Voedingswaardetabel van knackebrod per 100 gram:
Per 100 g | Normaal | ADH* | Volkoren | ADH* |
kcal | 380 | 19,00% | 363 | 18,15% |
Kj | 1600 | 19,05% | 1529 | 18,20% |
Water (g) | 5,8 | 0,29% | 6 | 0,30% |
Eiwit (g) | 11,6 | 20,71% | 10,9 | 19,46% |
Koolhydraten (g) | 64,3 | 24,73% | 64 | 24,62% |
Suiker (g) | 3,2 | 3,1 | ||
Vet (g) | 5,9 | 8,43% | 4 | 5,71% |
Verzadigd (g) | 0,9 | 0,6 | ||
E.O.V. (g) | 1,3 | 0,8 | ||
M.O.V. (g) | 2,2 | 1,4 | ||
Omega 6 (g) | 2,1 | 1,3 | ||
Omega 3 (g) | 0,1 | 0,1 | ||
Cholesterol (mg) | 0 | 0 | ||
Transvet (g) | 0 | 0 | ||
Vezels (g) | 11,9 | 34,00% | 13,7 | 39,14% |
A (mg) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
B1 (mg) | 0,23 | 20,91% | 0,22 | 20,00% |
B2 (mg) | 0,12 | 8,00% | 0,1 | 6,67% |
B3 (mg) | 1,7 | 10,63% | 1 | 6,25% |
B5 (mg) | 0,00% | 0,00% | ||
B6 (mg) | 0,22 | 14,67% | 0,26 | 17,33% |
B11 / Foliumzuur (ug) | 31 | 10,33% | 31 | 10,33% |
B12 (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
C (mg) | 0 | 0,00% | 48 | 64,00% |
D (ug) | 0 | 0,00% | 0 | 0,00% |
E (mg) | 1 | 10,00% | 0,5 | 5,00% |
Vitamine K (ug) | 0,00% | 0,00% | ||
Natrium (mg) | 405 | 40,50% | 389 | 38,90% |
Kalium (mg) | 356 | 10,17% | 400 | 11,43% |
Calcium (mg) | 67 | 6,70% | 40 | 4,00% |
Fosfor (mg) | 266 | 33,25% | 250 | 31,25% |
IJzer (mg) | 2,9 | 36,25% | 3 | 37,50% |
Jodium (ug) | 1,9 | 1,27% | 1,9 | 1,27% |
Magnesium (mg) | 85 | 28,33% | 80 | 26,67% |
Koper (mg) | 0,37 | 41,11% | 0,4 | 44,44% |
Selenium (ug) | 2 | 3,64% | 2 | 3,64% |
Zink (mg) | 2,36 | 15,73% | 2,5 | 16,67% |
Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Over knackebrod
Knackebrod, of officieel ‘knäckebröd’, is een droge soort biscuit met een neutrale smaak. Knackebrod bevat minder dan 10% water, waardoor het erg krokant is. Eén snee knackebrod weegt gemiddeld 15 gram. Knäckebröd komt oorspronkelijk uit Scandinavië en betekent simpelweg ‘breekbrood’.
De karakteristieke gaatjes in Knackebrod worden ‘docking’-gaatjes genoemd. De gaten worden in het deeg geprikt om te grote luchtbellen bij het bakken te voorkomen. Knackebrod kan los worden gegeten, maar meestal wordt het belegd met kaas, vlees, fruit, jam, boter, pindakaas of paté.
Een standaard Knackebrod is vaak een mengeling van volkorenmeel en witmeel. De ingrediënten van een Knackebrod zijn doorgaans:
Volkorentarwemeel, tarwebloem, water, palmvet, gist, zout, vollemelkpoeder, tarwegries, tarwekiem, suiker, rijsmiddel (ammoniumcarbonaat [E503]), antiklontermiddel (calciumcarbonaat [E170]), moutmeel (gerst, tarwe), meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwezemel, tarwe-eiwit.
Vooral het beleg bepaalt of knackebrod gezond of ongezond is. Een snee knackebrod is arm aan calorieën en wordt daarom vaak gegeten door mensen die willen afvallen. Omdat een onbelegde snee knackebrod weinig vult, is het verstandig om die te beleggen met voedsel dat rijk is aan vetten, eiwitten en/of vezels. Denk hierbij aan pesto, kipfilet of notenpasta.
Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: