web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van crackers naturel

De voedingswaarde van crackers naturel

Voedingswaardetabel van crackers per 100 gram:

Per 100 g Naturel ADH*
kcal 442 22,10%
Kj 1862 22,17%
Water (g) 4,3 0,22%
Eiwit (g) 10,9 19,46%
Koolhydraten (g) 69,3 26,65%
Suiker (g) 2,1  
Vet (g) 12,9 18,43%
Verzadigd (g) 6,3  
E.O.V. (g) 4,9  
M.O.V. (g) 1,2  
Omega 6 (g) 1,2  
Omega 3 (g) 0  
Cholesterol (mg) 0  
Transvet (g) 0  
Vezels (g) 2,7 7,71%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 0,23 20,91%
B2 (mg) 0,05 3,33%
B3 (mg) 1,7 10,63%
B5 (mg)   0,00%
B6 (mg) 0,03 2,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22 7,33%
B12 (ug) 0 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0 0,00%
E (mg) 1,3 13,00%
Vitamine K (ug)   0,00%
Natrium (mg) 625 62,50%
Kalium (mg) 120 3,43%
Calcium (mg) 110 11,00%
Fosfor (mg) 110 13,75%
IJzer (mg) 1,7 21,25%
Jodium (ug) 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 25 8,33%
Koper (mg) 0,2 22,22%
Selenium (ug) 4 7,27%
Zink (mg) 0,7 4,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over crackers
Een cracker is een droge soort biscuit met een neutrale smaak. Crackers bevatten minder dan 10% water, waardoor ze erg krokant zijn. Er bestaan vele varianten zoals een ontbijt-of toast-cracker. De meeste crackers zijn gemaakt van bloem (witmeel), maar er bestaan ook meer gezonde volkorenvarianten. Sommige mensen geven de voorkeur aan crackers met kruiden zoals oregano, rozemarijn en basilicum. Wasa, LU, Bolletje en LIGA zijn bekende fabrikanten van crackers. Naast crackers van tarwemeel, bestaan er ook varianten op basis van rogge, rijst of spelt. De roggevariant wordt meestal verkocht onder de naam ‘Knäckebröd’, dat in 1960 op de markt werd gebracht door de firma Verkade. Knäckebröd komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Deze Zweeds naam betekent simpelweg ‘breekbrood’. De karakteristieke gaatjes in veel crackers worden ‘docking’-gaatjes genoemd. Ze worden in het deeg geprikt om te grote luchtbellen bij het bakken te voorkomen. Crackers kunnen los worden gegeten, maar meestal worden ze belegd met kaas, vlees, fruit, jam, boter, pindakaas of paté. Vanwege de neutrale smaak worden milde crackers vaak gebruikt bij het testen van voedsel. Je kunt crackers ook verkruimeld aan soep toevoegen. In 1792 bakte John Pearson in Massachusetts voor het eerst iets dat op crackers leek. Deze waren bijzonder populair onder zeelieden, omdat ze zo lang houdbaar waren. Deze voorloper werd bekend onder de naam ‘scheepsbeschuit’, ‘hardtack’ in het Engels. De officiële eerste cracker werd in 1801 gebakken door Josiah Bent, een andere bakker uit Massachusetts. Het was meer een soort beschuitje uit een steenoven. De naam ‘cracker’ hangt samen met het krakende geluid dat crackers maken als je ze eet. ‘Cracking’ is het Engelse woord voor ‘kraken’.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: