel, gember en een biet. Gebruik wel een zure appel, anders kan het sap te veel suiker bevatten.

Bieten zijn bij de meeste supermarkten biologisch en los te koop. Vaak worden er ook voorgekookte bieten aangeboden. Deze zijn niet duur en lang houdbaar. Zo kun je altijd een voorraadje aanleggen om te verwerken in bijvoorbeeld een salade voor tussen de middag. Het leuke van bieten vind ik dat ze niet duur zijn en van eigen bodem komen. Zo belast je het milieu minder.

Nog een laatste opmerking: overdrijf het gebruik van nitraatrijke groenten zoals bieten niet. Alleen de hoeveelheid maakt het vergif (Dosis sola facit venenum) zei Paracelsus eeuwen geleden al.

Help anderen gezonder te worden:
Showing 19 comments
  • Janneke
    Beantwoorden

    Jammer dat je alleen de voordelen belicht. Zo ga ik zelf hevig aan de schijterij door bieten dus hoezo gezond. Plus dat ze nog andere nadelen kunnen hebben, zeker bij bepaalde aandoeningen.
    http://kunnskapsbase.com/article/10-ernstige-bijwerkingen-van-rode-biet

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Gezonde voeding hoeft niet voor iedereen gezond te zijn. Er zullen altijd uitzonderingen bestaan. De bron die je aanhaalt betitel ik als zeer onbetrouwbaar: heel veel reclame banners, bangmakerij en geen referenties.

  • Henk Timmer
    Beantwoorden

    Voedingswaarde
    Biet
    Hoeveelheid per 100 g
    Energie (kcal) 43

    Vet 0,2 g

    Verzadigd 0 g

    Meervoudig onverzadigd 0,1 g

    Enkelvoudig onverzadigd 0 g

    Cholesterol 0 mg

    Natrium 78 mg

    Kalium 325 mg

    Koolhydraten 10 g

    Voedingsvezels 2,8 g

    Suikers 7 g

    Eiwitten 1,6 g

    Vitamine A
    33 IU
    Vitamine C
    4,9 mg
    Calcium
    16 mg
    IJzer
    0,8 mg
    Vitamine D
    0 IU
    Vitamine B6
    0,1 mg
    Vitamine B12
    0 µg
    Magnesium
    23 mg

  • j.m.v.Wakeren
    Beantwoorden

    Goedenmorgen lezers

    Ik wilde graag er iets aan toevoegen en dat is het blad van de rode Biet daar zit ook veel in

    gr van jacques

  • Nancy Van Raemdonck
    Beantwoorden

    Beste Juglen, sedert kort lees ik jouw nieuwsbrieven. Ze zijn zeer interessant, informatief en zeer duidelijk geschreven.
    Heb zelf reeds opleiding gevolgd mbt gezonde voeding en dit sluit perfect aan om uptodate te blijven
    Heel erg bedankt én graag blijven schrijven ajb! :-)

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Dank je wel Nancy, zal ik zeker blijven doen!!!

  • Marijke
    Beantwoorden

    Juglen, dank weer voor de voorlichting van bieten, maar je zegt het elke dag te drinken als sap krijg je daarbij niet teveel nitraat binnen dan? Dit is de reden waarom ik het niet dagelijks durf te drinken/eten. Hetzelfde geldt ook voor spinazie, wat ik trouwens ook een heerlijke groente vind om te juicen.

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Ik maak wel dagelijks een groentesapje, maar zeker niet elke dag met spinazie of bieten. Dat doe ik 2 x per week om het risico op oxalaten uit te sluiten….

      • Ruth
        Beantwoorden

        Volgens mij zeg je in het filmpje wel degelijk over dit onderwerp dat je dagelijks rode bieten eet/In sap verwerkt!
        Zelf eet/verwerk ik het ook vaak, maar dagelijks gebruik denk ik teveel van het goede!

        • Juglen Zwaan
          Beantwoorden

          Kan kloppen. De filmpjes worden niet gescript en zijn spontane opnames. Ik denk dat het beter is om de bieten enkele keren per week te eten / drinken ipv elke dag. Dit onder meer ivm het risico op oxalaten.

  • Andre
    Beantwoorden

    Bedankt voor uw info. Zelf drink ik elke dag een glas bio rode bietensap en doe er citroensap bij om de smaak te verbeteren.

  • Andrea
    Beantwoorden

    waar zijn alle reacties gebleven ook bij de andere blogs?

    • Juglen Zwaan
      Beantwoorden

      Vreemd… Hier staan ze gewoon nog?

  • Zoha
    Beantwoorden

    Appel, bieten, olijfolie en walnoot. Of biet,wortel, gember! Hoe lekkerder kan je het hebben! En dan ook nog gezond! Mmm….👍🤗

  • Ineke
    Beantwoorden

    Rasp een rauwe kroot (fijn), knijp het vocht er een beetje uit, voeg een kwak crème fraîche toe en flink wat (gedroogde) munt en je hebt een prima broodbeleg.
    Als salade: kook de kroot en snijd hem in blokjes. Crème fraîche en munt en eventueel mais. Erg lekker.

  • Elisabeth
    Beantwoorden

    Is iemand bekend met Rode Kool in sapjes?

  • Marion
    Beantwoorden

    Juglen, hoe slaag jij erin om in één minuut je slowjuicer schoon te maken? Het is echt een behoorlijke klus hoor. Ik heb een Green Star Elite. Welke juicer heb je dan?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Begin met typen en druk op Enter om te zoeken