web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van crackers naturel

De voedingswaarde van crackers naturel

Voedingswaardetabel van crackers per 100 gram:

Per 100 g Naturel ADH*
kcal 442 22,10%
Kj 1862 22,17%
Water (g) 4,3 0,22%
Eiwit (g) 10,9 19,46%
Koolhydraten (g) 69,3 26,65%
Suiker (g) 2,1  
Vet (g) 12,9 18,43%
Verzadigd (g) 6,3  
E.O.V. (g) 4,9  
M.O.V. (g) 1,2  
Omega 6 (g) 1,2  
Omega 3 (g) 0  
Cholesterol (mg) 0  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 2,7 7,71%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,23 20,91%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 1,7 10,63%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22 7,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 1,3 13,00%
Vitamine K (ug)   0,00%
Natrium (mg) 625 62,50%
Kalium (mg) 120 3,43%
Calcium (mg) 110 11,00%
Fosfor (mg) 110 13,75%
IJzer (mg) 1,7 21,25%
Jodium (ug) 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 25 8,33%
Koper (mg) 0,2 22,22%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 0,7 4,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over crackers
Een cracker is een droge soort biscuit met een neutrale smaak. Crackers bevatten minder dan 10% water, waardoor ze erg krokant zijn. Er bestaan vele varianten zoals een ontbijtcracker of toast-cracker. De meeste crackers zijn gemaakt van bloem (witmeel), maar er bestaan ook gezondere volkorenvarianten. Sommige mensen geven de voorkeur aan crackers met kruiden zoals oregano, rozemarijn en basilicum. Wasa, LU, Bolletje en LIGA zijn in Nederland bekende fabrikanten van crackers. Naast crackers van tarwemeel, bestaat er ook varianten op basis van rogge, rijst of spelt. De variant op basis van roggemeel wordt meestal verkocht onder de naam Knäckebröd, dat in 1960 op de markt werd gebracht door de firma Verkade. Knäckebröd komt oorspronkelijk uit Scandinavië, deze Zweeds naam betekent dan ook simpelweg breekbrood. De karakteristieke gaatjes in veel crackers worden “docking” gaatjes genoemd. De gaten worden in het deeg geprikt om te grote luchtbellen tijdens het bakken te voorkomen. Crackers kunnen los worden gegeten, maar meestal worden ze belegd met kaas, vlees, fruit, jam, boter, pindakaas of paté. Zachte of milde crackers worden vaak gebruikt als middel om de smaak te neutraliseren bij het testen van voedsel. Crackers kunnen ook worden verkruimeld en aan soep worden toegevoegd. In 1792 bakte John Pearson in Massachusetts voor het eerst iets wat op crackers leek. Deze waren bijzonder populair onder zeelieden, om ze zo lang houdbaarheid waren. Deze voorloper werd bekend onder de naam scheepsbeschuit, oftewel hardtack in het Engels. De officiële eerste cracker werd in 1801 gebakken door Josiah Bent, een andere bakker uit Massachusetts. Het was meer een soort beschuitje uit een steenoven. De naam cracker is afgeleid van het feit dat deze droge biscuits een krakend geluid maken tijdens het eten. Cracking is het Engelse woord voor kraken.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: