web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van Knackebrod

De voedingswaarde van Knackebrod

Voedingswaardetabel van Knackebrod per 100 gram:

Per 100 g Normaal ADH* Volkoren ADH*
kcal 380 19,00% 363 18,15%
Kj 1600 19,05% 1529 18,20%
Water (g) 5,8 0,29% 6 0,30%
Eiwit (g) 11,6 20,71% 10,9 19,46%
Koolhydraten (g) 64,3 24,73% 64 24,62%
Suiker (g) 3,2 3,1
Vet (g) 5,9 8,43% 4 5,71%
Verzadigd (g) 0,9 0,6
E.O.V. (g) 1,3 0,8
M.O.V. (g) 2,2 1,4
Omega 6 (g) 2,1 1,3
Omega 3 (g) 0,1 0,1
Cholesterol (mg) 0 0
Transvet (g) 0 0
Vezels (g) 11,9 34,00% 13,7 39,14%
A (mg) 0 0,00% 0 0,00%
B1 (mg) 0,23 20,91% 0,22 20,00%
B2 (mg) 0,12 8,00% 0,1 6,67%
B3 (mg) 1,7 10,63% 1 6,25%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,22 14,67% 0,26 17,33%
B11 / Foliumzuur  (ug) 31 10,33% 31 10,33%
B12 (ug) 0 0,00% 0 0,00%
C (mg) 0 0,00% 48 64,00%
D (ug) 0 0,00% 0 0,00%
E (mg) 1 10,00% 0,5 5,00%
Vitamine K (ug) 0,00% 0,00%
Natrium (mg) 405 40,50% 389 38,90%
Kalium (mg) 356 10,17% 400 11,43%
Calcium (mg) 67 6,70% 40 4,00%
Fosfor (mg) 266 33,25% 250 31,25%
IJzer (mg) 2,9 36,25% 3 37,50%
Jodium (ug) 1,9 1,27% 1,9 1,27%
Magnesium (mg) 85 28,33% 80 26,67%
Koper (mg) 0,37 41,11% 0,4 44,44%
Selenium (ug) 2 3,64% 2 3,64%
Zink (mg) 2,36 15,73% 2,5 16,67%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over Knackebrod
Een Knackebrod, of officieel Knäckebröd, is een droge soort biscuit met een neutrale smaak. Knackebrod bevat minder dan 10% water, waardoor ze erg krokant zijn. Eén stuk Knackebrod weegt gemiddeld 15 gram. Knäckebröd komt oorspronkelijk uit Scandinavië, deze Zweeds naam betekent dan ook simpelweg breekbrood. De karakteristieke gaatjes in Knackebrod worden “docking” gaatjes genoemd. De gaten worden in het deeg geprikt om te grote luchtbellen tijdens het bakken te voorkomen. Knackebrod kan los worden gegeten, maar meestal worden ze belegd met kaas, vlees, fruit, jam, boter, pindakaas of paté.  Een standaard Knackebrod is vaak een mengeling van volkoren meel en witmeel. De ingrediënten van een Knackebrod zijn doorgaans:

Volkorentarwemeel, tarwebloem, water, palmvet, gist, zout, vollemelkpoeder, tarwegries, tarwekiem, suiker, rijsmiddel (ammoniumcarbonaat [E503]), antiklontermiddel (calciumcarbonaat [E170]), moutmeel (gersttarwe), meelverbeteraar (ascorbinezuur [E300]), tarwezemel, tarwe-eiwit.

Het is vooral het beleg dat bepaalt of Knackebrod gezond of ongezond is. Een Knackebrod is arm aan calorieën en wordt daarom vaak gegeten door mensen die af willen vallen. Omdat een losse Knackebrod weinig vult, is het verstandig om deze te beleggen met voedsel dat rijk is aan vetten, eiwitten en/of vezels. Denk hierbij aan pesto, kipfilet of notenpasta.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: