Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van koolzaadolie

De voedingswaarde van koolzaadolie

Voedingswaardetabel van koolzaadolie per 100 gram:

Per 100 g / ml Koolzaadolie ADH*
kcal 875 43.75%
Kj 3663 43.61%
Water (g) 1 0.05%
Eiwit (g)
Koolhydraten (g)
Suiker (g)
Vet (g) 99 141.43%
Verzadigd (g) 6.6
E.O.V. (g) 59.5
M.O.V. (g) 29.4
Omega 6 (g) 19.8
Omega 3 (g) 9.7
Cholesterol (mg) 1.8
Vezels (g)
A (mg)
B1 (mg)
B2 (mg)
B3 (mg)
B5 (mg)
B6 (mg)
B11 / Foliumzuur  (ug)
B12 (ug)
C (mg)
D (ug)
E (mg) 18.9 189.00%
Vitamine K (ug) 112.5 93.75%
Natrium (mg)
Kalium (mg)
Calcium (mg)
Fosfor (mg)
IJzer (mg)
Jodium (ug)
Magnesium (mg)
Koper (mg)
Selenium (ug)
Zink (mg)

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over koolzaadolie
Koolzaadolie, ook wel ‘canola-olie’, wordt gewonnen uit koolzaad. Dit is een tweejarige plant uit de kruisbloemenfamilie. Vroeger was koolzaadolie vooral bekend als lampenolie.  Vanaf de negentiende eeuw werd de olie ook voor voedingsdoeleinden en biobrandstof gebruikt. Koolzaad is inmiddels een belangrijk oliegewas in Nederland.

Koolzaad en raapzaad lijken veel op elkaar. De verschillen zitten in de bloeitijd en de plaats van de bloemen op de steel. Daarnaast is koolzaad in staat zichzelf te bestuiven.

Ongeveer 20% van de totale opbrengst aan koolzaadolie wordt gebruikt in voedings-producten, denk aan margarines, gebak en koek. Ook kant-en-klare dressings bevatten doorgaans koolzaadolie. De rest wordt verkocht als olie in flessen of verwerkt in veevoer.

Verkrijgbaar
Koolzaadolie is in elke supermarkt verkrijgbaar. Vaak gaat het hierbij om de genetisch gemanipuleerde vorm. Daarnaast is de olie vaak sterk verhit geweest. Hierdoor gaan de essentiële voedingsstoffen verloren. Er is ook biologische, koudgeperste olie te koop. Deze vind je online en bij biologische winkels. Koudgeperste olie verdient de voorkeur boven de gangbare (geraffineerde) versie.

Toepassing
Koolzaadolie bevat een hoog gehalte aan omega 6-vetten en is daarom niet gezond in grotere hoeveelheden. Gebruik er dus niet te veel van. De smaak is neutraal en kan op tal van manieren worden ingezet. Als onderdeel van een dressing of om een (koud) gerecht wat smeuïger te maken. Doordat de olie voor een groot deel uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, is het niet aan te raden de olie te verhitten in verband met het het gevaar van oxideren. Gebruik koolzaadolie dus altijd liever koud.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

Download nu tijdelijk gratis ons E-book Afvallen

Gelukt! Ga naar je inbox om het E-book te bekijken.