web
statistics
Hoofdpagina » Voedingswaarde » De voedingswaarde van orzo

De voedingswaarde van orzo

Voedingswaardetabel van orzo per 100 gram:

Per 100 g Orzo ADH*
kcal 375 18,75%
Kj 1570 18,75%
Water (g) 0,00%
Eiwit (g) 12,5 22,32%
Koolhydraten (g) 75 28,85%
Suiker (g) 1,79
Vet (g) 1,79 2,56%
Verzadigd (g)
E.O.V. (g)
M.O.V. (g)
Omega 6 (g)
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg) 0
Transvet (g) 0
Vezels (g) 3,6 10,29%
A (mg) 0 0,00%
B1 (mg) 1 90,91%
B2 (mg) 0,304 20,27%
B3 (mg) 5,357 33,48%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 179 59,67%
B12 (ug) 0,00%
C (mg) 0 0,00%
D (ug) 0,00%
E (mg) 0,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 0 0,00%
Kalium (mg) 188 5,37%
Calcium (mg) 0,00%
Fosfor (mg) 0,00%
IJzer (mg) 3,21 40,13%
Jodium (ug) 0,00%
Magnesium (mg) 0,00%
Koper (mg) 0,00%
Selenium (ug) 0,00%
Zink (mg) 0,00%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
* Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Over orzo
Orzo is een pastasoort in de vorm van rijst. Het wordt gemaakt van het griesmeel van harde tarwe. “Orzo” is Italiaans voor “gerst”. De korreltjes orzo lijken dan ook op gerst. Er zijn verschillende soorten orzo pasta en de voedingswaarden variëren afhankelijk van de vorm, bijvoorbeeld of het van volkoren of geraffineerd meel gemaakt is. Volkoren orzo bevat meer vezels en eiwitten dan gewone orzo, waardoor het de gezondere keuze is. Toch bevat orzo vrij veel calorieën, het levert ongeveer 50% meer calorieën dan een gelijke portie witte rijst. Kies daarom zeker een portiegrootte die past bij je gezondheidsdoelen. Om orzo te bereiden kook je de pasta in water op matig vuur tot het de gewenste hardheid heeft bereikt. Er zijn veel verschillende manieren om orzo te serveren, zo doet orzo het goed in soep, als onderdeel van een salade of in een pilaf.

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: